Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

wine-image


Marimar Chardonnay Dobeles Lías


Gyllene karaktär med stor komplexitet

heart-icon
print icon


100%

Chardonnay


%

Alkoholhalt

10-12°C

Vid servering


7484201

Artikelnummer


2,8 g/liter

Sockerhalt

2014

Årgång


Nej

Nej

Nej

Veganvänligt

Eko

Etiskt


Om producenten

Marimar Torres, syster till Miguel Torres, har skapat en egen personlig stil och utvecklat sina viner med stor internationell framgång. Idag sker odlingen ekologiskt och några första steg mot ett biodynamiskt odlingsssätt har tagits.


Karaktär

Djupt halmgul med gyllene inslag. Doften är stor, något utvecklad och mer komplex än den i den vanliga tappningen, med nyanser av gula äpplen, honung och mandel i en nästan burgundisk men rikare stil. Smaken är medelfyllig, intensiv och djup med en tydlig och lite kryddig men samtidigt integrerad fatkaraktär, och med en syra och känsla av mineral som stramar upp den långa och komplexa eftersmaken så att den upplevs mycket torr.

Passar bra till medelkraftiga till kraftiga rätter av fisk och skaldjur eller ljust kött, gärna halstrade eftersom fatnyansen gifter sig perfekt med stekytan på råvarorna. Det kan finnas en mild sötma från grönsaker, såser eller bara från skaldjur som pilgrimsmusslor, havskräftor eller krabba. Smaksättning kan göras med vin och citrus för att
balansera vinets syra. Passar också bra till salta hårdostar.

Vinifiering

Vinet utgör en selektering, beroende på årgång, av de 8-12 bästa faten ur produktionen av chardonnayvinet från Don Miguel Vineyard. Musten är alltså jäst vid låg temperatur i franska ekfat, cirka 30% nya, och vinet genomgår full malolaktisk jäsning och mognar sedan på sin jästfällning i faten fram till våren efter skörd. I de bästa faten tillsätts jästfällning från andra fat och lagras sedan ytterligare ett år, sammanlagt 18 månader. Vinet ligger därmed på dubbel jästfällning vilket ger en stor och rik doft och smak. Under lagringen rör man regelbundet upp jästfällningen, sk Battonage, för att berika vinet med ytterligare karaktär och smak. Vinet buteljeras utan att filtreras.