The Patriarch – fullmatad hyllning till nyzeeländsk vinpionjär

The Patriarch är Nya Zeeländska vinhuset Babichs flaggskeppsvin och en hyllning till Josip Babich som immigrerade till Nya Zeeland från dagens Kroatien i början av 1900-talet. Han planterade sin första vingård 1912 och lade därmed grunden till ett långlivat och blomstrande familjeföretag som idag främst drivs av bröderna Peter och Joe samt Peters son David Babich.

Det finns ingen årgång av The Patriarch som är den andra lik. Årets väderförutsättningar gör sitt till men främst beror variationen på att olika druvor pressas varje år och blir till en unik blend under namnet The Patriarch. Endast den allra finaste frukten från olika röda druvor på Babichs bästa lägen i Hawke’s Bay handplockas för att bli del av vinet The Patriarch. Vid framställningen av det här vinet ger vinmakarna på Babich sig själva total frihet och flexibilitet och vinet blir helt enkelt det allra bästa de kan prestera just det året. Ansträngningarna brukar dock löna sig för The Patriarch belönas vanligen med höga poäng och utmärkelser vid professionella bedömningar. Den enda begränsningen är mängden eftersom skördemängden på vingårdarna i Hawkes Bay är låg, vilket resulterar i ett modest antal buteljer av The Patriarch.

2014 års The Patriarch är en blend på 46% Merlot, 35% Cabernet sauvignon och 19% Malbec. Vinet har lagrat 14 månader på ekfat för att bli ett perfekt vin till mustiga långkok eller rätter med lamm, nöt eller vilt. Här bjuds ett generöst vin med mörk och söt doft som toppas med blåbär och lakrits. Smaken är rik och intensiv med mörk frukt som slingrar sig kring en stabil kropp med eleganta ekfatstoner. Vinet rekommenderas lagring på 4–15 år för att komma till sin fulla rätt.

Druvorna till vinet kommer från Babichs vingårdar i Hawkes Bay på Nya Zeelands nordön. En region som har ett klimat som är utmärkt för vinodling då det är tillräckligt kallt för att druvorna ska mogna långsamt samtidigt som här finns värme och sol nog för att ge frukten en fin mognadsgrad. Sedan slutet av 1800-talet har det producerats kvalitetsvin i regionen, vars rykte stärks ytterligare idag tack vare fin produktion av Chardonnay, Sauvignon blanc och Merlot samt senare års framgångar med Gewurztraminer, Viognier och Syrah.

Om Babich Wines

Familjen Babich har producerat vin i Nya Zeeland sedan 1916 och idag är tredje generationens vinmakare, David Babich, jämte sin far och farbror, engagerad i familjeföretaget. Babich vingårdar finns i Auckland, Hawkes Bay, båda nordön samt i Marlborough på norra delen av yydön. Sedan 1980-talet har företaget exporterat vin till Europa och sedan år 2000 är exportmarknaden större än den inhemska försäljningen.

Pris: 449 kr

Artikelnummer: 9903901

Rekommenderad lagring: 4–15 år.

Antal: 120 flaskor

Lansering: 7 september 2018

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *