Hjälpsamma tips när du ska välja rött vin till mat

Hjälpsamma tips när du ska välja rött vin till mat

Ett gott glas rött kan vara en otrolig stämningshöjare och gör också att middagen känns ännu mer komplett om smakerna kombineras på rätt sätt. Det där med smakerna är dock inte alltid det lättaste eftersom det finns ett stort sortiment av viner att välja bland och otaliga smaker och aromer att ha i åtanke.

För att ge dig en bättre inblick i vad som är viktigt att tänka på när du ska välja rött vin till en middag, oavsett om du planerar att beställa catering eller själv fixa buffé eller trerättersmeny, kommer här några hjälpsamma tips! Förhoppningsvis kommer de att göra dig betydligt mer självsäker när det kommer till att matcha rätt vin med rätt mat.

Matcha liknande smaker

För att både vin och mat ska komma till sin fulla rätt när du bokat catering eller planerar en buffé eller middagssittning gäller det att få smakerna att samarbeta. När man talar om vin brukar man nämna fem olika grundsmaker, nämligen sötma, syrlighet, beskhet, sälta och umami. Hur stor del av dessa som förekommer i ett specifikt vin spelar en självklar roll i hur du upplever det och också hur bra vinet passar till vissa maträtter. Försök därför att matcha kraftfullheten i vinet med kraftfullheten i maten för att ingen av parterna ska ta över den andra. Ett rött vin med lätt karaktär passar alltså bra till en lättare måltid, medan ett lite kraftfullare vin passar bättre till lite mustigare mat.

Anpassa dig efter maten

Försök också att matcha kvaliteten på både vinet och maten för att få dem att komplettera varandra på ett så bra sätt som möjligt. Undvik alltså att välja ett riktigt billigt rött vin till en lyxig festmåltid, eftersom det kan försämra hela helhetsintrycket, och välj hellre ett enklare vin till vardagsmåltiden. Fundera också på vilka smaker i maten som faktiskt är de mest framträdande och anpassa vinet efter dessa. I en rätt med nötkött eller kyckling behöver det inte vara köttet som smakar mest, utan kanske den heta och kryddiga såsen som det serveras tillsammans med. Detta är viktigt oavsett om du ska beställa catering eller själv fixa buffé eller trerättersmeny.

Starkare mat kräver mindre alkoholhalt

Om du planerar att tillaga en härlig måltid med lite starkare karaktär är det viktigt att välja rätt rött vin för att säkerställa att de starka smakerna inte blir alltför framträdande. Försök att undvika de lite torrare och strävare röda vinerna då detta gör att maten blir ännu starkare, utan satsa i stället på viner med högre sötma och fruktighet. Det är också en god idé att välja viner med lite lägre alkoholhalt eftersom en högre procent alkohol kan ge samma effekt på maten som de strama vinerna.

Nästa gång du ska beställa catering eller bjuda på buffé eller middag kommer du förhoppningsvis känna dig säkrare i valet av vin och samtidigt få båda parter att smaka ännu bättre! Du kan dessutom alltid vända dig till det företag du använder för catering i Stockholm för ytterligare tips och råd. Boka då ett välrenommerat företag för hjälp med catering och buffé till ett bra pris och lär dig från proffsen nästa gång du ska ställa till med kalas eller bjuda in till middag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *