Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Cava vin från olika platser


Champagne är en av världens lyxigaste drycker, men den får endast tillverkas i Champagne-distriktet i norra Frankrike på rätt sätt för att få bli kallad just Champagne. Så är det inte med Spanien. Landets mousserande vin, det välkända vinet cava, tillverkas likt Champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska. Till skillnad från Champagne behöver inte cava komma från ett specifikt distrikt. 90 % kommer dock från Katalonien och Penedésdistriktet. Övriga områden är bland annat Dos Aragon, Rioja, Navarra och Valencia.
När det kommer till spanska viner är cava en otroligt stor exportvara. Per år tillverkas det cirka 244 miljoner flaskor cava vin och hela 157 miljoner av dessa exporteras. Spansk cava tillverkades förr enbart av spanska och inhemska druvor, bland annat macabeo, xarel-lo och parellada. Idag använder man dock även andra druvor från andra länder, som Chardonnay och Pinot Noir.
Detta bubbliga vin började produceras i större mängder under 1800-talet. Pionjären hette Josep Raventós Fatjó. Josep reste till franska Champagne under 1800-talets slut, anledningen var att studera hur man tillverkade Champagne och föra med kunskapen hem igen, något han också gjorde 1872. Detta årtal är det man oftast benämner som startåret för cavaproduktionen. Så vad gör egentligen mousserande vin cava så unikt? Tillverkningen. Det är den andra jäsningen som kännetecknar produktionen av cava vin. Detta vin jäser först en gång, sedan tappas vinet upp på flaskor för en andra jäsning. Här behöver man tillsätta socker och jäst för att drycken ska kunna börja på sin andra jäsning och de karaktäristiska bubblorna ska kunna bildas. Därefter lagras cava vin i nio månader. Ofta står det Gran Reserva på cava viner, detta innebär att vinet då lagrats i två till tre år. Dock finns det flera vinproducenter som låter cava vin lagras ännu längre för att skapa en lyxigare prestigecava.
För dig som söker efter ett riktigt gott mousserande vin från Spanien kommer du inte bli besviken. Bland annat finns det bra cava vin från Alta Alella, den vingård som ligger närmst Barcelona. Mousserande spanska viner från den här regionen tillverkas ofta av ekologiska druvor och mixas med flera olika sorter för att skapa ett gott vin. Just AA Mirgin Laietá är en spansk cava med en mycket klar och ren färg. Dofterna är tydliga med inslag av såväl citrus som mandel och äpple. Smaken är torr och ren men toner från blommor och frukt.

Mousserande vin cava – perfekt med tilltugg

Mousserande vin från Spanien passar väldigt bra tillsammans med olika tilltugg. Det finns olika sätt att tänka för att matcha på bästa sätt. Om du väljer en torr cava med mycket friskhet passar det ofta bra med skaldjur och fisk för att matcha syrligheten. Det finns även halvtorra viner som behöver något rundare och sötare för att passa bra. Ett exempel på en smakfull, torr, spansk cava är AA Mirgin Laietá, ett vin från den lilla vingården Alta Alella i Katalonien. Detta spanska vin håller hög kvalitet med inslag av citrus, mandel och äpple. Smaken är fruktig och blommig i stilen, men en härlig avslutning.
Det kan vara lätt att blanda ihop cava med Prosecco, vad är egentligen skillnaden? Både tillverkningssätt och druvsorter skiljer de två dryckerna åt. Även tillverkningsland. Medan cavan endast får tillverkas av pinot noir, chardonnay, macabeo, monastrell, xarel-lo, grenache, malvoisie, trepat och parellada tillverkas istället Proseccon av andra druvor. Prosecco tillverkas dessutom i norra Italien. För dig som inte gillar alltför torra viner finns bra alternativ på spansk cava. Cava tillverkas nämligen i fem olika nivåer av torrhetsgrad. Vinerna kan alltså vara allt från torrt till sött dessertvin.

Cava vin pris varierar

Vad kan ett cava vin pris ligga på? Det är svårt att svara på eftersom priserna skiljer sig ordentligt åt beroende på producent och vin. Ett exempel på ett prisvärt cava vin är Privat Brut, ett populärt vin från vinproducenten Castillo Perealda. Det finns även betydligt lyxigare varianter med högre prislapp. AA Mirgin Opus Evolution är en finare cava bestående av Pansa Blanca, Chardonnnay och Pinot Noir. Vinet doftar mycket av citrus, äpple, honung och ekfat. Smakpaletten är torr och ren med inslag av blommor, mousse och bröd. Prislappen för detta vin ligger på 239 kronor.

Cava vin från Spanien

Att hålla i champagneprovningar kan snabbt bli dyrt, men du kan ha minst lika roligt med cava vin. Cava är en vintyp som kan bjuda på en enorm bredd när det kommer till både smak och doft. Du kan med andra ord variera tillbehör oändligt mycket med tanke på det stora utbud av cavasorter som erbjuds. Om du vill prova olika cava vin finns det många att välja på hos Systembolaget. Någon du saknar? Du vet väl att du även har möjlighet att beställa in viner från Systembolagets beställningssortiment? Du kan till och med göra beställningar från vingårdar som inte ens finns att köpa hos Systembolaget. Mer om priser och hur det fungerar kan du läsa om hos Systemets hemsida. Mousserande cava vin är väl värd en provning!