Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Aberdeen Wine Company

Aberdeen Wine Company

“When it comes to winemaking, our philosophy is to make the absolute, hands-down perfect accompaniment for a prime piece of beef”  – Hamish MacGowan

En ung Hamish MacGowan flyttade till Europa, där han arbetade som bland annat vinmakare i Bordeaux, ett av hans mest utmanade arbeten under sin tid i Europa var att driva en vingård i Moldavien.

Med ett stort bagage av olika erfarenheter var det dags att återvända till Australien. Hemma arbetade han som winemaker, men en idé var född som han var tvungen att följa – tanken  att skapa det perfekta vinet att dricka till en bit riktigt bra nötkött. År 2003 startade han Aberdeen Wine Company och resten, är som de säger – historia.

När det gäller vinmakning är hans filosofi att producera det absoluta perfekta vinet till en bit bra nötkött. Hamish arbetar enbart med Cabernet Sauvignon och producerar endast ett vin. Varje år arbetar han med sina odlare över hela Central Victoria och South Australia, där han noga följer arbetet i vingårdarna. När det är dags för skörd sker en noga selektering om vilka som druvor som har tillräckligt hög kvalité för att bli det perfekta vinet; Angus the Bull.


Alta Alella

Alta Alella

Alta Alella är kulminationen på ett familjeprojekt som började för mer än tjugo år sedan med Josep Maria Pujol-Busquets och hans fru Cristina Guillen, när de förvärvade 1800-talsboendet Can Genis, som ligger 2 km från Medelhavet mellan städerna Alella och Tiana. Det är den närmaste källaren till Barcelona och dess ekologiska viner finns i menyerna på några av världens bästa restauranger.

Från början, i den här moderna källaren, har det ekologiska jordbruket och respekten för miljö och natur varit grunden för att göra viner och kavaler i DO Alella och DO Cava, med viljan för öppenhet, att vara en sann återspegling av terroir och årgången.

Alta Alella är öppet för världen och har ett tydligt kall för enotourism. Vin är en del av en områdesidentitet, och i denna unika vinmiljö kan alla njuta av ett brett utbud av vinaktiviteter.

Läs mer

Läs mindre

Kom dit och njut av vingårdarna nära havet i Serralada de Marina Natural Park (Alella-Tiana). Baserat endast på ekologiskt jordbruk, ligger de bara 20 minuter från Barcelona. Smaka på deras ”transparenta” viner och cavor, som är resultatet av en kombination av element: människor, jordmån, vingårdar och årgångar i en unik miljö.
 
Träffa teamet som är angelägna om att presentera dig för sina projekt, viner och filosofi. Alla är inbjudna att njuta och dela passionen för vinkulturen.
Läs mer om Alta Alella här.


Babich

Babich

Nya Zeelands största och mest kända vinregion är Marlborough som är beläget på Sydön. Här tillverkas världens mest aromatiska Sauvignon Blanc-viner, som har gjort Nya Zeeland internationellt känt i vinvärlden. När de första vinrankorna planterades i början av 1970-talet i området Marlborough, var det få, om ens någon som kunnat förutspå att den här regionen skulle bli Nya Zeelands största och mest välkända vinodlingsområde.

Babich Wines är Nya Zeelands mest erfarna och äldsta familjeägda vingård. Med kombination av sina erfarenheter av vinodling och modern teknik,  har de skapat sitt egna unika utbud av välbalanserade viner. Företaget grundades 1916 av Josip Babish som emmigrerade till Nya Zeeland 1911, Babich drivs än idag av familjen och är ett av Nya Zeelands största familjeägda vinföretag.

 

 

 

 

 


Bennati

Bennati

Bennatis historia började på slutet av 1800 -talet i Verona när Antonio Bennati började producera och sälja vin i de kända stråflaskorna, Fiasco. Efter andra världskriget tog sönerna Ezio och Aldo över företaget och introducerade druvsorter som gav upphov till de berömda Verona-viner som hela världen kom att uppskatta; Ripasso, Soave Classico, och Amarone. Bennati är en framgångssaga och blir ständigt rosade av internationella och lokala kritiker, har mottagit mängder av priser och rekommenderas återkommande i flertalet vinguider. Egendomen är fantastiskt vackert belägen i utkanten av regionen Valpolicella, ca 20 min norr om Verona i byn Cazzano di Tramigna.

Idag äger Bennati vingårdar i runtom i hela Veneto men med störst fokus i Valpolicella. Där Bennati inte producerar egna druvor kompletterar de med långsiktiga kontrakt från duktiga vinbönder. Under de senaste 10 åren har ett enormt kvalitetsarbete skett i både vingården och vinproduktionen. De har även nyligen investerat i större och modernare lokaler för att möta den ökade efterfrågan.

Gemensamt för vinerna är deras tydliga ursprungskaraktär och kvalitet samt att stilen på vinerna är torra, eleganta och matvänliga.


Bodegas Lozano

Bodegas Lozano

Historien bakom Bodegas Lozano börjar redan 1853 när familjen Lozano planterade de första vinodlingarna i Villarobledo med huvudsakligen Arién, som är den autoktona druvsorten i regionen. Sedan dess har fyra generationer drivit vingården vidare genom hårt arbete och traditionella tekniker.

En av framgångsfaktorerna för företaget är förvärvet av den nuvarande faciliteten 1985.

2005 diversifierade Lozano verksamheten och började producera juice och koncentrerad must genom CONUVA. Fortsatt genom att följa samma filosofi om att uppnå högsta kvalitet i alla sina produkter och ge ett differentiellt värde och förtroende hos alla kunder.

Vineriet har genomgått olika faser vilka tillsammans har skapat vad det är idag; ett professionellt referensföretag inom vinsektorn, som anpassar sig till nya tider genom nya produkter och format.


Bodegas Norton

Bodegas Norton

Strax norr om Rio Mendoza i Argentina, med tillgång till toppmodern teknologi, tillverkar Bodega Norton viner av högsta internationella klass.
När den engelska ingenjören Sir Edmund James Norton grundade Bodega Norton år 1895, var det den första bodegan att etablera sig norr om Rio Mendoza.

Firman hölls kvar inom familjen fram till 1989, då den österikiske affärsmannen Gernot Langes-Swarovski blev ny ägare. Argentina hade ännu inte slagit igenom på den internationella marknaden och han var den första utländska investeraren som både trodde på och vågade satsa på vinnäringen i Mendoza. Ambitionen var redan från första dag högt satt, man skulle göra viner av högsta internationella klass.

Läs mer

Läs mindre

Norton äger totalt 1200 hektar mark, av vilket 680 hektar är planterat med vin. Odlingen är förlagd till fem vingårdar, belägna på 700 till 1 100 meters höjd. Odling, såväl som vinifiering, bygger på tradition men man tar naturligtvis till vara på all tänkbar modern kunskap och teknologi. Druvorna skördas för hand och förs i små plastlådor till vineriet, där de för de bättre vinerna sorteras ytterligare en gång.
 
Varje druvsort och vingård vinifieras separat i det toppmoderna vineriet som är helt designat i enlighet med gravitation för att slippa pumpa must och vin. För lagring används enbart franska ekfat. Man gör idag flera serier av viner, allt från billigare unga endruvsviner till exklusiva toppviner.


Castillo Perelada

Castillo Perelada

Castillo Perelada ligger i vinområdet Empordà-Costa Brava, som ligger i norra Spanien nära Medelhavet och den franska gränsen. Man har också stora områden för sin cavatillverkning i Vilafranca del Penedès samt vingårdar i andra kvalitetsområden. I dag producerar Perelada cava i världsklass och fantastiska stilla viner från sina magnifika vinodlingar i bland annat Rioja, Emporda och Priorat.

Perelada har producerat viner sedan 1400-talet. Slottet och dess fastigheter har ägts av familjen Mateu sedan 1923. Dess grundare Miguel Mateu gick bort 1972 och lämnade sin svärson Arturo Suque vid rodret.

Läs mer

Läs mindre

Det är på kulturområdet som Don Miguel´s arv känner sig mest angelägen, med sitt mycket breda utbud av konstnärliga intressen, för han var en ivrig samlare från en ung ålder. År 1923 köpte han slottet i Peralada, bestående av den imponerande fästningen och slottet som tidigare tillhörde Peraladas räkningar, liksom de byggnader som en gång var ett karmelitkloster.
 
Därefter vände sig Don Miguel Peralada in i sitt eget privata kulturcenter och byggde upp de samlingar som skulle bli slottmuseet som idag är öppet för allmänheten.
 
Arturo Suqué tog ansvar för Perelada efter hans svärfar Miguel Mateu, 1972. Under årtionden ledde han en djup omvandling baserad på en besatthet för kvalitet med ett huvudmål, placera Castillo Perelada bland de mest prestigefyllda spanska vingårdarna.
 
Att vara trogen mot Miguel Mateus kärlek till kultur, startade Arturo Suqué och hans fru Carmen Mateu Peralada Castle Festival, en kulturell händelse som idag erkänns internationellt.
 
Den tredje generationen, ledd av Javier Suqué Mateu, har åtagit sig kvalitetsviner, plantering och inköp av nya vingårdar samt att skapa ett bra tekniskt team. Forskningsarbetet som gör att Perelada kan ta fram det bästa från Empordà-regionen är också anmärkningsvärt.
 
Läs mer om Castillo Perelada här.


Champagne Boizel

Champagne Boizel

Att lyssna på vad naturen har att berätta har alltid varit vägledande för familjen Boizel och deras druvodlingar. Alla druvsorter kräver sin speciella jordmån för att kunna leverera frukt av högsta klass. Man eftertsträvar att druvorna skall ge en individuell karaktär med stor personlighet från respektive terroir. Tillsammans med försiktig och noggrann vinifiering och stor kunskap om hur druvjuicen bäst blandas, så kallad blending, skapas Champagne av högsta klass.

Familjen använder endast juice från den första pressningen, dvs den renaste juicen, och främst från Grand och Premier Cru druvor. I familjens källare i Epernay sker vinifieringen vid låg temperatur vilket skyddar vinets naturliga aromer. Här tillförs generationers kunnande och familjens intiutiva känsla för att skapa en perfekt champagne. Perfekt harmoni och balans eftersträvas självklart i samtliga ”blends”.

När flaskorna väl buteljerats förvaras de i kalkhaltiga källare i minst tre år för att nå sin fulla potential. Idag kan man njuta av Boizel Champagne i över 40 länder världen över.


Chartron et Trébuchet

Chartron et Trébuchet

De stora, vita bourgognerna från Puligny-Montrachet!

Jean-René Chartron och Louis Trébuchet startade sin verksamhet 1984. Även om företaget är relativt nystartat, är de inga noviser i området, Jean–René Chartrons familj har producerat vin i Puligny-Montrachet sedan 1859. Druvorna övervakas noggrant under mognadsprocessen och handplockas när balansen mellan sötma och syra är perfekt. Alla vinerna alkoholjäser på fat, genomgår malolaktisk jäsning och lagras sedan 12-18 månader på franska fat. Idag ägs både Chartron-Trébuchet och Clos du Miran av företaget Bejot.


Chateau des Quarts

Chateau des Quarts

Sedan 2003 hade Merlin köpt in druvor från Clos des Quartz för att producera sitt hyllade Pouilly-Fuissé, Clos des Quartz. Under tio år arbetade han med att placera den historiska terroiren i frontlinjen efter att den varit bortglömd i nästan hundra år. När vingården blev till salu kontaktade Merlin Dominique Lafon för att höra efter om han var intresserad av ett kompanjonskap.

År 2012 skapade de legendariska vinmakarna Olivier Merlin och Dominique Lafon ett gemensamt projekt i Chateau des Quarts. Clos du Quarts är både namnet på vinet men även namnet på vingården. Vingården odlas ekologiskt även om den inte är certifierad ännu. Druvorna vinifieras av Merlin och Lafon i Merlins källare i Roche-Vineuse. 2012 är deras första gemensamma årgång.

 

Läs mer

Läs mindre

Numera är alltså Merlin och Lafon partners vid den historiska vingården där de äldsta stockarna, ca en tredjedel av vingården, kommer från så långt tillbaka som 1917 och resterande stockar är 55-60 år gamla. Vingården ligger i Chaintré, den sydligaste byn i Poully-Fuisse och är på drygt två hektar. Vinet odlas i en lätt sluttning på väldränerade jordar av kalksten och lera.
Slottet är idag inte i det bästa skicket men ligger oerhört vackert uppe på en kulle, med utsikt över dalen och alperna.


Covides

Covides

Varumärket och vinet Grans Moments är skapat och ägs av företaget Covides, som är det största kooperativet i Katalonien och det tredje största i Spanien. Det grundades 1963 och har sitt huvudsäte i Vilafranca del Penedès och har idag 800 medlemmar som tillsammans äger lite över 3 000 hektar vingårdar..


De Wetshof Estate

De Wetshof Estate

De Wetshofs Chardonnayviner är i särklass de bästa i Sydafrika men de odlar även klassiska druvsorter som Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon med stor framgång.

Familjen De Wets satte ner bopålarna i Kapprovinsen redan 1693 och blev en av de första familjerna att göra vin i området. Familjen har betytt mycket för utvecklingen av vinnäringen i distriktet Robertson, 16 mil norr om Kapstaden. Genom åren har De Wetshof vunnit internationellt erkännande och många priser tack vare sina fina viner.

 

 

Läs mer

Läs mindre

Idag drivs firman av Oom Jordan de Wets son Danie, hans hustru Lesca och sönerna Johann och Peter. Danie skolades inom vin vid Geisenheim i Tyskland åren 1969-1972, och när han kom tillbaka till Sydafrika blev De Westhof den första egendomen i Robertson med status estate. Utvecklingen gick snabbt framåt i takt med att Danie valde att plantera klassiska druvsorter som Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay (som man har som något av specialitet), Pinot Noir, Merlot och Cabernet Sauvignon.
Vineriet är ultramodernt med all tänkbar teknologi och vingårdsarbetet underlättas av datoriserade väderstationer och satelliter. Det kan behövas, eftersom klimatet är varmt och nederbörden så låg som 300-400 millimeter om året. Av den anledningen droppbevattnas vingårdarna vid behov. Idag har De Wetshof 200 hektar vingård och fokus ligger på gröna druvsorter.


Domaine Clos des Miran

Domaine Clos des Miran

Domaine Clos des Miran är en liten vingård om 18 ha som ligger i byn Pont Saint Esprit strax norr om Orange. Södra Rhônedalen sträcker sig från Montélimar och fortsätter söderut till Avignon. Här öppnar sig landskapet med vidsträckta vinfält som breder ut sig över ett stort område söderut mot Languedoc och Provence. Klimatet är särpräglat medelshavsklimat med milda vintrar och varma somrar. Den absolut största delen av Rhônes viner produceras här i södra Rhône och då under de mer allmänna appellationerna Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages.


Domaine Lignier-Michelot

Domaine Lignier-Michelot

Egendomen i Morey Saint Denis har funnits i familjens ägo i tre generationer, men en verklig förändring och storhetstid började när Virgile klev ombord och började arbeta med sin pappa Maurice i slutet på 1980-talet. Virgile är ett av Bourgognes stjärnskott och producerar vin i världsklass från de bästa topplägena.

Fadern Maurice hade tidigare sålt hela sin produktion till negociantverksamhet men han blev övertalad av sonen att börja producera eget vin och 1992 var Maurices första officiella årgång.

Läs mer

Läs mindre

För varje år som gick utökades produktionen och år 2000 var Domaine Lignier-Michelot i full produktion. Lignier-Michelot äger 8,5 ha utspridda på vingårdar i Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin och en uppsjö av toppklass Premier Cru-lägen i Morey.
 
Virgile är noggrann i vingården och beskär sina vinrankor aggressivt för att begränsa avkastningen. Han strävar efter att arbeta så naturligt som möjligt och hela produktionen är ett hantverk från början till slut. Resultatet är viner med mycket stor personlighet och charm.
 
Virgile är även välsignad med att ha ett antal gamla vinstockar utspridda runt om i sina vingårdar. I Chambolle-Musigny finns 50 år gamla stockar och från dessa producerar Virgile sin Chambolle-Musigny Vieilles Vignes. Han har även 55-60 år gamla stockar i sina främsta cruer i Morey. Även i prestige-vingården Clos de la Roche, finns vinrankor som är uppåt 40 år gamla.
 
Vinerna lagras på ekfat från Allier där 20 % av faten är nya med bybeteckning. Till viner på Premier Cru-nivå används ca 30 % nya fat för att eken inte ska bli för dominant. På prestigevinet Clos de la Roche brukas mellan 80-100 % nya fat beroende på årgång.

Lignier-Michelot vinerna är dramatiska och opulenta och ger ett uttryck för terroir. De är välbalanserade och strukturerade för att kunna åldras väl i källaren.


Domaine Meyer- Fonné

Domaine Meyer- Fonné

Egendomen Meyer-Fonné drivs idag av Felix Meyer, barnbarn till Francois Meyer, vingårdens grundare. Vingården ligger strax utan för byn Katzenthal i Alsace, och hela Felix familj är involverade i familjeföretaget.

Félix Meyer har tillgång till inte mindre än fem Grand Cru vingårdar inklusive klassiska Schonenenbourg och Sporen som båda är belägna i Riquewihr. Domänen har de senaste åren genomgått en omfattande renovering för att modernisera sina anläggningar. Idag görs enbart vin på druvor från de egna vingårdarna, som är fördelade över sju olika Alsace-byar och sammanlagt omfattar 12 hektar i den jordmånsmosaik som är typisk för Alsace – här finns mängder av jordarter representerade.

Läs mer

Läs mindre

Familjens sätt att se på sitt arbete, är att arbeta utifrån att varje vingård är unik och har olika förutsättningar. Familjen anser att det är deras uppgift att anpassa arbetet till varje enskild vingård. De har inte ett sätt att arbeta på utan bedriver arbetet på det sätt som bäst lämpar sig för just den vingården. De använder inte konstgödsel eller andra tillsatser, bara naturlig kompost och alla druvor skördas för hand. Meyer-Fonnés viner är komplexa, kraftfulla och sofistikerade med tydlig terroirkaraktär.


Domaine Thomas Bouley

Domaine Thomas Bouley

Thomas Bouleys vingård har varit i familjens ägor i fyra generationer och omfattar idag 8,8 ha i Volnay, Pommard och Beaune. Det var när Thomas far Jean-Marc tog över vingården som den stora förvandlingen skedde. Han började expandera och köpa nya vingårdar och gjorde snabbt genombrott internationellt med sina dramatiska och spännande Pinot Noir-viner.

Idag har Thomas Bouley tagit över och producerar vin från 11 olika appellationer. Vinerna kännetecknas av balans, stor koncentration och elegans.
Bouleys filosofi är att allt härstammar från jordmånen och varje år vill han uttrycka det som är speciellt för just den appellationen. Bouley arbetar traditionellt men tar hjälp av modern teknologi för att kunna skapa viner med hög koncentration och elegans.

Läs mer

Läs mindre

För att kunna producera exceptionella viner är det viktigt att ha bra druvor därför använder Bouley inga kemikalier i vingården. Allt arbete är ett hantverk, druvorna handplockas och selekteras noggrant. Sedan lagras allt vin i franska fat mellan 15-20 månader beroende på årgång och vingård. Bouley har endast vingårdar i Côte d´Or och det är denna del av Bourgogne som drabbas hårdast av extrema väderförhållanden. Detta märks genom att den genomsnittliga avkastningen har sjunkit drastiskt genom åren från 28 hl/ha 2010 till 20 hl/ha för årgång 2013.


Jean Leon

Jean Leon

Jean Leons barndom var stämplat av olyckor. 1941 brann familjens hus upp och de var tvungna att flytta till Barcelona. Kort därefter dog hans far och äldre bror då en torped träffade båten de befann sig i.

Man kan lätt tänka sig att den unge Jean Leon blivit avskräckt, men inte. Han flyttade till USA och efter att ha bott i New York i några år förflyttade han sig till västkustens Hollywood, där han till en början arbetade som servitör på Villa Capri, en restaurang som ägdes av Frank Sinatra. Jobbet gav honom access till filmvärlden och möjligheten att bli vän med många av stjärnorna under Hollywoods gyllene era. Ett av hans första stora projekt växte ur hans vänskap med James Dean. Tillsammans realiserade de en gemensam dröm: att öppna den lyxigaste restaurangen i Hollywood, vilken de kallade för La Scala. Det blev en succé och en representant för 50-talets glamour.

Eran sammanfattar den amerikanska livsstilen och det kändes som att allt var möjligt, vilket gjorde att Jean tog tag i att realisera sin andra dröm: att skapa sitt eget vin. Så han började resa världen över för att hitta de optimala förhållandena för att skapa ett vin som kunde möta hans klientels höga förväntningar. Och han landade i Penedès i Spanien, ett stenkast ifrån byn där han en gång föddes.

Han bytte ut de lokala druvorna mot de internationellt kända Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Franc och Merlot.

Med tiden har odlingarna certifierats ekologiska och gården ägs och drivs idag av Miguel Torres med Mireia Torres, dotter till Miguel, som chefsvinmakare.


Jean-Francois Protheau

Jean-Francois Protheau

Redan 1720 började familjen Protheau göra vin i Côte Chalonnaise, en region som idag anses vara en av Bourgognes mest prisvärda. Grésigny i Rully är ett av domänens vingårdslägen med premier cru-status.
Produktionen är ett hantverk från början till slut och resultatet är viner med mycket stor personlighet och charm. Till skillnad från de förnäma grannområdena har Côte Châlonnaise inga grand cru-lägen. Däremot finns här 23 vingårdslägen med premier cru-status, varav Grésigny är ett. Av druvorna härifrån gör Domaine Protheau sin Rully Premier Cru.


La Maison du Crémant Moingeon

La Maison du Crémant Moingeon

Lyxiga bubblor från Bourgogne. Sedan 1895 i Nuits-Saint-George har familjen varit en erkänd producent av mousserande vin. Allt började med att de två bröderna Francis och Albert gifte sig med systrarna Louise och Bertha varpå familjerna startade produktionen av mousserande vin. Även om det var då vingården grundades har deras förfäder producerat vin här sedan 1415. Vindruvorna kommer från Côtes de Nuits, Côtes de Beaune and Côte Chalonnaise och vinifikationen är densamma som i Champagne, ”méthode traditionelle” det vill säga en andra jäsning på flaska.


Le Vigne di Eli

Le Vigne di Eli

Vingården, som ligger på norra sluttningen av Etna på Sicilien, producerar toppviner med stort hjärta. Denna lilla egendom grundades av Marco de Grazia, ägaren till den närliggande Tenuta delle Terre Nere.


Losada

Losada

Vingården är belägen i Cacabelos på vägen till Villafranca del Bierzo. Detta läge är det bästa och mest optimala i Bierzo när det kommer till att producera högkvalitativa druvor.

I sin strävan att producera moderna och eleganta viner sökte Losada gamla vingårdar i området, där rankorna traditionellt är planerade i lerjordar, en terroir som normalt sett förbises av moderna vintillverkare. Detta ger Losadas viner en unik elegans och struktur och står sig starkt i konkurrensen.


Marimar

Marimar

Marimar Torres, syster till Miguel Torres, har skapat en egen personlig stil och utvecklat sina viner med stor internationell framgång. Idag sker odlingen ekologiskt och några första steg mot ett biodynamisk odlingssätt har tagits.

Marimar Torres flyttade till Kalifornien redan år 1975, men det var först år 1986, som hon grundade egendomen Marimar Torres Estate. Marimar har namngett vingården efter sin far Don Miguel Torres. Det var hans engagemang och support som fick Marimar att bestämma sig för att påbörja det mödosamma arbetet med att bygga upp en vingård.

Läs mer

Läs mindre

Idag har man 26 hektar odlad mark i de svala distrikten Russian River och Sonoma Coast. Vingårdarna är planterade med 5000 vinrankor per hektar, fyra gånger mer än brukligt i Kalifornien. En sådan hög densitet ger naturligt låga skördeuttag och hårt arbetande rotsystem som får söka sig djupt för att få näring och vatten. Man odlar i huvudsak Pinot Noir och Chardonnay. Vinerna framställs i klassisk bourgognestil och hör till de mest eleganta av dessa i hela Kalifornien. Marimar har noga valt ut olika kloner av sina druvsorter vilket bidrar till komplexiteten i vinerna. Årligen framställs cirka 12 000 lådor vin på egendomen.


Matias Riccitelli

Matias Riccitelli

Riccitelli Wines är ett ungt och dynamiskt projekt som tillåter Matias Riccitelli att till fullo ge uttryck för Argentinas terroir i sina viner. Vingården ligger i hjärtat av Vistalba i den berömda regionen Lujan de Cuyo i Mendoza.

Med hjälp av sin far, den kända vinmakaren Jorge Riccitelli (Bodegas Norton), och sin stora passion för vin bestämde sig Matias Riccitelli 2009 för att köpa sin egen vingård. Odlingarna är idag fördelade på tre olika vingårdar om 20 hektar vid Andernas fot, i hjärtat av Vistalba, i den berömda regionen Lujan de Cuyo i Mendoza. Odlingarna är till största delen planterade i början på 1900-talet och man arbetar med låga skördeuttag och hård selektering i vingården. Dessa tekniker lämpar sig bra för ekologisk odling och ger väldigt högkvalitativa druvor. Matias Riccitelli arbetar efter en ekologisk filosofi, men är inte certifierad ekologisk odlare.


Miguel Torres Chile

Miguel Torres Chile

Miguel Torres, vars familj grundade vinfirman Torres i Spanien år 1870, köpte som första utländska vinodlare en liten egendom i Curicó 1979. I slutet av 1970-talet reste Miguel och hans far flera gånger till Chile för att leta efter lämpliga vinodlingar som grund för en etablering i Sydamerika. I hjärtat av Maule-regionen, alldeles i utkanten av staden Curicó, fann man vingården Maquehua på 90 hektar, och 1979 förvärvade man egendomen. Idag äger man 700 hektar varav 400 är planterade med vindruvor.

Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han var den förste som införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner.

Läs mer

Läs mindre

Chile är en vinmakares paradis och har ett perfekt klimat för att odla vin, med dess väl markerade årstider och dagliga temperaturförändringar. Den svala temperaturen som kommer in från bergskedjan Anderna i kombination med slösande solsken gör att vingårdarna frodas.
 
Det minutiösa arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade på 1980-talet blev en nytändning för hela landets vinindustri. På grund av att Chile inte varit drabbat av Phylloxera har man idag vinstockar som är över 100 år gamla. Det är på dessa stockar Miguel Torres gör sitt prestigefulla vin Manso de Velasco av druvan Cabernet Sauvignon.


Olivier Merlin

Olivier Merlin

Att betrakta varje vinstock som en levande individ är Olivier Merlins filosofi. Merlin använder inga herbicider eller konstgödsel, utan föredrar att använda plogen och lägga kompost på rankorna. Druvorna skördas för hand och varje vingård vinifieras separat. Oliver och Corinne Merlin bor i byn La Roche-Vineuse där de ägnar sig passionerat åt sitt hantverk. Efter att ha arbetat ett par år i Kalifornien var det dags att vända skutan hemåt, 1987 köpte familjen Merlin Domaine Vieux Saint-Sorlin. Vingården som består av 4,5 ha var i dåligt skick och i behov en rejäl make-over. Detta gav dem möjligheten att lära känna terroiren i varje enskild vingård och plantera utifrån de bästa förutsättningarna.

Läs mer

Läs mindre

När Oliver tog över vingården började han plöja åkrarna direkt. De har under tiden de planerat nytt, lärt känna små subtila skillnader för varje enskild vingård. Denna kunskap har resulterat i att man vinifierar de olika växtlägena separat.
 
De låter sina viner genomgå elevage, det vill säga ”sur lie”, att de får ligga på jästen, detta för att ge vinerna större kropp och komplexitet. Malolaktisk jäsning sker naturligt och vinet är sedan helt stabilt inför buteljering. De försöker att i minsta möjliga mån filtrera och klarnar aldrig sina viner.


Pio Cesare

Pio Cesare

Pio Cesare drivs idag i fjärde generationen av Pio Boffa som har fört vinerna till en mer modern stil – utan att förlora den traditionella stil och tradition vinhuset har.

På agendan står både Barolo och Barbaresco. Vinerna är välgjorda och av traditionellt snitt. Pio Boffa och Cesare Benvenuto som äger bolaget har inte fallit för de nya tankarna som kom till Piemonte för 20 till 30 år sedan. Man utnyttjar fortfarande den gamla men mycket vackra källaren mitt i Alba. Alba är en gammal stad med anor sedan romartiden och är idag navet för all produktion av Barolo och Barbaresco. I regionen är det inte bara vinerna och gastronomin som är värda ett eget besök utan även Alba som är väl värd att ses. Mitt i Pio Cesares källare har man behållit den gamla stadsmuren från romersk tid. Muren är enligt uppgift mer än två tusen år gammal. Det är härligt att se hur man vårdar sin historia. Muren upptäcktes vid renovering av vinkällaren för många år sedan och visas stolt upp för besökare som är på vineriet för att provsmaka vinerna.

 

Läs mer

Läs mindre

Fortfarande används de stora ekfaten om många hundratals liter. Vissa fat har upp till mer än tusen liters kapacitet. Det är med vördnad som man promenerar genom de gamla källarvalven. De Barolo och Barbaresco viner som produceras är blandade viner. Druvorna kommer från olika områden och blandas på det traditionella sättet. Förr i tiden blandade man ihop all frukt från olika vingårdar och gjorde en enda cuvee som såldes som Barolo eller Barbaresco. Pio Cesare har även två Cru viner på vinlistan. En Barolo – Ornato som är gjort på druvor från Serralunga, en ort som är känd för sina tätare mer strukturerade Barolos. Husets Barbaresco – Il Bricco kommer från kommunen Treiso i Barbaresco. Vinet är lätt men har en fin ryggrad av mogna tanniner. Både doft och smak vittnar om en traditionell typ av Barbaresco på samma vis som husets olika Barolos.
Pio Cesares Barolo och Barbaresco är klassiska viner som är lätta att tycka om och vinerna passar till många olika tillfällen och olika maträtter. Svamp och vilt är särskilt lyckade kombinationer med Pio Cesares viner.


Rascallion Wines

Rascallion Wines

Rascallion Wines är ett nytt spännande projekt med viner från Swartland – Sydafrikas just nu  hetaste region. Projektet är ett samarbete mellan Ross Sleet och Kretzmarfamiljen från Broad Valley Wines. Visionen var att skapa moderna kvalitetsviner med tydlig känsla av Nya världen som tydligt skulle speglar jorden och klimatet där druvorna växt.

Kretzmar har redan gjort sig ett namn som ett av Sydafrikas mest framstående vinhus, när han och Ross Sleet beslöt sig att satsa på ett gemensamt vinäventyr. Ross har de föregående åren arbetat med Constellation, Distill och Klein Zalze och med sin gedigna erfarenhet var han redo att starta sitt eget.

Rascallion är en négociant med kontrakt med många bra odlare runt om i Sydafrika. Idén är att arbeta med olika vinmakare för att skapa unika och spännande viner som återspeglar karaktären hos de regioner där vinerna härstammar ifrån. Racallion arbetar i dagsläget enbart med blends , då det speglar det uttrycket de vill ge sina viner. Vinerna som lanserades första gången 2016, har redan vunnit fina utmärkelser.

Druvorna kommer främst från  Stellenbosch, Robertson och Swartland, med stort fokus på Chenin Blanc, Grenache och Shiraz.


Ravoire & Flis

Ravoire & Flis

Vinrankan och terroiren är och har varit drivkraften hos Ravoire & Fils i över 35 år. I hjärtat av Provence och Rhonedalen tillverkar de viner från olika appellationer på det bästa terroiren har att erbjuda.

Provence är för många synonymt med rivieran och dess roséviner. Vår producent Ravoir-Fils har sedan många år varit verksam i Provence, där de producerar sitt friska och fräscha rosévin Manon. Trenden för rosévin är fortfarande stark och konsumenterna har upptäckt hur mångsidigt och användbart det är. Rosévin är det perfekta sällskapsvinet, fräscht och lättdrucket, men också härligt till buffémat, sallader och fisk.


Real Companhia Velha

Real Companhia Velha

Real Companhia Velha är det äldsta och mest emblematiska vinföretaget i Portugal, som har drygt 260 års existens och oavbruten verksamhet i produktion av Portvin.

Historien har lämnat en otrolig historia och ett strålande förflutet. För framtiden har de en önskan om att upprätthålla kvalitetsnivån i vinerna och förtroendet för att den strikta och visionära filosofin för detta företag kommer att skriva ännu mer historia.

Sedan grundandet den 10 september 1756 av D. José I, Kung av Portugal, speglades betydelsen av detta ex-majestätiska företag av värdefulla tjänster till samhället.

Vid några av de bästa Quintas i Douro har man kunnat bevara och hedra traditionen samtidigt som man investerar i framtiden, med en konstant modernisering och experiment på vingårdarna.


Rocca delle Macìe

Rocca delle Macìe

Rocca delle Macie är en familjeägd tämligen stor vingård som köptes av filmproducenten Italo Zingarelli 1973. Italo producerade bland annat spaghetti-westernfilmer med Terence Hill och Spencer Tracy. Idag drivs gården av Italos son Sergio och hans dotter Sandra samt Sergios fru Daniela. Dessutom är Sergios och Danielas barn Andrea och Giulia aktiva i olika delar av verksamheten. Det är inte osannolikt att man vid besök på gården får möta Andrea eller Giulia i takt med att de blir mer involverade i familjens verksamheter.

Vinodlingarna är belägna i fyra olika områden i Chianti Classico och två områden i Morellino di Scansano. Rocca delle Macie har en bred repertoar av viner, de är alla mycket välgjorda och kan beskrivas som underbart mjuka viner med sammetslika strukturer och livliga, väldefinierade smaker.

Läs mer

Läs mindre

Gården är ett av få exempel på att även stora producenter kan göra finstämda viner med själ och unik stil. Den totala arealen är 600 hektar, varav vinfält upptar ca 200 och olivlundar 60 hektar. Nära vingården, en bit upp för kullen finns en underbar anläggning bestående av villor, enotek och restaurang. Restaurangen serverar traditionell toskansk mat med modern touch. Dessutom kan familjen Zingarelli erbjuda sex lägenheter i närheten av den lilla byn Fizzano som ett boendealternativ. Sergios bror Fabio Zingarelli är arkitekt, och även han involverad i restaureringen av alla byggnader som finns på familjens egendom.


Saget la Perrière

Saget la Perrière

”The Ambassadeur de Loire”. Sagets vision är att leverera det bästa Loiredalen har att erbjuda, att visa upp en kollektion av viner för alla smakriktningar där komplexiteten har sitt ursprung i terroiren.


Samuel Billaud

Samuel Billaud

Micro-negociant som i samarbete med de mest etablerade odlarna i Chablis framställer chablisviner av toppkvalitet.

Samuel Billaud är en ny micro-negociant i Chablis som grundade sitt företag 2009. Första officiella årgången var 2010. Samuel Billaud har lång erfarenhet av att arbeta med negociantverksamhet och arbetade i 20 år på Estate Billaud-Simon innan han startade sitt eget företag. Samuel Billaud gör idag inga domain-viner utan fokuserar på sin negociantverksamhet. Tack vare sin långa erfarenhet i regionen har han lyckats skriva kontrakt med de mest etablerade odlarna i Chablis. Vinernas karaktärer är att de är krispiga, mineraliska och eleganta. För att framhäva karaktären från vingården har vinerna skänkts lite ekfats-prägel. Detta är toppkvalité från Chablis, en ”rising star” som inte får missas.

Sedan augusti 2014 äger Samuel Billaud 4,2 ha i Chablis och det återstår att se om han kommer tillverka sitt eget domain-vin i framtiden.


Tedeschi

Tedeschi

Familjen Tedeschi har en nästan 400 år lång historia i vinbranschen och har alltid trott på storheten i Valpolicellas vinproduktion. De har tolkat det på nytt i ett modernt sätt och har antagit de mest innovativa produktionsmetoderna.
De respekterar och främjar området genom att producera kraftfulla, eleganta, typiska viner som är karaktärsfulla.
Tack vare färgen, aromen och smaken av Tedschis viner, kommer du att upptäcka den starka karaktären och kärleken hos de människor som producerat dem, de mjuka kullarna där druvor växer och det rika, komplexa kulturarvet och traditioner som har blivit skattade i Valpolicella i århundraden.
Uppmärksamhet på tradition, fokus på innovation och kunskap om det lokala territoriet är de viktigaste elementen som utgör egendomen.

Läs mer

Läs mindre

Det behövs både engagemang och tålamod för att göra ett bra vin som Amarone. Tedeschis tålamod har alltid matchats av deras passion för regionen, och särskilt Valpolicella. Engagemanget är synonymt med beredskap att agera och ta hand om och uppmärksamma detaljer och färdigheter.

Dessa värden har blivit en stil, Tedeschis stil, som är sant mot territoriet och lokala druvsorter. Denna stil kan bäst uttrycka potentialen för varje skörd så att även väderförhållanden blir en integrerad del av deras vin.

Denna stil föddes i början av 60-talet när Lorenzo Tedeschi visade enastående insikter och vinifierade druvorna från Monte Olmi vingård separat och skapade därmed ett av de första ”single vineyard”-vinerna i Valpolicella, ett vin som blivit flaggskeppet för godset.

”Vi är övertygade om att vart och ett av våra viner måste födas ur vårt territorium och historia. Vinernas särskiljningsförmåga är resultatet av 400 års intensiv passion och forskning i våra vingårdar i Valpolicella ”, Sabrina Tedeschi.


Tenuta Argentiera

Tenuta Argentiera

Längs den charmiga kusten Alta Maremma, sydväst om Florens och ca 100 km från staden ligger Tenuta Argentiera i det lilla och prestigefyllda DOC Bolgheri-området. Det ingår i det gamla Donoratico Estate, som en gång tillhörde Florentinska Serristori-familjen.

Under den etruskiska tiden var gårdens platå rik på kanaler, naturliga källor och silvergruvor, från vilka godsets nuvarande namn härrör, vilket gjorde området till ett viktigt gruv- och jordbrukscentrum.

Tenuta Argentiera ägs idag nu av Stanislaus Turnauer, en österrikisk entreprenör och stor vinälskare som alltid velat ha en vingård i detta område, och bröderna Corrado och Marcello Fratini.

 


Tenuta Poggio Bonelli

Tenuta Poggio Bonelli

Mitt i hjärtat av Chianti Classico hittar vi den anrika producenten Tenuta Poggio Bonelli.  En egendom med en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1600-talet. Poggio Bonelli gården består ursprungligen av två  separata historiska egendoma – Poggio Bonelli och Chigi Saracini –  idags  ägs egendomen av Monte dei Paschi di Siena och sedan tidigt 1900-tal så går vingårdana under namnet Poggio Bonelli. Vinproduktionen är traditionell, vilket ger deras viner vitalitet och kraft. Chiantis vackra landskap är täckta med vinodlingar och olivlundar som sträcker sig mellan Sienna och Florens.  Förhållandena här är perfekta för de Sangiovese-druvor som används för att tillverka dessa klassika italienska viner. När man ger förslag på bra Chianti-viner bör man tänka på att en äkta Chianti är snustorr och har väldigt höga nivåer av syra.

Idag består egendom Poggio Bonelli av 88 hektar och ligger på 300-350 meter över havet, druvsorterna som främst odlas är Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Merlot. Jormånen är väldränerad och består av djup sandig blandjord, vingårdarna har övervägande sydvästlig exponering. Det mesta av arbetet sker för hand, både i vingården och i vinkällaren och hantverket är alltid i fokus, oavsett om det gäller de klassiska Chianti Classico-vinerna eller av de mer limiterade vinerna.

 

 


The Wine People

The Wine People

The Wine People har en helhetssyn på produkterna: de utvecklar produktionen, förpackningen, marknadsföringen och försäljningen av vart och ett av sina viner. De har fullständig kontroll över hela produktionsprocessen. Druvorna hanteras och vinifieras noggrant av deras egen mycket begåvade vinmakare.  De bygger en strategi som ger bästa möjliga stöd till produkten från början till slut – från vin till förpackning och positionering.

TWP är helt marknadsorienterade, utvecklar produkter och varumärken som passar kunden, men de är mycket noga med att se till att det finns en perfekt balans mellan vad varje region har att erbjuda och vad marknaden vill ha. Kort sagt, de erbjuder en full service, där hållbarhet och produktkvalitet är centralt för allt de gör. TWP lyssnar på kunden, strävar efter att möta deras behov exakt och samtidigt säkerställa produktens integritet.


Torres Spanien

Torres Spanien

Miguel Torres Jr, född 1941, är en vinmakare och marknadsförare som betytt mycket för den spanska vinindustrins utveckling, och som sedan 1991 leder familjeföretaget Bodegas Torres, vilket är en av Spaniens största vinföretag. Torres har gjort sig känd för bryta mot konventionerna och pröva nya grepp vilket gett honom flera utmärkelser och erkännanden i den internationella vinvärlden.

Familjen Torres har producerat vin sedan mitten av 1600-talet och Bodegas Torres grundades 1870. Torres har sitt säte i Vilafranca del Penedès i Katalonien, strax utanför Barcelona. Torres har varit ledande i utvecklingen mot att producera spanska viner i internationell stil, delvis avsedda för exportmarknaden. Det stora internationella genombrottet kom 1979 då Torres prestigevin Mas la Plana vann vinolympiaden i Paris, som var utformad som en blindprovning i konkurrens med de främsta slotten i Bordeaux. Idag har familjen vinodlingar i många olika spanska vinområden, t.ex. Priorat, Rioja, Galicien, Ribera del Duero och Toro. Även i andra länder har familjen Torres gjort framgångsrika inbrytningar, t.ex. i USA och i Chile.

 

Läs mer

Läs mindre

Miguel Torres har också skrivit flera böcker med anknytning till vin. Den första var Viñas y Vinos (viner och vingårdar), som utkommit i flera spanska upplagor och översatts till flera andra språk.
Torres har alltid respekterat miljön och använt biologiska alternativ till produkter som är aggressiva mot de naturliga omgivningarna.
Den nya klimatsituationen – som framgår av noggranna vetenskapliga studier – har en direkt effekt på deras arbete, eftersom vinstockar är mycket känsliga för miljöförändringar. Eventuella förändringar i deras levande omgivning påverkar deras vegetativa cykel.
I Torres vingårdar har man alltid varit medvetna om att: ”Vin är jordens frukt”. Med detta ansvar har man under åren engagerat arbetat, generation efter generation, för bevarande av miljön.
Torres åtagande för 2020: Att minska koldioxidutsläppen per flaska med 30% jämfört med 2008.
Tre år i rad, 2015-2017, har Torres utnämnts till ”World’s Most Admired Wine Brand” av Drinks International.
Läs mer om Torres på torres.es samt torresearth.com.


Villa Degli Olmi

Villa Degli Olmi

Allt började 1895 när Matthew Heaven startade ett jordbruk med inriktning på odling av silkesmaskar och vindruvor.

Idag är Villa Degli Olmi ISO-certifierat som ekologisk odlare och företaget var också först i Italien med att ISO-certifiera skyddandet av arbetarnas rättigheter.


Weingut Groh

Weingut Groh

Familjen Groh har producerat vin i flera generationer och de första vingårdarna köptes redan 1899 av Heinrich Groh. Idag är det fjärde generationen som driver vingården och begåvade vinmakaren Axel Groh strävar efter att tydligt få vingårdarnas och jordmånarnas olika karaktärer att tydligt avspegla sig i vinerna. Han pressar försiktigt och blandar modern och traditionell teknik. Modern jäsning i rostfria ståltankar vid låg temperatur kombineras med jäsning i klassiska ekfat.

Vingården är vackert belägen i Bechtheim i södra delen av regionen Wonnegau i Rheinhessen. Jordmånen består mestadels av kalksten, idealisk för odling av olika Pinot-druvor i. Idag har Axel Groh 12 hektar planterade vinodlingar och producerar ca 100 000 flaskor per år. Vingården är planterad med de gröna druvorna Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Chardonnay, Pinot gris, Pinot blanc, Kerner, Huxelrebe och Sauvignon blanc, de röda sorterna är Pinot noir, Regent, Dornfelder, Cabernet sauvignon och Merlot.

Som en av de första producenterna i Tyskland att producera fatlagrade chardonnayviner, blev han känd som ”Chardonnay-kungen”. Vid IWC Wien International tävlar årligen ca 11 000 olika viner från hela världen i olika kategorier, Weinguts Grohs Chardonnay Rosengarten placerade sig på en andra plats i Kategorin Chardonnay.


Weingut Müller Catoir

Weingut Müller Catoir

Müller Catoir gör klassisk torr Riesling av toppkvalité. 2005 utnämndes Müller Catoir till ett av Tysklands främsta vinhus av den inflytelserika kritikern Parker.

Vingården i byn Haardt i Pfalz, spänner över 21 hektar och har varit i samma familj sedan 1744. Idag är det nionde generationen som driver egendomen. Pfalz hittar vi i sydvästra Tyskland, strax söder om landets mer kända distrikt Mosel. Skillnaden mellan distrikten är att Pflaz tenderar att vara varmare och mer soligt än Mosel, vilket ofta genererar mognare druvor och något större kropp i vinerna. Idag driver Philipp David Catoir vingården tillsammans med den mycket talangfulle vinmakaren Martin Franzen som tidigare bland annat arbetat på Schlossgut Diel.

Framgången bygger på årstidernas rytm, låga skördeuttag, mycket selektiv skörd samt försiktig pressning. Sedan 2007 odlas vingården helt ekologiskt och Philipp Catoir fokuserar på att lyfta fram varje vins enskilda terroir. Vinerna är kända för sin skarpa och precisa Riesling-ton med stor potential till ett långt liv i källaren.

Läs mer

Läs mindre

Müller Catoir producerar klassiska viner av toppkvalité och förutom Riesling odlas Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Rieslaner, Scheurebe, Muscat och Sauvignon blanc. Müller Catoirs har vingårdar i olika topp-appellationer som Haardter Bürgergarten, Herzog, Gimmeldinger Mandelgarten och Mussbacher Eselshaut.


Wente Vineyards

Wente Vineyards

Wente Vineyards grundades 1883 och är det äldsta familjeägda vineriet i USA. Idag drivs företaget av fjärde och femte generationens vinmakare Karl D. Wente. Filosofin som man burit med sig från generation till generation är fortfarande ”att odla de bästa druvorna, med den finaste frukten, med minsta möjliga påverkan på naturen”. Denna filosofi påverkar fortfarande alla delar av produktionen; alltifrån energibesparing och återvinning, till avfallsminskning och socialt ansvar.

Lokaliserade precis öster om San Fransisco, i det historiska området Livermore Valley, har Wente Vineyards blivit erkända som ett av de främsta resmålet för vinintresserade. Familjen har alltid stått för traditionella värderingar, och deras stora fokus på kvaliet blev under 2011 belönad av den erkända tidningen Wine Enthusiast då de utnämnde vineriet till American Winery of the Year.

Livermore Valley ligger nära San Francisco Bay och påverkas kraftigt av den kalla luften som strömmar in på natten från Stilla havet, detta gör att dalens varma luft kyls ner. Detta resulterar i ett klimat med varma dagar och kalla nätter, ideala förhållande för att odla vindruvor.