Matcha ett gott rött vin till kyckling & andra rätter

MATCHA ETT GOTT RÖTT VIN TILL KYCKLING & ANDRA RÄTTERNär du är ute efter ett gott vin till kycklingrätten kan du vara bra mycket mer äventyrlig än du tror. Kanske har du fått för dig att det endast är vitt vin som gäller här, men då måste du tänka om. Kyckling kan serveras på en mängd olika sätt och därför är det inte särskilt konstigt att det går att välja bland minst lika många viner, både när det kommer till vitt, rosé eller rött vin

Med de stora valmöjligheterna följer också en större beslutsångest. Därför har vi satt ihop en guide som förhoppningsvis kommer kunna hjälpa dig att hitta ett vin som passar den maträtt du tänkt laga. Se det dock endast som en enkel vägledning, mycket handlar om din personliga smak och vad just du tycker om.

Vin från södra Frankrike eller Spanien med mindre strävhet passar bra tillsammans med tomat- och pepparbaserade såser som annars kan vara svåra att hitta passande rödvin till. Prova till exempel Merlot eller Côtes du Roussillon.

Zinfandel, Shiraz eller Grenache passar bra tillsammans med kyckling i en barbequesås. Tänk på att de dock inte ska vara för tunga, kyckling är trots allt lättare än rött kött. En tumregel, lätta viner till lätta rätter och tunga viner till tunga rätter.

Dolcetto (den lilla söta på italienska) är en lite sötare druva med balanserad syra och strävhet. Förekommer framförallt i norra Italien. Passar bra till kalla kycklingrätter såsom en kycklingsallad.

Cabernet Sauvignon, fruktigt och smakrikt vin som passar mycket bra med en asiatiskt inspirerad teriyakimarinerad kyckling.

Pinot Noir är en mycket klassisk matchning till anka. Eftersom ankkött är både fett och saftigt behövs ett lite skarpare vin för att skära igenom den lite smöriga känslan.

Andra rätter som passar bra med rött vin

Förutom att dricka ett glas gott rött vin till en bit kyckling finns det en mängd alternativ på utsökta matchningar.

Ett lätt rött vin passar utmärkt tillsammans med goda grönsaksrätter med mörkgröna inslag. Den intensiva smaken från till exempel mangold kan nämligen ta över ett vitt vin, så om du istället parar ihop den med ett medeltungt glas rött kommer smakerna att lyftas fram. Lätta röda viner är tillräckligt fruktiga för att bryta av och balansera smaken hos grönsakerna.

Ett fylligt rött vin passar allra bäst ihop med mat som kan konkurrera med dess kraftfulla och koncentrerade smak. Rött kött är ett säkert kort som passar bra både vad gäller intensitet och textur. En bra hållpunkt att gå efter är att ju magrare kött desto lättare vin. Ett kraftigt rött vin med lägre garvsyra kan dock passa utmärkt tillsammans med en tomatbaserad kycklingrätt eller en god bit lax.

Självklart behöver du inte gå efter dessa ”regler” utan det viktiga är att du tycker att det vin du väljer är gott till det du ska äta. Mycket handlar om tycke och smak. Något som smakar fantastiskt tillsammans i en mun kan smaka helt annorlunda i någon annans. Det roliga med vin är att du kan tänja på gränserna och testa dig fram tills du hittat just dina favoritkombinationer.

Ett fylligt rött vin eller ett lätt vitt?

Förutom de redan nämnda röda vinerna som passar till kyckling så går det inte att inte nämna Chardonnay i ett sådan här sammanhang. Tillsammans med kyckling är det en perfekt och välbeprövad matchning som det i princip inte går att misslyckas med. Även ett fruktigt rosé kan passa utmärkt tillsammans med en god bit kryddstark kyckling. Ett säkert kort är också mousserande vin tillsammans med friterat och champagne brukar balansera salta smaker på ett bra sätt. Hos The Wine Collective representeras producenter av alla storlekar från hela världen för att just du ska kunna hitta ditt nya favoritvin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *