En Rosy värd en egen etikett

En Rosy värd en egen etikett

Piemonte

Pio Cesare är ingen nyhet för den som gillar fina viner gjorda på druvor från Barbaresco och Barolo. Rosy däremot är husets nya, friska härliga rosévin, döpt efter en av kvinnorna i släkten som drivit det anrika, vinodlande vinhuset Pio Cesare sedan slutet av 1800-talet.

Rosy Boffa var barnbarn till grundaren Cesare Pio och hon gjorde en ärorik insats när hon övertalade sin man Giuseppe Boffa att bli vinproducent när hennes far ville pensionera sig. Han gick med på att lämna karriären som ingenjör i Milano för att tillsammans med Rosy arbeta vidare med Pio Cesares viner. De blev framgångsrika och med sina utmärkta baroloviner byggde de upp varumärket och förde ut Pio Cesares vin till en allt större, global publik. Trots att de arbetade under tiden som andra världskriget rasade lyckades de säkra vinhusets fortlevnad genom att bredda dess marknad utanför Italien.

Rosy är också mor till Pio Boffa som idag leder det sanna familjeföretaget där han arbetar sida vid sida med sin kusin Augusto och systersonen Cesare Benevenuto. Nyligen trädde också Pios dotter, Frederica Rosy, in i företaget. Vi får se om det blir denna, yngre Rosy som leder företaget in i framtiden.

Rosevinet Rosy pressas på en blandning av utvalda druvor av sorterna Nebbiolo och en liten skvätt Syrah som plockas på familjeägda vingårdar kring byn Treiso i Langhe, Piemonte. Vinifiering sker på ståltankar och en liten del av vinet jäser på franska ekfak efter en mjuk pressning. Lagring sker på ståltank med jästkontakt. Resultatet blir ett friskt rosévin med underbart rik smak och fin struktur.

Lansering: 5 juli

Pris: 175 kr

Artikelnummer: 95012

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *