En guide till de många olika typerna av vin från Portugal

En guide till de många olika typerna av vin från Portugal

Portugal är en stor vinproducent med en mängd karaktäristiska inhemska druvsorter tack vare sitt behagliga och varierande klimat. Här spelar traditionerna en viktig roll och under de senaste 20 åren när många andra stora vinproducerande länder hakat på nya trender och börjat plantera utländska druvor har Portugal hållit ett fast grepp om de egna druvorna och fortsatt tillverkningen på sitt sätt. Detta har lönat sig och gjort de inhemska druvorna till ett riktigt trumfkort att locka med inför världens alla vinintresserade.

För att ge dig en bredare bild av vilka typer av vin från Portugal som finns tillgängliga på marknaden kommer här en guide som kortfattat förklarar några av de vanligaste sorterna.

Rött vin från Portugal

Är du ute efter rött vin från Portugal finns det många goda och prisvärda alternativ att välja bland. Aragonez är till exempel en av de mest odlade blå druvorna i Portugal och har en smak av körsbär, torkad frukt, slånbär och kryddor. Andra vanligt förekommande blå druvsorter är också touriga franca, castelão och touriga nacional. Hitta ett passande rött vin från Portugal genom att lära dig mer om de olika karaktärerna här nedan:

Lätta röda viner

När ett vin beskrivs som enkelt eller lätt kräver det oftast ingen djupare analys och passar till många olika typer av maträtter. Vinho verde är till exempel ett ungt och lätt vin som är vanligt förekommande i Portugal och odlas i de nordvästra delarna av landet. Där råder ett svalt klimat vilket bidrar till ett vin med hög syra och låg sockerhalt och en karaktär som kan beskrivas som lätt och syrlig.

Fylliga röda viner

I vinregionen Douro, där för övrigt portvinerna och madeiravinerna som du kan läsa mer om längre ner i texten kommer ifrån, tillverkas många av landets mer fylliga röda viner. Här ligger många av Portugals äldsta vingårdar och producenter med vanligt förekommande druvsorter som bastardo, tinta barocca, touriga nacional och mourisco tinto. Ett fylligt rött vin har mycket smak och doft och en större mängd fruktsötma utan att kännas klibbigt.

Komplexa röda viner

Letar du efter ett vin från Portugal med stor smak och doft och en fin sammansatt karaktär ska du titta efter komplexa sorter som innehåller druvor som cabernet sauvignon och syrah eller touriga franca.

Eleganta röda viner

Ett elegant rött vitt ska vara välbalanserat och välgjort och ha en något stram karaktär med en friskhet och syra som anar bakom hörnet. Här är Região Demarcada do Dão det område du ska titta närmare på med druvor som alfrocheiro, touriga nacional, jaen och tinta roriz.

Vitt vin från Portugal

Det som gör vitt vin från Portugal så spännande är att de består av andra spännande druvsorter än de vanligare Chardonnay och Sauvignon Blanc. Precis som för de röda vinerna är de vita tillverkade av inhemska druvor som fernão píres, síria, arinto och loureiro och det finns mänger av spännande smaker och dofter att upptäcka!

Mousserande viner

Mousserande vin från Portugal är ett prisvärt alternativ för fest och kalas. Dock är de endast tillåtna att framställas i vissa distrikt, vilka inkluderar bland annat Vino Verde och Bairrada. Den främsta druvsorten som används för att tillverka mousserande viner i Portugal är maria gomez, som ibland även kallas för fernão pires, och avnjuts helst på en temperatur mellan åtta och tio grader.

Portvin

Nu till landets absolut mest kända vinsort – portvinet. Precis på liknande sätt som champagne bara får kallas för champagne om det kommer från vindistriktet med samma namn, får endast starkvin som tillverkats i Portugal kallas för just portvin. Det har en söt karaktär med hög alkoholhalt på kring 20 %, kan vara både rött och vitt och passar bäst som dessertvin eller aperitif.

Madeiravin

Maderiavin är på många sätt likt portvinet med sin höga alkoholhalt, men med skillnaden att det endast tillverkas på ön Madeira. Det kan också variera i söthetsgrad och gå från otroligt sött till ganska torrt där den senare passar utmärkt till den lokala specialiteten svartsoppa. Tillsammans med portvin är madeiravinet Portugals mest populära vinsort och har även gjort stor framgång i både USA och Storbritannien.

Om du vill hitta gott vin från Portugal och ännu inte upptäckt detta fantastiska vinproducerande land är det hög tid att göra det nu och ta del av de inhemska traditionerna, rika smakerna och trevliga priserna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *