Köp vin från Tyskland – prisvärda kvalitetsviner

Köp vin från Tyskland - prisvärda kvalitetsviner | The Wine & Spirits CollectiveÄven om Tyskland kanske inte är det första landet som folk tänker på när det kommer till vin har de otroligt mycket att erbjuda. Inte bara vad gäller den berömda Riesling-druvan, utan också i form av kvalitet, prisvärdhet och historia.

Runt om i Tyskland anordnas varje år flera vinfestivaler under sommaren. Där kan både lokalbor och turister få chans att testa på goda viner, delikatesser och prata med producenterna som är där och visar upp sitt sortiment. Stämningen är otroligt härlig och något du verkligen borde ta tillfället i akt att uppleva. Har du dock inte möjligheten att ta dig ner till Tyskland så är det faktiskt mycket enkelt att testa de tyska vinerna på plats hemma i Sverige. Du kommer snart förstå varför deras druvor kan räknas till några av världens bästa. Nedan följer fem anledningar till varför du borde köpa vin från Tyskland.

1. Det är lätt att importera vin från Tyskland

Sverige är en viktig importör när det kommer till vin från Europa. Särskilt från Frankrike, Spanien och Italien, men även Tyskland är ett populärt alternativ. Detta tack vare att dessa länder är medlemmar i EU, vilket minskar både mängden dokumentation och avgifter. Dock kan inte du som privatperson beställa alkohol utan tillstånd. Ta därför hjälp av en vinimportör som The Wine & Spirits Collective som erbjuder viner från hela världen till den svenska marknaden om du vill importera vin från Tyskland. Sedan starten år 1998 har en mängd nya parters anslutit sig till företaget. Nu senast var det importföretaget Bornicon&Salming, vilket stärker deras position ytterligare på marknaden. Du hittar sortimentet på Systembolaget.

2. Det går att matcha vin från Tyskland till många olika typer av mat

Det breda utbudet av tyska viner gör att de passar mycket väl till många olika maträtter. Nästan oavsett vilken middag du planerar så finns det ett tyskt vin som passar just till det du lagar. Tyskland erbjuder så mycket mer än bara riesling.

3. Vin från Tyskland – stort urval

Många tänker att tyska viner endast är söta och inte det minsta torra. Där har de dock fel! Kvaliteten på tyskt vin har kommit att bli betydligt högre den senaste tiden och idag hittar du både vita och röda viner med torr karaktär. Dessa kommer från de lite mer sydliga regionerna som till exempel Rheinhessen, Pfalz, Rheingau och Baden. De vita vinerna står för nästan två tredjedelar av den totala produktionen av vin från Tyskland och särskilt kända är de ju för sin omtyckta Riesling-druva. Dock finns det en mängd andra vita viner som är väl värda att testa. Gewürztraminer är till exempel ett utmärkt alternativ om du lockas av en mild syra med aromatiska inslag av rosor, honung och apelsiner. Landets klimat gör att de röda sorterna inte är lika utbredda, men efterfrågan på dessa börjar bli allt större. Pinot Noir är landets populäraste röda druvsort och Tyskland är till och med den tredje största Pinot Noir-producenten i hela världen.

4. Vin från Tyskland har en hög kvalitet

Som tidigare nämnt har alltså de tyska vinerna blivit allt mer kvalitativa genom åren. Landet är ingen stor producent om man tittar på närliggande länder som Frankrike och Italien, men deras styrka ligger i att merparten alla viner genomsyras av en hög kvalitet.

5. Vin från Tyskland har en intressant historia

Landets äldsta vinproduktioner har sin historia så långt tillbaka som till den romerska eran. Idag sker cirka 60 % av den tyska vinproduktionen i delstaten Rheinland-Pfalz, till stor del längs floden Rhen. Det finns en mängd olika vinregioner där alla har sin egen historia och unika karaktär.

Hitta vin från Tyskland i Sverige

Som tidigare nämnt kan du alltså hitta en mängd olika typer av vin från Tyskland via The Wine & Spirits Collective. På deras webbplats är det enkelt att hitta bland de olika länderna och vinproducenterna och du kan dessutom sortera vin efter om du gillar vitt, rött eller mousserande. Du beställer vinerna direkt från Systembolaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *