Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

wine-image

Pio Cesares Barolo och Barbaresco är klassiska viner som är lätta att tycka om och vinerna passar till många olika tillfällen och olika maträtter.


Pio Cesare Barolo


Svamp och vilt är särskilt lyckade kombinationer med Pio Cesares viner.

heart-icon
print icon

Italien

DOCG Barolo


100%

Nebbiolo


14%

Alkoholhalt

16-18°C

Vid servering


X5129PC0401

Artikelnummer


2 g/liter

Sockerhalt

2013

Årgång


Nej

Nej

Nej

Veganvänligt

Eko

Etiskt


Om producenten

Pio Cesare är ett vinhus med anrika traditioner sedan många år. Det är ett typisk traditionellt familjeföretag som tas över av generationer som kommer. Verksamheten styrs med fast hand av Pio Boffa som har ett antal generationer före sig i den vinproducerande firman.

Pio Boffa och Cesare Benvenuto som äger bolaget har inte fallit för de nya tankarna som kom till Piemonte för 20 till 30 år sedan. Man utnyttjar fortfarande den gamla men mycket vackra källaren mitt i Alba. Alba är en gammal stad med anor sedan romartiden och är idag navet för all produktion av Barolo och Barbaresco. I regionen är det inte bara vinerna och gastronomin som är värda ett eget besök utan även Alba som är väl värd att ses. Mitt i Pio Cesares källare har man behållit den gamla stadsmuren från romersk tid. Muren är enligt uppgift mer än två tusen år gammal. Det är härligt att se hur man vårdar sin historia. Muren upptäcktes vid renovering av vinkällaren för många år sedan och visas stolt upp för besökare som är på vineriet för att provsmaka vinerna.


Vinifiering

Druvorna skördas från mitten av oktober. Musten jäses i rostfria tankar med totalt två veckors skalkontakt. Vinet mognar till ca 70% under 3 år i botti (stora ekfat) och resten i helt nya franska ekfat (Allier) under 2 år.

Karaktär

Granatröd färg med viss mognadsnyans. Doften är medelstor, druvtypisk och klassisk med finess snarare än kraft, delikat körsbärsaromatisk och med en liten komplex ton av mandel. Smaken är medelfyllig, rödfruktig och stram i klassisk stil med en uppfriskande syra och en medellång, ren och elegant eftersmak med nyanser av torkade körsbär och mandel.