Olika typer av vin från Portugal

Olika typer av vin från Portugal | The Wine & Spirits CollectiveDen mängd druvsorter som finns tillgängliga i Portugal är egentligen otrolig med tanke på landets relativt lilla landyta. I Portugal finns över 250 inhemska druvsorter, men också många internationella, som alltfler börjar ta sig utanför landets gränser och göra succé i resten av världen. Det varierande landskapet och milda klimatet gör att portugiserna har möjlighet att producera viner med stor mångsidighet och fantastiska egenskaper, dessutom till riktigt bra priser.

Vin från Portugal – historia och bakgrund

Vin från Portugal har en lång historia och sägs sträcka sig så långt tillbaka som till bronsåldern. I många årtusenden har Portugal varit en viktig destination för handel på grund av den osämja som man då hade med Spanien. Stängda landsvägar gjorde att portugiserna var tvungna att bedriva handel via sjövägen.

Efter en 4000 år lång vinhistoria kan Portugal idag erbjuda över 250 inhemska druvsorter. Detta gör Portugal till det land som har flest unika, lokala druvsorter och också det land i världen som producerar störst mängd vin i förhållande till folkmängden. Många av dessa finns fortfarande endast inom landets gränser, medan andra producenter har börjat leverera sina viner till resten av världen.

Många av de inhemska vinerna har fortfarande lokala namn, vilket kan göra det lite svårt att läsa utifrån etiketten vilken karaktär vinet har. Däremot är portugisiska vinflaskor, i likhet med de flesta europeiska viner, oftast märkta med region istället för druvsort. På så sätt blir det lättare att hitta bland sina favoriter när du planerar köp av vin från Portugal.

Rött vin från Portugal

Nedan följer några av de röda druvor som ger rött vin från Portugal:

Touriga Nacional – Touriga Nacional är en av Portugals finaste röda druvor som förtjänar en plats bredvid andra världsberömda druvor som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Nebbiolo. Touriga Nacional odlades från början endast i de norra delarna av landet, men har sedan tack vare sin popularitet spridit sig i resten av Portugal. Druvan kan nu även hittas söderut i Algarve och Alentejo och västerut i Ribatejo/Tejo och Setúbal-regionerna. Touriga Nacional har en mörk färg med en hög nivå av tanniner, vilket skapar en härlig karaktär och gör den lätt att lagra. Smaken påminner om solmogna bär, hallon, örter och lakrits.

Castelão – Detta är en av de vanligast förekommande druvorna i den södra delen av landet. Den är särskilt populär i regionerna Tejo, Lissabon, Península de Setúbal och Alentejo och trivs bäst i heta klimat och torr sandig jord. Med ett vin från Portugal på Castelãodruvor får du en härlig smak av röda vinbär, plommon och kommer ibland med en något rustik karaktär.

Tinta Roriz/Aragonês – Kärt barn har många namn brukar man ju säga, och så även denna druva. På spanska kallas den för Tempranillo, men för portugiserna själva har den två olika namn beroende på vilken region den odlats i – Aragonês och Tinta Roriz. Med denna druva kan man tillverka fylliga och smakrika röda viner med en både elegant och rustik känsla. Den kan även blandas med andra sorter så som Touriga Nacional och Touriga Franca.

Vitt vin från Portugal

Nedan följer några av de gröna druvor som ger vitt vin från Portugal:

Alvarinho – Denna gröna druva odlas i landets norra delar och är en av Portugals finaste och mest karaktäristiska. Dessa fylliga och diskret doftande vita viner är lätta att känna igen tack vare de komplexa, men delikata, aromerna som påminner om persika, citron, passionsfrukt, lychee, apelsinzest, jasmin, apelsinblomma och citron. Vinet fungerar utmärkt som ungt, men klarar också av att åldras. Alvarinho växer främst längs floden Minho, men finns ända upp i norra delen av Vinho Verde-regionen.

Fernão Pires – Detta är en av Portugals vanligaste druvor. Det växer mer eller mindre över hela landet, men är särskilt förekommande i regionerna Tejo, Lissabon och Bairrada. Druvan ger ett vin som fungerar bäst som ungt med en smak av lime, citron, blommor, mandariner och apelsiner. Fernão Pires kan användas både på egen hand eller blandas tillsammans med andra druvor och är ibland bas för mousserande viner. Skördas den sent ger den ett utsökt sött vitt vin.

Arinto/Pedernã – Detta är en mångsidig druva som odlas i de flesta av Portugals vinregioner. Den går främst under namnet Arinto, men i Vinho Verde-regionen kallas druvan för Pedernã. Med denna gröna druva får man viner med en frisk surhet och milda smaker som påminner om äpple, lime och citron.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *