En fransk kyss för älskare av Blanc-de-Blanc

Pertois-Moriset | The Wine & Spirits Collective

Pertois-Moriset

2010 års Grand Cru-champagne från lilla huset Pertois-Moriset är ett fantastiskt uttryck för Chardonnay i sin renaste form. Här finns inget att dölja och alla älskare av den ädla vita druvan kan se fram emot ett avklätt, elegant möte där redan den första kyssen berättar om Côte de Blancs mjuka sluttningar.

Högsta Grand-Cru klassificering, ett modernt vineri där vinet aldrig pumpas, ståltankar och en minimal dosage om 1 gram per liter är del av förklaringen bakom champagnens tydliga och klara form. Sin slanka silhuett till trots bjuder Pertois-Morisets L’Année 2010 Grand Cru på toner av krikon, gula äpplen, fuktig sten och varma popcorn. Avslutet är långt och bär såväl salinitet som citrus.

Alla druvor i Pertois-Morisets L’Année 2010 Grand Cru är frukter av den unika terroiren i Grand Cru-byn Le Mesnil-sur-Oger. Byn ligger i hjärtat av Côte de Blancs, sluttningen som fått sitt namn av den vita druvan som odlas här. Le Mesnil-sur-Oger är en av få byar med högsta Grand Cru-klassificering och här huserar några av Champagnes mest välrenommerade producenter, vilka självklart ger byn stjärnglans.

Bland dessa väl ansedda producenter finns Champagne Pertois-Moriset – en klart lysande stjärna på Champagnes bubblande himmel – som drivs av Cécile och hennes man Vincent. Paret tog över efter Céciles föräldrar under tidigt 2000-tal och är den tredje generationen i familjeföretaget.

Totalt har familjen 35 hektar i sina ägor i Côte de Blancs. Av den totala arealen använder de enbart den bästa skörden för sin egen produktion, resten säljer de vidare till större aktörer i Champagne. Pertois-Morisets vineri är helt nybyggt. Här används gravitationens kraft via ett naturligt flöde nedåt till de stora ståltankar och enstaka ekfat där den första jäsningen äger rum. Sedan bär produktionen vidare till ett enormt underjordiskt lagringsutrymme där andrajäsning samt lagring sker. Hela anläggningen är modern och mycket påkostad för att teknik och resultat ska kunna förfinas ytterligare under kommande år.

Pertois-Moriset L’Année 2010 Grand Cru

Druva: 100% Chardonnay

Årgång: 2010

Lansering: 26 April

Pris: 449 kr

SENASTE Inlägg

May 29, 2020

Hello world

May 28, 2020

Hello world

May 28, 2020

Hello world

May 28, 2020

Hello world

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *