Prestigeviner som bjuder in till djupdykning

Prestigeviner som bjuder in till djupdykning | The Wine & Spirits Collective

Prestigeviner som bjuder in till djupdykning

Ett gäng vänner med Nebbiolo i täten, tätt följt av Barbera och Moscato d’Asti promenerar med bestämda steg in i Bornicon & Salmingss vinportfölj.

De kommer från vinhuset Azienda Vinicola di Palladino, i hjärtat av Barolo och närmare bestämt byn Serralunga ’d Alba. Producenten har de senaste åren seglat upp och bli en av de främsta producenterna i regionen.

Jordmånen i Barolo är komplex och varierad. I de västra delarna ger jordmånen som består av kompakta,  fertila jordar med sandiga inslag viner med generös frukt. I de östliga kommunerna, i synnerhet Serralunga d’Alba, är jordarna betydligt äldre och kargare med inslag av kalksten vilket ger stramare viner med mer struktur och utpräglad mineralitet – vilket tydligt känns igen i Palladinos viner.

Vingården grundades 1870 och köptes 1974 kusinerna Maurilio and Piero Palladino. Efter omfattande renoveringar kunde de buteljera sin första årgång 1978. Filosofin i familjen är enkel – att värna om de traditionella metoderna och försöka ha minimal påverkan på miljön. Vingården består av 75 ha och produktionen är starx över 100 000 flaskor per år vilket tillåter dem att fortsätta som ett familjeföretag med full kontroll över alla delar från vingårdsarbete till vinifikation och försäljning.

De som gillar vinerna från Palladino tycker oftast om den traditionella stilen på ett piemontevin. Dock följer inte producenten den gamla vinifikationen helt ut. Enligt den krävdes det tiotals år för tanninerna att bli mer drickvänliga. Detta gäller inte för Palladinos viner, men de tjänar absolut på att sparas några år innan de avnjuts.

Idag lanseras fyra av Palladinos viner i beställningssortimentet, dessa är:

79076-01 Barolo D.O.C.G. Del Commune di Serralunga D’Alba – Pris 379 kr

71169-01 Barolo Parafada D.O.C.G.- Pris 439 kr

76716-01 Moscato D’Asti D.O.C. Pris 149 kr

79012-01 Barbera D’Alba Superiore D.O.C. 149 kr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *