Lär känna Bonarda – druvan som egentligen är något annat

Lär känna Bonarda – druvan som egentligen är något annat | The Wine & Spirits Collective

Regionen Mendoza i Argentina har gjort sig ett namn världen över tack vare sina fina malbecviner. En annan viktig argentinsk druva som är desto mindre känd är Bonarda. Den används främst till vardagsviner av bättre kvalitet och resulterar ofta i fylliga, fruktiga viner med måttliga tanniner.

Den som studerar den argentinska Bonardan upptäcker snart att den egentligen inte är en Bonarda. Egentligen borde den kallas Douce Noire eller Corbeau, vilket är en druva med ursprung i Savoie i Frankrike. DNA-analyser har nämligen visat att den argentinska Bonardan inte har något gemensamt med den norditalienska Bonarda Piemontese som tidigare antagits vara dess ursprung.

Begreppsförvirringen kommer sig av att druvstockar ofta fått slumpmässiga namn när de exporterats till Latinamerika från Europa genom tidernas gång. Så är till exempel också fallet med Carmenère i Chile som länge felaktigt kallades Merlot.

För alla som på senare år upptäckt Argentina som vinland är det absolut dags att stifta bekantskap med druvan Bonarda. Den kommer sannolikt att uppmärksammas allt mer i takt med att Argentinska viner fortsatt genomgår en kvalitetshöjning där producenterna intresserar sig för vinområden med magrare jordmån, arbetar med mer omsorgsfullt vingårdsarbete, mindre konstbevattning och fokuserar allt mer på kvalitet än på kvantitet.

Mendoza Vineyards äger själva 72 hektar vingårdsmark vid foten av Anderna på en höjd av 1000 meter över havet. Producenten köper också in druvor från 50 odlare för att möta såväl den inhemska som internationella efterfrågan på argentinskt vin. MV Bonarda görs av druvor odlade i Famatina Valley i regionen La Rioja, rakt norr om Mendoza.

MV Bonarda har en intensiv röd-violett färg. Den bärs av röd frukt med hallon, en fin kryddighet och lätta vaniljtoner som kommer av en kort kontakt med ekfat. Elegant, härligt och generöst är det här ett vin som passar till grillat kött och grönsaker, pasta och hårda vällagrade ostar.

MV Bonarda
Producent: Mendoza Vineyards
Lansering: 1 december
Pris: 79 kr
Artikelnummer: 2381

Fakta Mendoza Vineyards

Mendoza Vineyards ingår i den internationella gruppen Origin Global Distribution som hanterar import och distribution av viner över hela världen. Producenten grundades 2003 och har sitt fäste i den berömda vinregionen Mendoza i Argentina. Idag äger de 72 hektar vingårdsmark på en höjd av 1000 meter. För att kunna tillgodose den höga efterfrågan på vin från Mendoza Vineyards har även producenten kontrakt med många odlare i regionen.Mendozas Vineyards minutiösa arbeta i vingården ger resultat, vinerna härifrån är balanserade, komplexa och representerar med stolthet Mendozas terroir. Mendoza Vineyards var en av de första producenterna i Argentina att bli Fairtrade-certifierade.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *