Importera vin från USA – många guldkorn att upptäcka

Ofta förknippar man vissa viner med olika typer av mat, såsom ett merlot till kött och ett vitt vin som till exempel morning fog chardonnay till fisk. Självklart är det ingen regel utan undantag, du väljer såklart själv vilket vin du tycker smakar bäst med vad. Vin passar heller inte bara ihop med mat, utan också för ett specifikt tillfälle eller ett särskilt sammanhang. Miljön runt omkring oss kan definitivt påverka vår känsla kring en flaska vin. Hur vi mår, människorna vi har runt oss, rumstemperaturen, musiken, belysningen, dekorationen, utsikten, säsongen – ja, egentligen allt som vi har runt omkring oss. Nedan följer några bra tips på vin från USA och lite information om USAs vinproduktion. Visste du till exempel att USA är det fjärde största vinproducerande landet i världen efter Frankrike, Italien och Spanien?

Typer av vin från USA

Det varierande klimatet och olika miljöerna innebär att det finns möjlighet att odla en stor mängd olika druvor. Kalifornien ligger i topp som producent av alla 50 delstater, men det finns även fina viner som produceras i till exempel delstaterna Oregon och Washington. Man har tillverkat vin i över 300 år och idag är några av de populäraste vita vinerna Chardonnay, Sauvignon Blanc och Riesling medan Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Zinfandel är några av de vanligaste röda druvsorterna. Precis som Italien har sin Prosecco, Spanien sin Cava och Frankrike sin berömda Champagne så finner du även mousserande vin från USA.

Speciellt med vin från USA

Är du nybörjare på viner kan det ibland kännas som en djungel med alla namn och karaktärer som finns utmärkta på flaskorna. De flesta franska viner är döpta efter området där det producerats såsom ”Burgundy” och ”Bourdaux”, medan fördelen med amerikanska viner är att de är döpta efter den druva som vinet till största del är tillverkat av, såsom ”Merlot” eller ”Chardonnay”. Det kan göra det betydligt enklare för dig när du ska importera vin från USA och är ute efter en speciell druva.

Typer av vin du kan beställa för olika tillfällen

För att underlätta för dig i urvalsprocessen när du ska importera vin från USA kommer här några tips på hur du kan tänka för att välja rätt vin för rätt tillfälle. Oavsett om du ska fira en födelsedag, ett bröllop eller någon annan speciell händelse finns det viner som passar perfekt för den stämning som du försöker skapa.

Till jul – Planerar du att servera skinka på julbordet kommer ett rött vin såsom Pinot Noir eller Zinfandel att passa perfekt. Är du ett större fan av vita viner passar även Riesling bra ihop med skinka.

För bröllopet – Bröllopsdagen är verkligen ett av livets mest speciella tillfällen. Därför är det viktigt att matcha den lyckliga stämningen med rätt typ av viner. Som välkomstdrink är ett mousserande vin alltid ett bra val. Även rosévinet Pink Moscato kommer liva upp stämningen med dess lätta kropp och fruktiga doft av persika och citrus. Till maten är det bra med både röda och vita druvsorter för att varje gäst ska kunna bli serverad något de gillar.

För födelsedagar – När du ska fira någon du tycker om kommer ett glas Pinot Noir passa utmärkt. Med dofter som hallon och jordgubbar, ibland med kryddiga inslag, kommer det att göra succé när ni tillsammans skålar för födelsedagsbarnet.

En fin flaska är även en utmärkt present att ge bort till någon du tycker om. En fin flaska whiskey eller brandy kommer garanterat att bli uppskattat av finsmakaren. The Wine & Spirits Collective erbjuder ett brett sortiment med vin och andra alkoholhaltiga drycker från världens alla hörn.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *