Klassisk Barbaresco från Pio Cesare till vinterns hjärtevärmande rätter

Nebbiolo | The Wine & Spirits Collective

Nebbiolo. Denna älskvärda druva gör ett underbart jobb i händerna på vinmakarna i familjeföretaget Pio Cesare. Druvorna i 2014 års tappning kommer från familjens vingårdar i Tresio och San Rocco. Familjen Pio Cesare håller sig till den klassiska ”formula” som vinfamiljerna i Barbaresco arbetat enligt sedan urminnes tider och använder således druvor plockade på olika platser inom appellationen vid framställningen av sin Barbaresco.

Efter jäsning på rostfria ståltankar med skalkontakt i 25-30 dagar har vinet lagrats på ekfat ”botti” i ca 30 månader. En liten mängd har lagrats på franska barriquer.

Resultatet blir ett unikt vin som ger uttryck för de olika vingårdslägenas karaktärer och Pio Cesares druvor förenas till en Barbaresco i klassisk stil; elegant och sammetslent med mogen och kryddig frukt, tydliga men eleganta tanniner, bra struktur och koncentration och lång och harmonisk eftersmak.

Parker gav vinet 90/100 och i Wine Advocate-Parker fick det detta omdömet

” 2014 års Barbaresco från Pio Cesare ger ett omedelbart och sofistikerat intryck tack vare dess nyanserade och utvecklade frukt. Torkad körsbär och vild ros är karaktärsriktiga uttryck för nebbiolodruvan och i bakgrunden får du både mjuka och rökiga örttoner. Den här klassiska Barbarescon bär också toner av rökighet och mineral och erbjuder omedelbar njutning. ”

Vi kan inte annat än att hålla med och den 8 januari kommer vinet till Systembolaget. Väl tajmat till vinterns fylliga kötträtter som långkok och vinet passar också till svamp, vilt och hårda ostar.

Barbaresco 2014
Lansering: 18 januari 2019
Pris: 489 kr

Om Pio Cesare

Pio Cesare är ett vinhus med anrika traditioner och ett typisk traditionellt familjeföretag som tas över av generationer som kommer. Verksamheten styrs med fast hand av Pio Boffa som har ett antal generationer före sig i den vinproducerande firman.

Pio Boffa som äger bolaget har inte fallit för de nya tankarna som kom till Piemonte för 20 till 30 år sedan. Här används fortfarande den gamla men mycket vackra källaren mitt i Alba. Mitt i Pio Cesares källare har man behållit den gamla stadsmuren från romersk tid. Muren är enligt uppgift mer än två tusen år gammal. Inom Pio Cesare vårdar man sin historia. Muren upptäcktes vid renovering av vinkällaren för många år sedan och visas stolt upp för besökare som är på vineriet för att provsmaka vinerna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *