Libanesiskt kvalitetsvin från munkarnas grottor

Libanesiskt kvalitetsvin från munkarnas grottor

Jesuitmunkar, underjordiska grottsystem, franska druvor och 5000 års vinproduktion, det är några av ingredienserna i libanesiska Château Ksaras framgångar. Den 8 mars lanseras ett av det många gånger prisbelönade vinet Cuvée du Troisième Millénaire på Systembolaget.

Château Ksara är Libanons äldsta och största vingård som grundades för 150 år sedan av jesuitmunkar. De upptäckte också de vindlande underjordiska grottsystem som än idag används för att lagra slottets vin i samtidigt som de lockar stora skaror av turister.

I det som idag är Libanon har man gjort vin i minst 5 000 år. Landets främsta område för vinproduktion är Bekaa Valley. Här finns också världens mest välbevarade, världsarvslistade och kända Bacchustempel från antiken.

Men trots allt detta lutar sig inte vinmakarna på Château Ksara tillbaka och förlitar sig på historien och det kulturella arvet. Sedan 70-talet, då vinslottet kom i privat ägo, anlitas franska oenologer och dessa har introducerat moderna metoder i såväl vingårdsarbetet som i själva vinframställningen.

Det franska inflytandet kan spåras ännu längre tillbaka, till efter första världskriget då Libanon genom Versaillesfördraget blev ett franskt mandatområde. Franska soldater och tjänstemän efterfrågade torrt rött vin och munkarna planterade då franska druvsorter som Carignan, Muscat och Ugni Blanc och började göra vin som skiljde sig från det söta vin som de tidigare producerat.

Vingårdarna är alla belägna i de centrala och västra delarna av Bekaa Valley. De omgivande bergen skyddar från såväl havet som öknen och ger ett unikt mikroklimat med kyliga nätter och varma dagar. På 1000 meters höjd över havet är vintern regnig, våren mild och sommaren torr och varm. Smältande snö ger naturlig vattentillförsel när vattnet sipprar nedför bergen.

Cuvée du Troisième Millénaire är gjort på Cabernet-Franc, Petit Verdot och Syrah. Druvorna skördas för hand på de bästa vingårdslägena. Vinet jäser under 20 till 30 dagar i en temperatur om 28 grader och pumpas regelbundet. Det mognar på franska ekfat, varav 50 % nya, under cirka 14 månader.

Resultatet blir ett vin med stor kropp och härlig, mörk röd färg. Välbalanserad frukt med toner av hallon, svartvinbär och vaniljkaraktär. Struktur, styrka, längd och markerade tanniner utmärker det här rika och komplexa vinet. Kan drickas nu, efter dekantering för att mjuka upp tanninerna och gärna till vilt eller rött kött. Vinet kan också med fördel lagras två eller tre år.

Cuvée du Troisième Millénaire

Artikelnummer: 90033

Lansering: 8 mars

Pris: 249 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *