Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Mousserande vin passar dig som vill ha vardagslyx

Om du har druckit champagne så har du provat ett av de mest kända mousserande vinerna. Det är en vintyp som är kolsyrad, vilket betyder att vinet innehåller miljontals bubblor. Att dricka ett gott mousserande vin känns lyxigt. Smakerna kan variera enormt, från sött och friskt till torrt och ultratorrt. Det finns sju huvudmetoder för tillverkning av mousserande vin. I de flesta fallen låter vinproducenten flaskan jäsa två gånger. Det förekommer även att producenten tillsätter kolsyra till mousserande vin istället för att låta den andra jäsningen bilda kolsyra naturligt.
Champagne är som sagt bara en av flera mousserande viner. Andra välkända exempel är prosecco, crémant och cava. Just crémant är ett bra mousserande vin tips för dig som vill dricka prisvärt bubbel. Crémant är ett franskt vin från bland annat Loire och Bourgogne. Vinet tillverkas med champagnemetoden men får inte kallas champagne då det inte tillverkas på rätt plats. Resultatet är ett gott mousserande vin som är väldigt likt just champagne fast oftast till ett lägre pris.
Ett annat mousserande vin som är väl värt prova är cava, ett bubbel som härstammar från Katalonien. En gång i tiden kallades även detta vin för champagne, eller xampany, innan EU-lagar bestämde att det speciella franska vinet är ursprungsskyddat. Cava är ett prisvärt bubbel som blir alltmer populärt idag. Om du vill provdricka cava kan du alltid satsa på det goda vinet Privat.

Mousserande vin passar perfekt som fördrink

Ska du bjuda hem vänner till en middag? Vill du överraska din partner med något gott? Lite bubbel är perfekt att bjuda på och passar till flera olika typer av mat. Det är en av anledningarna till att ett gott bubbel ofta används som mingelvin. Ett torrt mousserande vin passar bra till tilltugg som är salta och feta då smakerna möter upp varandra väl. Om du ska dricka cava kan du med fördel kombinera med goda tapas.

Röda och vita mousserande vin tips

Traditionellt är det mousserande vinet gyllengult. Det finns dock även goda bubbel med andra utseenden. Vill du hellre dricka ett något som är mer likt ett mjukt rött vin kan du prova ett mjukt gyllenrosa rosévin från Sydamerika. Estelado Rosé är ett gott rosévin från Chile med inslag av citrus, vita vinbär och kaprifol. Den är som gjord för att dela med vänner under en varm sommarkväll.
Många välkända vinproducenter tillverkar goda bubbel. Just Estelado Rosé kommer från chilenska vinfirman Torres Chile, ett dotterbolag till den enorma spanska vinproducenten. Andra exempel är Katalanska Privat som tillverkar härlig cava samt Boizel och Moët & Chandon som tillverkar klassisk champagne. Det kan vara intressant att testa olika bubbel från samma vinproducenter. Varför inte unna dig en flaska bubbel då och då, i syfte att lära känna de olika smakerna. Ett riktigt gott bubbel behöver inte kosta skjortan. Vill du lyxa till vardagen eller bjuda dina vänner på något speciellt så är de mousserande vinerna rätt väg att gå.