Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

wine-image


Barrel Select Syrah


heart-icon
print icon

Argentina

Mendoza


100%

Syrah


14%

Alkoholhalt

18°C

Vid servering


X5129NO0801

Artikelnummer


2,6 g/liter

Sockerhalt

2014

Årgång


Ja

Nej

Nej

Veganvänligt

Eko

Etiskt


Om producenten

Strax norr om Rio Mendoza i Argentina, med tillgång till toppmodern teknologi, tillverkar Bodega Norton viner av högsta internationella klass.
När den engelska ingenjören Sir Edmund James Norton grundade Bodega Norton år 1895, var det den första bodegan att etablera sig norr om Rio Mendoza. Firman hölls kvar inom familjen fram till 1989, då den österikiske affärsmannen Gernot Langes-Swarovski blev ny ägare. Argentina hade ännu inte slagit igenom på den internationella marknaden och han var den första utländska investeraren som både trodde på och vågade satsa på vinnäringen i Mendoza. Ambitionen var redan från första dag högt satt, man skulle göra viner av högsta internationella klass.


Karaktär

Ung, mycket mörk och tät färg. Doften är medelstor, mörkt bärfruktig med inslag av björnbär men också med en lite kryddig nyans av lakrits, en antydan av violpastill och med en försiktigt rostad nyans av ekfat. Smaken är medelfyllig, ung och mer fruktorienterad än komplex med mycket men fint polerade tanniner, en fin syra och en liten mineralton. Fat, såväl som alkohol, är väl integrerade i vinets kropp. Eftersmaken är fruktig och fint nyanserad.

Det här är ett vin för smakrika rätter, helst av nöt- eller viltkött, och gärna långkok eller grillat. Mörka rödvinssåser, en viss sälta och syra och krämiga eller feta tillbehör passar bra till. Vinet vinner på att luftas i karaff en stund. Servera vinet vid cirka 18 grader

Viner är drickfärdigt, men kan lagras 1-2 år.

Vinifiering

Druvorna avstjälkas och krossas lätt och musten jäses sedan i ståltankar vid 25 grader under sju dagar med en dryg veckas efterföljande maceration. Hälften av vinet dras sedan över till lika delar ståltankar och franska ekfat (hälften nya) för att genomgå den malolaktiska jäsningen med efterföljande lagring under 12 månader.