Kända vinproducenter från olika delar av världen

Romaneé Conti, Chateau Mouton Rotchild, Chateau Latour och Moët & Chandon. Listan över kända vinproducenter kan göras lång. Kanske har du själv testat ett vin från någon av dessa vinproducenter? Om inte har du alla möjligheter till det nu. Här presenterar vi lite mer information om några av de stora vinhusen över världen.

I Nya Zeeland finner du bland annat Babich, ett av landets äldsta familjeägda vingård. Bredvid Nya Zeeland, i Australien, finns Aberdeen Wine Company. Det är en vingård som fokuserar fullt ut på att tillverka en typ av vin, ett rött vin som är gjort helt på cabernet souvignon. Det är ett vin som utvecklats specifikt för att passa perfekt till kötträtter.

Även den amerikanska nord- och sydkontinenten bjuder på riktigt bra vinproducenter. I USA hittar du till exempel Wente Vineyard samt Marimar, två välkända vinproducenter med goda vita och röda viner. Just Marimar är ett dyrare, mer exklusivt vin från USA som passar utmärkt när du vill prova något lyxigare eller för ett speciellt tillfälle i livet.

I Sydamerika finns flera länder som producerar viner av högsta kvalitet. I Chile finns till exempel Miguel Torres Chile samt vinhus som Concha y Toro och Viña Maipo. De är samtliga kända för att tillverka goda chilenska viner, speciellt röda viner.

Öster om huvudstaden Santiago, inte alltför långt från den chilenska landsgränsen, hittar du vinområdet Mendoza. Här finns flera välkända argentinska vinproducenter, bland annat Bodegas Norton. Detta vinområde ligger på hög höjd, vilket gör att vinsorten Malbec som odlas här anses ha en speciell, extra hög kvalitet.

Några av världens bästa vinproducenter hittar du inom Europa. I Italien finns vinproducenter som Tenuta Poggio Bonelli, Villa Degli Olmi och La Fortuna. I Frankrike finns otaliga fantastiska vinproducenter. Här hittar du även välkända vinområden, exempelvis Champagne, Châteauneuf-du-Pape och Gigondas. I Spanien hittar du vinproducenter som Torres Spanien, en vinproducent som du även hittar i många andra länder. I Spanien tillverkar de bland annat spansk brandy. Landet är även känt för den spanska motsvarigheten till Champagne, det mousserande vinet cava. Castillo Perealda är en välkänd vinproducent som tillverkar mycket god cava.

Även Tyskland är väl värda att nämna bland toppländerna när det kommer till vin. Weingut Müller Catoir och Weingut Groh är två vinhus vars viner verkligen skiljer sig från mängden. De erbjuder i första hand fantastiska vita viner gjorda av vindruvan riesling, samt en del andra prisvärda varianter. Om du gillar vitt vin från Tyskland är dessa två vinhus väl värda att testa.

Vinproducenter i Sverige

Du visste väl att det även finns vinproducenter i Sverige? Visst, klimatet i Norden är inte optimalt för att odla vindruvor i, men det finns många skickliga vinproducenter från Sverige med odlingar utomlands. Det finns till och med en hel del vinodlingar även i Sverige. Några av de största är Ästad Vingård, belägen i Halland, Vejby Vingård som ligger på Bjärehalvön. Här odlar man mestadels blå druvor. En annan svensk vingård som Systembolaget flera gånger prisat är Södåkra Vingård utanför Jonstorp.

Många svenska vinproducenter har sina vinodlingar utomlands, där klimatet är bättre. Till exempel har kocken Per Moberg sitt eget vin, Moberg Collection. Vinet tillverkas i Chile och görs på Cabernet Sauvignon.

Men vilka är då de bästa svenska vinerna? Det beror såklart på vilken sorts vin du föredrar. Du kan alltid testa dig fram via Systembolagets sortiment. Här finns flera bra svenska viner, både röda och vita. Du kan hitta vinproducenter från Sverige men även svenska vinmakare med odlingar utomlands. Till exempel Campo León, ett svenskägt vin som tillverkas i Italien av corvina, rondinella och oseleta.

Världens största vinproducenter

Det finns gott om vinproducenter runt om i världen. När man föreställer sig en vingård tänker man ofta på små pittoreska mysiga vingårdar, kanske beläget vid en vacker by i södra Frankrike. Några av världens största producenter av vin runt om i världen har dock betydligt större vinodlingar. En av de största producenterna av vin är E&J Gallo, en amerikansk producent som står för hela 2,7 % av världsproduktionen. Tätt därefter ligger både Constellation Brands och The Wine Group, båda från USA. Dessa två är egentligen inte producenter i sig men de äger däremot flera producenter över hela världen. Chilenska Concha y Toro hamnar på femte plats över världens största producenter av vin runt om i världen, med en världsproduktion på cirka 1 %.

Trots att några av världens största vinproducenter är amerikanska eller chilenska finns det såklart även riktigt stora vinhus i Europa. Vin från Portugal är exempelvis omåttligt populärt i stora delar av världen, särskilt de unika och smakfulla Madeiravinerna. Du kan själv enkelt beställa vin från populära producenter från Portugal, bland annat Quinta de Soalheiro, genom att använda dig av Systembolagets hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *