Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Köpa champagne på nätet är enkelt idag

I nordöstra Frankrike finns ett område vars viner är kända över hela världen. Vi menar naturligtvis Champagne, ett mousserande vin som är tätt förknippat med glamour, lyx, rikedom och god smak. Om du vill köpa champagne på nätet i Sverige kan du vända dig till Systembolaget. Det finns även möjlighet att köpa champagne på nätet genom olika företag. Dessa företag är då verksamma i ett annat europeiskt land och skickar vinet därifrån. Det är fullt lagligt att köpa vin, öl och sprit online, under förutsättningarna att du har åldern inne och att beställningen skickas från ett EU-land. När du ska köpa champagne finns det dock många fördelar med att vända sig till Systembolaget i första hand. De har ett utmärkt utbud och kan dessutom vara till stor hjälp när du ska välja mellan olika flaskor. Att köpa champagne, och framför allt lära sig urskilja olika smaker, kan snabbt bli ett roligt och välsmakande intresse.

Champagne kan skilja sig en hel del

För att få sälja ett mousserande vin under namnet Champagne finns det flera krav. Det viktigaste kravet är att vinet kommer från regionen Champagne. Man använder i princip enbart tre druvsorter utom i ytterst ovanliga fall. Dessa är:

  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier
  • Chardonnay

Champagnen kan vara tillverkad av enbart en druvsort eller en kombination av två eller tre druvsorter. Det är tillåtet att använda andra druvor men detta görs väldigt sällan. Vid tillverkningen av Champagne används en speciell champagnemetod. Denna metod går bland annat ut på att vinet får jäsa två gånger, en gång vid tillverkningen och sedan ytterligare en gång inuti flaskan. Det är den andra jäsningen som gör att vinet får de karaktäristiska bubblorna.
Champagne kan vara variera mellan riktigt sött och extremt torrt. Det sötaste vinet kallas för doux (50+ gram socker per liter) och det torraste kallas för ultra brut (0 till 3 gram socker per liter). En vinproducent tillverkar oftast olika typer av champagne. Tre vanliga typer är:

  • Standardcuvée – standardchampagne som oftast är det billigaste.
  • Vintage – årgångschampagne där druvorna kommer från samma årgång, oftast endast från riktigt bra år.
  • Prestigecuvée – vinproducentens bästa champagne. Får oftast även ett extra namn för att särskilja vinet ännu mer från resten av utbudet.

Vin som liknar champagne

Om du bara vill ha ett gott mousserande vin så finns det många alternativ att välja mellan. Faktum är att det finns mousserande vin som görs på exakt samma sätt som champagne men som inte får säljas under namnet då det inte tillverkas på rätt plats. Dessa kan vara minst lika goda, i vissa fall ännu godare till och med. Ett rött vin tips är att prova ett rött mousserande vin, eller varför inte rosévin med bubblor? Det finns även riktigt goda mousserande vin i form av rosévin, perfekt när du vill överraska din partner vid ett speciellt tillfälle.