Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

3 Winner

3 Winner

Deep Roots Riesling 2017 har producerats av tre vinmakare som tillhör den yngre generation som genom nytänk och innovation kommit att föryngra vinproduktionen i Rheinhessen. Deras hårda arbete och fina resultat med utmärkta viner har bidragit till ett starkt ökat intresse för den tyska vinregionen. Utan att vara släkt, vilket traditionellt är det som binder samman vinmakare, gick Jochen Dreissigacker, Stefan Winter och Philipp Wittman ihop under namnet 3 Winner för att kunna göra ett större intryck och öka sin produktion.

3 Winner GMBH framställer vin i södra delen av Rheinhessen där de tillsammans med sina kontrakterade odlare sätter kvalitet och noggrannhet i främsta rummet, när det gäller allt från odling till vinifiering.

Området längs Rhendalen och dess näringsrika och mineralrika jordar ger ypperliga lägen för vinodling. Med Deep Roots Riesling har 3 Winner 2017 för första gången sökt sig ännu längre söderut och druvorna till den här årgången kommer från norra Pfalz, måhända inget stort steg geografiskt från södra Rheinhessen men desto större steg då det handlar om terroir.

För de tre vinmakarna Jochen Dreissigacker, Stefan Winter och Philipp Wittman, i 3 Winner GMBH, är det en dygd att aldrig stå stilla. Därför var det naturligt för dem att, efter att ha varit verksamma i Rheinhessen en tid, söka sig mot Pfalz, ett område som de också är familjära med då de under studietiden lärde känna regionen och dess förhållanden.

 


Aberdeen Wine Company

Aberdeen Wine Company

”When it comes to winemaking, our philosophy is to make the absolute, hands-down perfect accompaniment for a prime piece of beef”  – Hamish MacGowan

En ung Hamish MacGowan flyttade från Australien till Europa, där han började arbeta som vinproducent i Bordeaux. Ett av hans mest utmanande uppdrag under sin tid i Europa var att driva en vingård i Moldavien.

Med ett stort bagage av olika upplevelser var det dags att återvända till Australien. Väl hemma fortsatte han att arbeta som vinmakare, men ett frö hade såtts. Hamish MacGowan kunde inte släppa tanken på att skapa det perfekta vinet till en fin köttbit. År 2003 startade han Aberdeen Wine Company och resten, som de säger – historia.

När det gäller vinframställning är hans filosofi att producera det absolut perfekta vinet för en riktigt fin köttbit. Hamish arbetar exklusivt med Cabernet Sauvignon och producerar bara ett vin. Varje år samarbetar han med sina odlare i centrala Victoria och södra Australien, där han noggrant övervakar arbetet i vingårdarna. När det är dags för att skörda görs ett noggrant urval av vilka druvor som är av tillräckligt bra kvalite för att bli det perfekta vinet – Angus the Bull.


Alta Alella

Alta Alella

Alta Alella är kulminationen på ett familjeprojekt som började för mer än tjugo år sedan med Josep Maria Pujol-Busquets och hans fru Cristina Guillen, när de förvärvade 1800-talsboendet Can Genis, som ligger 2 km från Medelhavet mellan städerna Alella och Tiana. Det är den närmaste källaren till Barcelona och dess ekologiska viner finns i menyerna på några av världens bästa restauranger.

Från början, i den här moderna källaren, har det ekologiska jordbruket och respekten för miljö och natur varit grunden för att göra viner och kavaler i DO Alella och DO Cava, med viljan för öppenhet, att vara en sann återspegling av terroir och årgången.

Alta Alella är öppet för världen och har ett tydligt kall för enotourism. Vin är en del av en områdesidentitet, och i denna unika vinmiljö kan alla njuta av ett brett utbud av vinaktiviteter.

Läs mer

Läs mindre

Kom dit och njut av vingårdarna nära havet i Serralada de Marina Natural Park (Alella-Tiana). Baserat endast på ekologiskt jordbruk, ligger de bara 20 minuter från Barcelona. Smaka på deras ”transparenta” viner och cavor, som är resultatet av en kombination av element: människor, jordmån, vingårdar och årgångar i en unik miljö.
 
Träffa teamet som är angelägna om att presentera dig för sina projekt, viner och filosofi. Alla är inbjudna att njuta och dela passionen för vinkulturen.
Läs mer om Alta Alella här.


Babich

Babich

Nya Zeelands största och mest kända vinregion är Marlborough som är beläget på Sydön. Här tillverkas världens mest aromatiska Sauvignon Blanc-viner, som har gjort Nya Zeeland internationellt känt i vinvärlden. När de första vinrankorna planterades i början av 1970-talet i området Marlborough, var det få, om ens någon som kunnat förutspå att den här regionen skulle bli Nya Zeelands största och mest välkända vinodlingsområde.

Babich Wines är Nya Zeelands mest erfarna och äldsta familjeägda vingård. Med kombination av sina erfarenheter av vinodling och modern teknik,  har de skapat sitt egna unika utbud av välbalanserade viner. Företaget grundades 1916 av Josip Babish som emmigrerade till Nya Zeeland 1911, Babich drivs än idag av familjen och är ett av Nya Zeelands största familjeägda vinföretag.

 

 

 

 

 


Bennati

Bennati

Bennatis historia började på slutet av 1800 -talet i Verona när Antonio Bennati började producera och sälja vin i de kända stråflaskorna, Fiasco. Efter andra världskriget tog sönerna Ezio och Aldo över företaget och introducerade druvsorter som gav upphov till de berömda Verona-viner som hela världen kom att uppskatta; Ripasso, Soave Classico, och Amarone. Bennati är en framgångssaga och blir ständigt rosade av internationella och lokala kritiker, har mottagit mängder av priser och rekommenderas återkommande i flertalet vinguider. Egendomen är fantastiskt vackert belägen i utkanten av regionen Valpolicella, ca 20 min norr om Verona i byn Cazzano di Tramigna.

Idag äger Bennati vingårdar i runtom i hela Veneto men med störst fokus i Valpolicella. Där Bennati inte producerar egna druvor kompletterar de med långsiktiga kontrakt från duktiga vinbönder. Under de senaste 10 åren har ett enormt kvalitetsarbete skett i både vingården och vinproduktionen. De har även nyligen investerat i större och modernare lokaler för att möta den ökade efterfrågan.

Gemensamt för vinerna är deras tydliga ursprungskaraktär och kvalitet samt att stilen på vinerna är torra, eleganta och matvänliga.


Bodega Mendoza Vineyards

Bodega Mendoza Vineyards

Argentina är det största vinlandet i Sydamerika och det femte största producerande vinlandet i världen. Vem hade kunnat tro att världens femte största vinproducerande land skulle hålla sig så tyst på den internationella marknaden så länge? Förklaringen till detta är främst två anledningar, den inhemska törstiga befolkningen, som gärna dricker mängder med vin själva men även den ostabila tresiffriga inflationen. Dock har läget stabiliserat sig de senaste åren.

Argentina har historiskt producerat mycket mediokra viner men de senaste åren har det skett en enorm kvalitetshöjning. Producenter har de senaste åren upptäckt nya vinområden med magrare jodmån, omsorgsfullare vingårdsarbete, mindre konstbevattning och lägre avkastning. Sora förbättringsområden har skett i vingårdarna och mer fokus har lagts på kvalité än kvanitét.

Mendoza Vineyards ingår i den internationella gruppen Origin Global Distribution som hanterar import och distribution av viner över hela världen. Producenten grundades 2003 och har sitt fäste i den  berömda vinregionen Mendoza i Argentina. Idag äger de 72 hektar vingårdar men för att kunna tillgodose den höga efterfrågan på vin från Mendoza Vineyards har även producenten kontrakt med många odlare i regionen.

Mendozas Vineyards minutiösa arbeta i vingården ger resultat, vinerna härifrån är balanserade, komplexa och representerar med stolthet  Mendozas terroir.

 


Bodega Norton

Bodega Norton

Strax norr om Rio Mendoza i Argentina, med tillgång till toppmodern teknologi, tillverkar Bodega Norton viner av högsta internationella klass.
När den engelska ingenjören Sir Edmund James Norton grundade Bodega Norton år 1895, var det den första bodegan att etablera sig norr om Rio Mendoza.

Firman hölls kvar inom familjen fram till 1989, då den österikiske affärsmannen Gernot Langes-Swarovski blev ny ägare. Argentina hade ännu inte slagit igenom på den internationella marknaden och han var den första utländska investeraren som både trodde på och vågade satsa på vinnäringen i Mendoza. Ambitionen var redan från första dag högt satt, man skulle göra viner av högsta internationella klass.

Läs mer

Läs mindre

Norton äger totalt 1200 hektar mark, av vilket 680 hektar är planterat med vin. Odlingen är förlagd till fem vingårdar, belägna på 700 till 1 100 meters höjd. Odling, såväl som vinifiering, bygger på tradition men man tar naturligtvis till vara på all tänkbar modern kunskap och teknologi. Druvorna skördas för hand och förs i små plastlådor till vineriet, där de för de bättre vinerna sorteras ytterligare en gång.
 
Varje druvsort och vingård vinifieras separat i det toppmoderna vineriet som är helt designat i enlighet med gravitation för att slippa pumpa must och vin. För lagring används enbart franska ekfat. Man gör idag flera serier av viner, allt från billigare unga endruvsviner till exklusiva toppviner.


Bodegas Fin de Siglo

Bodegas Fin de Siglo

Najerilladalen, i regionen Rioja Alta, är ett landskap som är markerat av de vingårdar som sprider sig över hela området. Här finns Bodegas Fin de Siglo. En källare som ägs av Perelada-gruppen sedan början av 2014. I staden Arenzana de Abajo har lokala vinodlare lyckats behålla vinstockar som är över 100 år gamla. Viner som är helt anpassade till mark och klimatförhållanden. Bodegas Fin de Siglo skapades 1999 av en liten grupp familjer, vinodlare sedan många generationer tillbaks. Huvudmålet var att få ut det mesta av de gamla vinstockarna i regionen. De producerar högkvalitativa kluster, med små och mycket koncentrerade druvor, vilket gör det möjligt att göra viner med mer struktur, kropp och aromer. För närvarande är Bodegas Fin de Siglo medlem av Peralada slottets vingårdsgrupp.


Bodegas Lozano

Bodegas Lozano

Historien bakom Bodegas Lozano börjar redan 1853 när familjen Lozano planterade de första vinodlingarna i Villarobledo med huvudsakligen Arién, som är den autoktona druvsorten i regionen. Sedan dess har fyra generationer drivit vingården vidare genom hårt arbete och traditionella tekniker.

En av framgångsfaktorerna för företaget är förvärvet av den nuvarande faciliteten 1985.

2005 diversifierade Lozano verksamheten och började producera juice och koncentrerad must genom CONUVA. Fortsatt genom att följa samma filosofi om att uppnå högsta kvalitet i alla sina produkter och ge ett differentiellt värde och förtroende hos alla kunder.

Vineriet har genomgått olika faser vilka tillsammans har skapat vad det är idag; ett professionellt referensföretag inom vinsektorn, som anpassar sig till nya tider genom nya produkter och format.


Brutocao Cellars

Brutocao Cellars

Vinmakarrötterna till Brutocao Cellars går tillbaka fyra generationer till Italiens Venedig.

När Brutocao-familjen kom till den nya världen i USA och gifte in sig i jordbrukarfamiljen Bliss skapades en naturlig synergi. De bägge familjerna kombinerade sina passioner och blev vindruveodlare och vinmakare.

Förfadern Irv Bliss köpte gården 1943. På 1970-talet gick man över till att enbart odla druvor och på 1980-talet producerades det första vinet.


CASTELL D'OLÈRDOLA

CASTELL D'OLÈRDOLA


Celler Privat

Celler Privat

Josep Maria Pujol-Busquets är eonologen bakom Privat. Han har en gedigen erfarenhet av vinmakning ifrån flera kvalitetsregioner i Spanien, samt Frankrike och Italien. Han anses vara en av de ledande arkitekterna bakom Cava’s internationella prestige.

Druvorna som används till de olika cavorna i familjen Privat är ekologiskt odlade, d v s utan tillsatser av herbiciter och pesticider. Dessutom används olika miljövänliga metoder såsom organisk kompostering samt användning av vinstockarnas egna sticklingar som gödselmedel.

Skörden sker manuellt och det ultimata målet är att upprätthålla biologisk mångfald och ett balanserat ekosystem som respekterar den infödda floran och faunan i odlingarna.


Champagne Jacquart

Champagne Jacquart

Champagne Jacquart grundades 1962 i Reims, Champagne, av 18 druvodlare. Denna grupp har sedan dess vuxit till ca 1800 odlare som gemensamt äger närmre 2500 hektar vingårdar. Denne enorma tillgång av råvaror i kombination av ett nära samarbete med druvodlare gör att Jacquart  konstant levererar en Champagne av hög kvalité.  Vinerna som producerads är en blandning av de tre klassiska druvorna  Pinor Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Husstilen känns igen på fräschören, frukten och mineraliteten och den minimala påverkan av fatkaraktär.

Huset har tillgång till druvor från de främsta premier cru och grand cru vinårdarna i Côte des Blancs och Montagne de Reims. Allt skördas manuellt innan druvorna skickas till Jacquarts källare för en försiktig pressning. Det finns tre olika range inom Champagne Jacquart; Mosaïque, Vintage och Alpha-serien.

Mosaïque-serien har fått sitt namn ifrån att vinet till denna blend kommer från en mosaik av olika vingårdar runt om i Champagne. Uppemot 60 olika viner blandas för att få till den perfekta blenden år efter år. Den dominerande druvan är alltid Chardonnay.

Alpha är huset prestige Cuvee och produceras av 50 % Pinot Noir och 50 % Chardonnay. Dessa druvor kommer från fyra crus i Montagne de Reims: Mailly, Trépail, Villers-Marmery och Verzenay, vinet lagras 6 år innan det släpps till försäljning. 

Sedan har ett par år tillbaka är det stjärnvinmakaren Floriane Esnak som driver framgångarna bakom Jacquart.

 

 


Chateau des Quarts

Chateau des Quarts

Sedan 2003 hade Merlin köpt in druvor från Clos des Quartz för att producera sitt hyllade Pouilly-Fuissé, Clos des Quartz. Under tio år arbetade han med att placera den historiska terroiren i frontlinjen efter att den varit bortglömd i nästan hundra år. När vingården blev till salu kontaktade Merlin Dominique Lafon för att höra efter om han var intresserad av ett kompanjonskap.

År 2012 skapade de legendariska vinmakarna Olivier Merlin och Dominique Lafon ett gemensamt projekt i Chateau des Quarts. Clos du Quarts är både namnet på vinet men även namnet på vingården. Vingården odlas ekologiskt även om den inte är certifierad ännu. Druvorna vinifieras av Merlin och Lafon i Merlins källare i Roche-Vineuse. 2012 är deras första gemensamma årgång.

 

Läs mer

Läs mindre

Numera är alltså Merlin och Lafon partners vid den historiska vingården där de äldsta stockarna, ca en tredjedel av vingården, kommer från så långt tillbaka som 1917 och resterande stockar är 55-60 år gamla. Vingården ligger i Chaintré, den sydligaste byn i Poully-Fuisse och är på drygt två hektar. Vinet odlas i en lätt sluttning på väldränerade jordar av kalksten och lera.
Slottet är idag inte i det bästa skicket men ligger oerhört vackert uppe på en kulle, med utsikt över dalen och alperna.


Château Ksara

Château Ksara

Château Ksara är Libanons äldsta och största vingård, det är även Libanons tredje största turistattraktion. När vingården grundades var Libanon under islamisk ottomansk regi och de tillät endast vinproduktion om det var för religösa ändamål. Det var då Libanons första vin tillverkades och Ksaras historia började.

Vingården förvärvades 1857 av jesuit munkar som började tillämpa sina kunskaper om jordbruket och började introducera att plantera franska druvsorter bland annat Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Semillon. De utvecklade även ett grottsystem för att lagra sina viner i, dessa grottorna används än idag. Genom sin historia har Château Ksara vuxit genom sina kärnvärden; tradition, nobilitet och modernitet. 1973 såldes Chateau Ksara till en lokal affärsman som nu för traditionen vidare.

Som landets äldsta vingård har Ksara gjort det till sitt uppdrag att inte bara fortsätta sitt unika hundaåriga vinframställande utan också att genomföra de nyaste och mest innovativa processerna samt fortsätta att leda vinframställningen i Libanon under de kommande generationerna.

 


Chivite

Chivite

Chivite grundades 1647 och är det vinproducerande familjeföretag som har den längsta historien i Spanien. Man är nu inne på den elfte generationen och har genom åren vuxit och anpassat sig till nya krav från marknaden och konsumenten och har skapat ett varumärke som idag är synonymt med mognad, elegans och know-how.

Det finns ett dokument som går tillbaka till 1700-talet, med ett låneavtal undertecknat för en notarius publicus och daterad augusti 1647, vilket visar att familjen Chivite hade sina egna vingårdar och vinkällare av betydande storlek för den perioden. Vinodlingstraditionen har sedan dess gått vidare från generation till generation. År 1860 grep Claudio Chivite möjligheten som presenterades av den kris som vinindustrin i Frankrike upplevde, orsakad av oidium, och började exportera familjens viner i norra Europa för att tillgodose den plötsligt skenande efterfrågan.

Under 1920-talet in förde Julián Chivite Marco flertalet förbättringar i vintillverkningen då han var övertygad om att vinets framtid låg i strävan efter perfektion. Hans engagemang i arbetet för kvalitet återspeglades i vinerna och i hans arbete som grundare av Navarra-kommissionens uppdragsregler. Hans vision och inflytande belönades 1992 med Order of Merit for Agrarian Achievement av Spaniens kung, och postumt 1997 med korset av Charles III den ädla.

Idag är det Julián Chivite López som har uppdraget att leda och administrera detta arv.


Covides

Covides

Varumärket och vinet Grans Moments är skapat och ägs av företaget Covides, som är det största kooperativet i Katalonien och det tredje största i Spanien. Det grundades 1963 och har sitt huvudsäte i Vilafranca del Penedès och har idag 800 medlemmar som tillsammans äger lite över 3 000 hektar vingårdar..


De Bortoli Wines

De Bortoli Wines

De Bortoli Wines är ett familjeföretag som spänner över fyra generationer och grundades 1928 av Vittorio och Giuseppina De Bortoli som emigrerade från norra Italien och slutligen bosatte sig i Bilbul, New South Wales.

Familjen De Bortoli köpte år 1987 Yarra Valley Estate i deras strävan att producera premiumviner från ett välkänt område med svalare klimat. Den ursprungliga vingården planterades 1971 vilket gör den här vingården till den äldsta i Yarra valley. Sedan dess har andra vingårdar lagts till huvudgården och idag når den totala arealen till 240 hektar.

Vittorio och Giuseppina må ha varit grundare av det ursprungliga företaget 1928 men den stora utvecklingen och expantionen av företaget kan de tacka sin son Deen (b 1936 – d 2003) och även hans son Darren för. Det var de som drev på att köpa vingårdar i Yarra Valley och ville driva utvecklingen framåt. Darren var även personen som etablerade De Bortolis strålande rykte som producent av premiumviner, t.ex. genom det ikoniska dessertvinet Noble One.

Darren hade besökt Yarra Valley på 1980-talet medan han studerade vinframställning på Rosewothy College i South Australia och var imponerad av regionen och dess potential. Även Deen De Bortoli besökte regionen många gånger i mitten av 1980-talet och när den ursprungliga 126 hektar stora fastigheten kom till försäljning hoppade de på chansen att vara en del av den här nya regionen. Darrens syster Leanne och hennes man Steven Webber  flyttade till Yarra Valley 1989 för att övervaka utvidgningen av vingården samt byggandet av en ny restaurang.

Genom alla år har de italienska familjeidealen om hårt arbete, generositet och gemenskap präglat familjen och deras arbete. Mottot är Semper ad Majora, eller ”sträva alltid högre”. Och filosofin att utmärkta viner blir till på vingården samt att hållbara metoder – för människa och natur

– ger såväl utmärkta druvor som en bättre miljö.

 

Läs mer

Läs mindre

De Bortoli har även ett målmedvetet miljöarbete, ett av företagets miljöinitiativ är ”17 trees program” vilket innebär att de planerar 17 träd för varje motorfordon som används. De har även gjort stora planteringar av icke-vattenkrävande träd och buskar samt anlagt en 15 hektar stor trädgård och en sjö där fiskar, grodor och fåglar ska få en naturlig levnadsmiljö.
De är även initiativtagarna till ”Food for Trees”, en sammanslutning av några av de största aktörerna inom Melbourne’s restaurangvärld som verkar för att reducera koldioxidutsläppen från mat- och dryckesbranschen.


Diemersdal

Diemersdal

Här, i en av Kapprovinsens äldsta vinregioner har vin producerats sedan 1700 talet. Familjen Louw tog över egendomen i slutet av 1800-talet och idag är det sjätte generationen som håller i vinproduktionen, Thys Louw. Ägorna uppgår till 340 hektar, varav 180 är vinodlingar. Resterande land är betesmark och en del består av ”Renosterveld”, en hotad vegationstyp som familjen Louw förvaltar och hjälper till att bevara.

Diemersdal ligger i Durbanville, områdets maritima klimat kännetecknas av kyliga luftströmmar från Atlanten och fuktig morgondimma som sveper in över de mjuka sluttningarna i en salt, sval och livgivande bris. Sommarens stadiga syd-ostliga vind och sol ger förutsättningarna för att ge druvorna rätt mognad. Tillsammans med torrlandsodlingen på jordar av nedbruten granit och hög lerhalt, ger klimatet här druvor med intensiva frukttoner och viner som är eleganta och fulla av karaktär.

Diemersdal har på senaste tiden seglat upp och blivit en av Sydafrikas absolut främsta producenter och har etablerat sig som en av landets ledande producenter på framförallt vita viner.


Domaine Gérard Tremblay

Domaine Gérard Tremblay

Familjeföretaget Domaine Gérard Tremblay är beläget i Poichy nära Auxerre i Chablis. Gérard Tremblay är femte generationens vinmakare och det är numer sonen Vincent som är vinmakaren och driver gården tillsammans med sin syster.
Egendomen består av 33 hektar vinodlingar och man producerar alla kvaliteter från Petit Chablis till Grand Cru Vaudesir. Stilen är mycket friska, välgjorda och eleganta viner med tydlig känsla för terroir och bra lagringspotential. Årsproduktionen är 230 000 flaskor per år. Den moderna anläggningen använder sig av den senaste tekniken  och rostfria tankar används i produktionen, förutom för Premier Cru och Grand Cru där man använder ekfat för en del av musten. Vinerna är mycket ursprungstypiska med karakteristiska aromer av vita blommor, citrus, gröna äpplen och mineral.


Domaine Lignier-Michelot

Domaine Lignier-Michelot

Egendomen i Morey Saint Denis har funnits i familjens ägo i tre generationer, men en verklig förändring och storhetstid började när Virgile klev ombord och började arbeta med sin pappa Maurice i slutet på 1980-talet. Virgile är ett av Bourgognes stjärnskott och producerar vin i världsklass från de bästa topplägena.

Fadern Maurice hade tidigare sålt hela sin produktion till negociantverksamhet men han blev övertalad av sonen att börja producera eget vin och 1992 var Maurices första officiella årgång.

Läs mer

Läs mindre

För varje år som gick utökades produktionen och år 2000 var Domaine Lignier-Michelot i full produktion. Lignier-Michelot äger 8,5 ha utspridda på vingårdar i Chambolle-Musigny, Gevrey-Chambertin och en uppsjö av toppklass Premier Cru-lägen i Morey.
 
Virgile är noggrann i vingården och beskär sina vinrankor aggressivt för att begränsa avkastningen. Han strävar efter att arbeta så naturligt som möjligt och hela produktionen är ett hantverk från början till slut. Resultatet är viner med mycket stor personlighet och charm.
 
Virgile är även välsignad med att ha ett antal gamla vinstockar utspridda runt om i sina vingårdar. I Chambolle-Musigny finns 50 år gamla stockar och från dessa producerar Virgile sin Chambolle-Musigny Vieilles Vignes. Han har även 55-60 år gamla stockar i sina främsta cruer i Morey. Även i prestige-vingården Clos de la Roche, finns vinrankor som är uppåt 40 år gamla.
 
Vinerna lagras på ekfat från Allier där 20 % av faten är nya med bybeteckning. Till viner på Premier Cru-nivå används ca 30 % nya fat för att eken inte ska bli för dominant. På prestigevinet Clos de la Roche brukas mellan 80-100 % nya fat beroende på årgång.

Lignier-Michelot vinerna är dramatiska och opulenta och ger ett uttryck för terroir. De är välbalanserade och strukturerade för att kunna åldras väl i källaren.


Domaine Meyer-Fonné

Domaine Meyer-Fonné

Egendomen Meyer-Fonné drivs idag av Felix Meyer, barnbarn till Francois Meyer, vingårdens grundare. Vingården ligger strax utan för byn Katzenthal i Alsace, och hela Felix familj är involverade i familjeföretaget.

Félix Meyer har tillgång till inte mindre än fem Grand Cru vingårdar inklusive klassiska Schonenenbourg och Sporen som båda är belägna i Riquewihr. Domänen har de senaste åren genomgått en omfattande renovering för att modernisera sina anläggningar. Idag görs enbart vin på druvor från de egna vingårdarna, som är fördelade över sju olika Alsace-byar och sammanlagt omfattar 12 hektar i den jordmånsmosaik som är typisk för Alsace – här finns mängder av jordarter representerade.

Läs mer

Läs mindre

Familjens sätt att se på sitt arbete, är att arbeta utifrån att varje vingård är unik och har olika förutsättningar. Familjen anser att det är deras uppgift att anpassa arbetet till varje enskild vingård. De har inte ett sätt att arbeta på utan bedriver arbetet på det sätt som bäst lämpar sig för just den vingården. De använder inte konstgödsel eller andra tillsatser, bara naturlig kompost och alla druvor skördas för hand. Meyer-Fonnés viner är komplexa, kraftfulla och sofistikerade med tydlig terroirkaraktär.


Franz Haas

Franz Haas

Trentino-Alto Adige är Italiens nordligaste område och består av de två relativt olika delarna Alto Adige i norr och Trentino i söder. Trentino-Alto Adige är ett alpint område och hela 99 % av regionen präglas av berglandskap. I norr och väst dominerar Alperna och i öst Dolomiterna.

Sedan 1880 har Franz Haas producerat vin i samma gamla källare i Bolzano i södra Alperna och är än idag ett familjeföretag. Dagens Franz Haas är sjunde generationens vinmakare i företaget som sedan 1880 drivits av varje förstfödd Franz. Han är en veteran bland odlarna i regionen och vet precis hur han på bästa sätt ska använda sig av områdets speciella förhållanden. Här finns stora variationer med zoner av mikroklimat och jordarnas karaktär kan skifta väldigt mycket även inom små områden.

Utöver att bemästra områdets speciella förutsättningar har Franz Haas dessutom lyckats mästerstycket att bli framgångsrik med svårodlad Pinot Noir, druvan som är hans främsta passion.

Redan 1999 insåg Franz Haas att odlingarna behövde flyttas till allt högre altituder på grund av klimatförändringar. Genom att odla på olika höjder mellan 350 och 900 meter över havsnivån, plantera tätt och använda kloner som ger låga skördeuttag, lyckas han fantastiskt väl med sina Pinot Noir-viner.

Idag arbetar Franz Haas med druvor från totalt 55 hektar, belägna på mellan 240 och 1 150 meter över havet. Han har alltid arbetat efter principen att använda minimalt med kemiska ämnen vid odling och gödning. De bästa årgångarna av Pinot Noir blir cuvéen Schweizer vars speciella etiketter är målningar av italienske konstnären Riccardo Schweizer.

Franz Haas viner präglas av skarp frukt och uppfriskande syra med stor personlighet och lång lagringspotential.

”There are big-picture wineries that present wines in broad brush-strokes. And, there are detail-minded estates. Franz Haas brings attention to the smallest characteristics and the estate wines always present the best side of cool-climate, high-altitude winemaking. Much of what defines Alto Adige wine (the pristine mountain aromas, focused mouthfeel and bright acidity) was first brought to world attention by Franz Haas. You can always count on Franz Haas for quality” – Monica Larner, The Wine Advocate 2014


Grand Domaine

Grand Domaine

Grand Domaine är beläget på toppen av vackra Devon Valley, med utsikt över de majestätiska Stellenboschbergen.

När det kommer till vackra vyer såväl som vinodling är Devon Valley en av Stellenbosch’s bäst bevarade hemligheter. Här har det odlats vin sedan 1700-talet och området har ett avundsvärt rykte, inte enbart på grund av de röda viner som har tillverkats här utan också för den källa till högkvalitativa druvor som det erbjuder.

Avgränsat år 1997 – inom Stellenbosch Wine of Origin – stäcker sig området från norr till söder och ligger västerut längsmed byn Stellenbosch. Genom dalen rinner floden Veldwachter River, eller Shepherds Creek, som senare flyter ihop med Eerste Rivier. Söderut öppnar sig dalen som annars kantas av låga berg.


Hommage du Rhone

Hommage du Rhone

Rhône är mer och mer populärt och kvaliteten på vinerna har kanske aldrig varit bättre än idag Bakom Hommage du Rhone står producenten Grandes Serres. Grandes Serres ansågs tidigt vara en specialist på att producera viner i ursprungstypisk karaktär. Deras fokus är i södra Rhônedalen, särskilt runt Châteauneuf-du-pape, Gigondas, Vacqueyras och Cairanne.

Företaget grundades 1977 av Michel Picard och är enbart ett negociant företag, det vill säga att de inte äger egna vingårdar utan köper in alla druvor. Genom sin tydliga filosofi och noggrannhet har de skapat långvariga relationer med välrenommerade odlare som erbjudit högsta kvalitet av druvor som grenache, syrah och mouvèdre. Firmans styrka är råmaterialets höga kvalitet, den stenhårda selekteringen ger en imponerande hög lägstanivå och den här approachen till négiociantyrket garanterar dessutom strålande viner med eget personligt uttryck.


Jean Leon

Jean Leon

Jean Leons barndom var stämplat av olyckor. 1941 brann familjens hus upp och de var tvungna att flytta till Barcelona. Kort därefter dog hans far och äldre bror då en torped träffade båten de befann sig i.

Man kan lätt tänka sig att den unge Jean Leon blivit avskräckt, men inte. Han flyttade till USA och efter att ha bott i New York i några år förflyttade han sig till västkustens Hollywood, där han till en början arbetade som servitör på Villa Capri, en restaurang som ägdes av Frank Sinatra. Jobbet gav honom access till filmvärlden och möjligheten att bli vän med många av stjärnorna under Hollywoods gyllene era. Ett av hans första stora projekt växte ur hans vänskap med James Dean. Tillsammans realiserade de en gemensam dröm: att öppna den lyxigaste restaurangen i Hollywood, vilken de kallade för La Scala. Det blev en succé och en representant för 50-talets glamour.

Eran sammanfattar den amerikanska livsstilen och det kändes som att allt var möjligt, vilket gjorde att Jean tog tag i att realisera sin andra dröm: att skapa sitt eget vin. Så han började resa världen över för att hitta de optimala förhållandena för att skapa ett vin som kunde möta hans klientels höga förväntningar. Och han landade i Penedès i Spanien, ett stenkast ifrån byn där han en gång föddes.

Han bytte ut de lokala druvorna mot de internationellt kända Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cabernet Franc och Merlot.

Med tiden har odlingarna certifierats ekologiska och gården ägs och drivs idag av Miguel Torres med Mireia Torres, dotter till Miguel, som chefsvinmakare.


Joseph Castan Fine Wines

Joseph Castan Fine Wines

Joseph Castan  är ett familjeföretag som grundades av Joseph Castan 1907 i den lilla Langedoc-byn Lasargues. Han arbetade under hela sitt liv som vinmakare och det hårda arbetet belönades med att han vann en massa fina utmärkelser och priser som bekräftade kvalitetsnivån på vinerna. Vin var Josephs passion och han lade all sin energi i att producera högkvalitativa viner från området.

På 100-års dagen 2007 grundade Joseph barnbarn Vianney Castan sitt eget företag. Som en hyllning till hans farfar döpte han företaget till Joseph Castan Fine Wines. Vianney har utvecklat företaget som idag både är en producent och en vinhandlare med säte i Languedoc-Roussillon. De har bara inom loppet av några få år lyckats bygga upp ett internationellt rykte som ”experter på viner från södra Frankrike”. En av nycklarna till framgången är deras nära samarbete de har med producenter, de arbetar tillsammans genom hela processen från skötseln i vingård till färdig flaska.

Vianneys ambition att leva upp till Josephs höga nivåer, har resulterat i en rad prisbelönta viner.

 

 


La Fortuna

La Fortuna

I den lilla byn Montalcino i Toscana görs några av Italiens absolut bästa viner; Brunello di Montalcino. Vinet Brunello di Montalcino tävlar nämligen med Piemontes Barolo både om att vara Italiens bästa och dyraste vin.  Området upptäcktes mer eller mindre på 1970-talet som perfekta förhållanden att göra vin av hög kvalitet på druvan sangiovese.  ”Brunello” är dialektalt och betyder ”den mörka trevliga”. Klimatet är något varmare här än i norra Toscana. Det, tillsammans med höjdskillnaden i Montalcino-området, gör att druvan mognar mer fullt ut och även kommer i olika uttryckssätt. Överlag blir vinerna mer fokuserade, strama och tätare.

Angelo Zannoni är femte generations vinmakare på La Fortuna, ett vineri som firade sin 100 årsdag 2007. La Fortuna är beläget bara några kilometer öst om byn Montalcino och består av 38 hektar. Idag uppgår den årliga produktionen till 80 000 flaskor/år.

 


Le Vigne di Eli

Le Vigne di Eli

Marco di Grazia var med och startade revolutionen i Piemonte och Barolo på 1980-talet (se filmen Barolo Boys!) och 2002 köpte han hyllade Tenuta delle Terre Nere på Sicilien.  4 år senare  erbjöds Marco att köpa ytterligare två väldigt små vingårdar, bägge i välrenommerade crus, Feudo  di Mezzo och Moganazzi-Voltasciara – denna vingård döpte Marco till Le Vigne di Eli. Namnet och vineriet är en hyllning till hans dotter (Elena), det är även Elenas konst som pryder alla flasketiketter.

Vingården, som ligger på norra sluttningen av Etna på Sicilien producerar toppviner med stort hjärta. En del av egendomens avkastning går till ett barnsjukhus, Ospedale Pediatrico Meyer i Florens. Totalt har man ca 5 hektar som man odlar de röda druvsorterna Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese samt den gröna druvan Carricante.

Total produktion är ca 20 000 flaskor.


Les Caves de la Nantaise

Les Caves de la Nantaise

Loiredalen – Val de Loire – ligger vid Frankrikes längsta flod Loire. Loiredalen är väldigt idyllisk, dalen har fått sitt namn av floden och den dalgång som sträcker sig längs dess väg. Det är vacketr frodigt och kallas ibland för Frankrikes trädgård, vilket man kan förstå med alla blommande fruktträdgårdar, för att inte tala om böljande vinfält. Vidare så finns här mängder av slott som vittnar om att detta har varit och fortfarande är, ett av landets rikaste regioner.

Les Caves de la Nantaise är beläget i kommunen Le Pallet i hjärtat av regioionen Pays de la Loire sydöst om staden Nantes. Appellationen som ger de mjukaste och mest väldoftande vinerna, är namngiven efter floderna Sèvre och Maine som rinner genom distriket. Sedan 2011 så finns tre ”premier” cru lägen; Clisson, Gorges och Le Pallet.

Idag är det är det Lionel Métaireau som är vinmakare på egendomen med målet att skapa viner med en unik stil. Lionel Métaireau är själv uppväxt i området och känner väl till regionens olika förutsättningar. Jordmånen är rik på kalk och flinta vilket ger otroligt rena och mineraldrivna viner. Hårt och grundligt arbete i vingården är nyckeln för bra viner enligt Lionel Métaireau.

Familjen har nu lyckats få sina viner serverade på de flesta av Frankrikes bättre restauranger och från och med nu finns de även tillgänglliga via The Wine & Spirits Collective.


Losada

Losada

Vingården är belägen i Cacabelos på vägen till Villafranca del Bierzo. Detta läge är det bästa och mest optimala i Bierzo när det kommer till att producera högkvalitativa druvor.

I sin strävan att producera moderna och eleganta viner sökte Losada gamla vingårdar i området, där rankorna traditionellt är planerade i lerjordar, en terroir som normalt sett förbises av moderna vintillverkare. Detta ger Losadas viner en unik elegans och struktur och står sig starkt i konkurrensen.


Maison François Janoueix

Maison François Janoueix

I Libourne i Frankrike är familjeföretaget Maison François Janoueix baserat sedan 1898. Med över 120 års erfarenhet ligger deras vinproduktion i linje med såväl tradition som respekt för miljön. François Janoueix är ägare av 11 egendomar som sprider sig över 100 hektar vinrankor och producerar viner under flera av de bästa appellationerna av bland annat Bordeaux, Bordeaux Supérieur, Lalande de Pomerol, Montagne Saint Emilion, Pomerol och Saint Emilion Grand Cru. Under processen från beskärning till skörd eftersträvas högsta kvalitet och skörden genomförs 100% för hand efter ett urval av de allra bästa druvorna. Förutom vinproduktion sysslar François Janoueix även med att välja ut och erbjuda exklusiva viner från prestigefyllda terroir, som till exempel Médoc, Graves, Pessac-Léognan och Margaux.


Marimar

Marimar

Marimar Torres, syster till Miguel Torres, har skapat en egen personlig stil och utvecklat sina viner med stor internationell framgång. Idag sker odlingen ekologiskt och några första steg mot ett biodynamisk odlingssätt har tagits.

Marimar Torres flyttade till Kalifornien redan år 1975, men det var först år 1986, som hon grundade egendomen Marimar Torres Estate. Marimar har namngett vingården efter sin far Don Miguel Torres. Det var hans engagemang och support som fick Marimar att bestämma sig för att påbörja det mödosamma arbetet med att bygga upp en vingård.

Läs mer

Läs mindre

Idag har man 26 hektar odlad mark i de svala distrikten Russian River och Sonoma Coast. Vingårdarna är planterade med 5000 vinrankor per hektar, fyra gånger mer än brukligt i Kalifornien. En sådan hög densitet ger naturligt låga skördeuttag och hårt arbetande rotsystem som får söka sig djupt för att få näring och vatten. Man odlar i huvudsak Pinot Noir och Chardonnay. Vinerna framställs i klassisk bourgognestil och hör till de mest eleganta av dessa i hela Kalifornien. Marimar har noga valt ut olika kloner av sina druvsorter vilket bidrar till komplexiteten i vinerna. Årligen framställs cirka 12 000 lådor vin på egendomen.


Matias Riccitelli

Matias Riccitelli

Riccitelli Wines är ett ungt och dynamiskt projekt som tillåter Matias Riccitelli att till fullo ge uttryck för Argentinas terroir i sina viner. Vingården ligger i hjärtat av Vistalba i den berömda regionen Lujan de Cuyo i Mendoza.

Med hjälp av sin far, den kända vinmakaren Jorge Riccitelli (Bodegas Norton), och sin stora passion för vin bestämde sig Matias Riccitelli 2009 för att köpa sin egen vingård. Odlingarna är idag fördelade på tre olika vingårdar om 20 hektar vid Andernas fot, i hjärtat av Vistalba, i den berömda regionen Lujan de Cuyo i Mendoza. Odlingarna är till största delen planterade i början på 1900-talet och man arbetar med låga skördeuttag och hård selektering i vingården. Dessa tekniker lämpar sig bra för ekologisk odling och ger väldigt högkvalitativa druvor. Matias Riccitelli arbetar efter en ekologisk filosofi, men är inte certifierad ekologisk odlare.


Miguel Torres Chile

Miguel Torres Chile

Miguel Torres, vars familj grundade vinfirman Torres i Spanien år 1870, köpte som första utländska vinodlare en liten egendom i Curicó 1979. I slutet av 1970-talet reste Miguel och hans far flera gånger till Chile för att leta efter lämpliga vinodlingar som grund för en etablering i Sydamerika. I hjärtat av Maule-regionen, alldeles i utkanten av staden Curicó, fann man vingården Maquehua på 90 hektar, och 1979 förvärvade man egendomen. Idag äger man 700 hektar varav 400 är planterade med vindruvor.

Miguel Torres anses vara pionjären till den moderna vinodlingen i Chile. Han var den förste som införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk och amerikansk ek för jäsning och lagring av kvalitetsviner.

Läs mer

Läs mindre

Chile är en vinmakares paradis och har ett perfekt klimat för att odla vin, med dess väl markerade årstider och dagliga temperaturförändringar. Den svala temperaturen som kommer in från bergskedjan Anderna i kombination med slösande solsken gör att vingårdarna frodas.
 
Det minutiösa arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade på 1980-talet blev en nytändning för hela landets vinindustri. På grund av att Chile inte varit drabbat av Phylloxera har man idag vinstockar som är över 100 år gamla. Det är på dessa stockar Miguel Torres gör sitt prestigefulla vin Manso de Velasco av druvan Cabernet Sauvignon.


Olivier Merlin

Olivier Merlin

Att betrakta varje vinstock som en levande individ är Olivier Merlins filosofi. Merlin använder inga herbicider eller konstgödsel, utan föredrar att använda plogen och lägga kompost på rankorna. Druvorna skördas för hand och varje vingård vinifieras separat. Oliver och Corinne Merlin bor i byn La Roche-Vineuse där de ägnar sig passionerat åt sitt hantverk. Efter att ha arbetat ett par år i Kalifornien var det dags att vända skutan hemåt, 1987 köpte familjen Merlin Domaine Vieux Saint-Sorlin. Vingården som består av 4,5 ha var i dåligt skick och i behov en rejäl make-over. Detta gav dem möjligheten att lära känna terroiren i varje enskild vingård och plantera utifrån de bästa förutsättningarna.

Läs mer

Läs mindre

När Oliver tog över vingården började han plöja åkrarna direkt. De har under tiden de planerat nytt, lärt känna små subtila skillnader för varje enskild vingård. Denna kunskap har resulterat i att man vinifierar de olika växtlägena separat.
 
De låter sina viner genomgå elevage, det vill säga ”sur lie”, att de får ligga på jästen, detta för att ge vinerna större kropp och komplexitet. Malolaktisk jäsning sker naturligt och vinet är sedan helt stabilt inför buteljering. De försöker att i minsta möjliga mån filtrera och klarnar aldrig sina viner.


Palladino

Palladino

Vinhuset Azienda Vinicola di Palladino ligger i hjärtat av Barolo, i byn Serralunga ’d Alba. Producenten är en av de äldsta i Piemonte och har de senaste åren seglat upp och bli en av de främsta producenterna i regionen.

Jordmånen i Barolo är komplex och varierad. I de västra delarna ger kompakta och fertila jordar med sandiga inslag viner med generös frukt. I de östliga kommunerna, i synnerhet Serralunga d’Alba, är jordarna betydligt äldre och kargare med inslag av kalksten som ger stramare viner med mer struktur och utpräglad mineralitet.

Egendomen har funnits sedan 1870 men fick först sitt nuvarande namn efter ägarbytet 1974 när Piero Palladino köpte huset. Piero var i grunden utbildad vinmakare men kom att under många år hamna i en annan bransch även om intresset för vin alltid fanns med. När aziendan köptes satte han däremot sin kusin Maurilio till att styra verksamheten och denne blev sedermera också delägare. Efter omfattande renoveringar kunde de buteljera sin första årgång 1978. Idag drivs Palladino främst vidare av familj på Maurilios sida och filosofin i familjen är enkel – att värna om de traditionella metoderna och försöka ha minimal påverkan på miljön.

De som gillar vinerna från Palladino tycker oftast om den traditionella stilen på ett Piemontevin. Dock följer inte producenten helt ut den gamla vinifikationen, då det ofta krävdes en tiotalsår för att tanninerna skulle vara mer drickvänliga. Detta gäller inte för Palladinos viner, men de tjänar absolut på att sparas några år innan de dricks.


Pio Cesare

Pio Cesare

Pio Cesare drivs idag i fjärde generationen av Pio Boffa som har fört vinerna till en mer modern stil – utan att förlora den traditionella stil och tradition vinhuset har.

På agendan står både Barolo och Barbaresco. Vinerna är välgjorda och av traditionellt snitt. Pio Boffa och Cesare Benvenuto som äger bolaget har inte fallit för de nya tankarna som kom till Piemonte för 20 till 30 år sedan. Man utnyttjar fortfarande den gamla men mycket vackra källaren mitt i Alba. Alba är en gammal stad med anor sedan romartiden och är idag navet för all produktion av Barolo och Barbaresco. I regionen är det inte bara vinerna och gastronomin som är värda ett eget besök utan även Alba som är väl värd att ses. Mitt i Pio Cesares källare har man behållit den gamla stadsmuren från romersk tid. Muren är enligt uppgift mer än två tusen år gammal. Det är härligt att se hur man vårdar sin historia. Muren upptäcktes vid renovering av vinkällaren för många år sedan och visas stolt upp för besökare som är på vineriet för att provsmaka vinerna.

 

Läs mer

Läs mindre

Fortfarande används de stora ekfaten om många hundratals liter. Vissa fat har upp till mer än tusen liters kapacitet. Det är med vördnad som man promenerar genom de gamla källarvalven. De Barolo och Barbaresco viner som produceras är blandade viner. Druvorna kommer från olika områden och blandas på det traditionella sättet. Förr i tiden blandade man ihop all frukt från olika vingårdar och gjorde en enda cuvee som såldes som Barolo eller Barbaresco. Pio Cesare har även två Cru viner på vinlistan. En Barolo – Ornato som är gjort på druvor från Serralunga, en ort som är känd för sina tätare mer strukturerade Barolos. Husets Barbaresco – Il Bricco kommer från kommunen Treiso i Barbaresco. Vinet är lätt men har en fin ryggrad av mogna tanniner. Både doft och smak vittnar om en traditionell typ av Barbaresco på samma vis som husets olika Barolos.
Pio Cesares Barolo och Barbaresco är klassiska viner som är lätta att tycka om och vinerna passar till många olika tillfällen och olika maträtter. Svamp och vilt är särskilt lyckade kombinationer med Pio Cesares viner.


Rascallion Wines

Rascallion Wines

Rascallion Wines är ett nytt spännande projekt med viner från Swartland – Sydafrikas just nu  hetaste region. Projektet är ett samarbete mellan Ross Sleet och Kretzmarfamiljen från Broad Valley Wines. Visionen var att skapa moderna kvalitetsviner med tydlig känsla av Nya världen som tydligt skulle speglar jorden och klimatet där druvorna växt.

Kretzmar har redan gjort sig ett namn som ett av Sydafrikas mest framstående vinhus, när han och Ross Sleet beslöt sig att satsa på ett gemensamt vinäventyr. Ross har de föregående åren arbetat med Constellation, Distill och Klein Zalze och med sin gedigna erfarenhet var han redo att starta sitt eget.

Rascallion är en négociant med kontrakt med många bra odlare runt om i Sydafrika. Idén är att arbeta med olika vinmakare för att skapa unika och spännande viner som återspeglar karaktären hos de regioner där vinerna härstammar ifrån. Racallion arbetar i dagsläget enbart med blends , då det speglar det uttrycket de vill ge sina viner. Vinerna som lanserades första gången 2016, har redan vunnit fina utmärkelser.

Druvorna kommer främst från  Stellenbosch, Robertson och Swartland, med stort fokus på Chenin Blanc, Grenache och Shiraz.


Ravoire & Fils

Ravoire & Fils

Vinrankan och terroiren är och har varit drivkraften hos Ravoire & Fils i över 35 år. I hjärtat av Provence och Rhonedalen tillverkar de viner från olika appellationer på det bästa terroiren har att erbjuda.

Provence är för många synonymt med rivieran och dess roséviner. Vår producent Ravoir-Fils har sedan många år varit verksam i Provence, där de producerar sitt friska och fräscha rosévin Manon. Trenden för rosévin är fortfarande stark och konsumenterna har upptäckt hur mångsidigt och användbart det är. Rosévin är det perfekta sällskapsvinet, fräscht och lättdrucket, men också härligt till buffémat, sallader och fisk.


Real Companhia Velha

Real Companhia Velha

Real Companhia Velha är det äldsta och mest emblematiska vinföretaget i Portugal, som har drygt 260 års existens och oavbruten verksamhet i produktion av Portvin.

Historien har lämnat en otrolig historia och ett strålande förflutet. För framtiden har de en önskan om att upprätthålla kvalitetsnivån i vinerna och förtroendet för att den strikta och visionära filosofin för detta företag kommer att skriva ännu mer historia.

Sedan grundandet den 10 september 1756 av D. José I, Kung av Portugal, speglades betydelsen av detta ex-majestätiska företag av värdefulla tjänster till samhället.

Vid några av de bästa Quintas i Douro har man kunnat bevara och hedra traditionen samtidigt som man investerar i framtiden, med en konstant modernisering och experiment på vingårdarna.


Samuel Billaud

Samuel Billaud

Micro-negociant som i samarbete med de mest etablerade odlarna i Chablis framställer chablisviner av toppkvalitet. Talangfulle vinmakaren Samuel Billaud bröt sig loss från en familj tyngd av tradition och sedan han började producera vin helt under eget namn har hans viner fått mer och mer lyskraft.

Samuel Billaud är en ny micro-negociant i Chablis som grundade sitt företag 2009 och första officiella årgången var 2010. Samuel har lång erfarenhet av att arbeta med negociantverksamhet och arbetade i 20 år som chefsvinmakare på Domaine Billaud-Simon innan han startade sitt eget företag. Samuel Billaud gör idag inga domain-viner utan fokuserar på sin negociantverksamhet.

Tack vare sin långa erfarenhet i regionen har han lyckats skriva kontrakt med de mest etablerade odlarna i Chablis. Vinernas karaktärer är att de är krispiga, mineraliska och eleganta. För att framhäva karaktären från vingården har vinerna skänkts lite ekfats-prägel. Detta är toppkvalité från Chablis, en ”rising star” som inte får missas.

Sedan augusti 2014 äger Samuel Billaud 4,2 ha i Chablis och det återstår att se om han kommer tillverka sitt eget domain-vin i framtiden.

 

 


Tenuta Poggio Bonelli

Tenuta Poggio Bonelli

Mitt i hjärtat av Chianti Classico hittar vi den anrika producenten Tenuta Poggio Bonelli.  En egendom med en historia som sträcker sig så långt tillbaka som till 1600-talet. Poggio Bonelli gården består ursprungligen av två  separata historiska egendoma – Poggio Bonelli och Chigi Saracini –  idags  ägs egendomen av Monte dei Paschi di Siena och sedan tidigt 1900-tal så går vingårdana under namnet Poggio Bonelli. Vinproduktionen är traditionell, vilket ger deras viner vitalitet och kraft. Chiantis vackra landskap är täckta med vinodlingar och olivlundar som sträcker sig mellan Sienna och Florens.  Förhållandena här är perfekta för de Sangiovese-druvor som används för att tillverka dessa klassika italienska viner. När man ger förslag på bra Chianti-viner bör man tänka på att en äkta Chianti är snustorr och har väldigt höga nivåer av syra.

Idag består egendom Poggio Bonelli av 88 hektar och ligger på 300-350 meter över havet, druvsorterna som främst odlas är Sangiovese, Cabernet Sauvignon och Merlot. Jormånen är väldränerad och består av djup sandig blandjord, vingårdarna har övervägande sydvästlig exponering. Det mesta av arbetet sker för hand, både i vingården och i vinkällaren och hantverket är alltid i fokus, oavsett om det gäller de klassiska Chianti Classico-vinerna eller av de mer limiterade vinerna.

 

 


The Wine People

The Wine People

The Wine People har en helhetssyn på produkterna: de utvecklar produktionen, förpackningen, marknadsföringen och försäljningen av vart och ett av sina viner. De har fullständig kontroll över hela produktionsprocessen. Druvorna hanteras och vinifieras noggrant av deras egen mycket begåvade vinmakare.  De bygger en strategi som ger bästa möjliga stöd till produkten från början till slut – från vin till förpackning och positionering.

TWP är helt marknadsorienterade, utvecklar produkter och varumärken som passar kunden, men de är mycket noga med att se till att det finns en perfekt balans mellan vad varje region har att erbjuda och vad marknaden vill ha. Kort sagt, de erbjuder en full service, där hållbarhet och produktkvalitet är centralt för allt de gör. TWP lyssnar på kunden, strävar efter att möta deras behov exakt och samtidigt säkerställa produktens integritet.


Torres Spanien

Torres Spanien

Miguel Torres Jr, född 1941, är en vinmakare och marknadsförare som betytt mycket för den spanska vinindustrins utveckling, och som sedan 1991 leder familjeföretaget Bodegas Torres, vilket är en av Spaniens största vinföretag. Torres har gjort sig känd för bryta mot konventionerna och pröva nya grepp vilket gett honom flera utmärkelser och erkännanden i den internationella vinvärlden.

Familjen Torres har producerat vin sedan mitten av 1600-talet och Bodegas Torres grundades 1870. Torres har sitt säte i Vilafranca del Penedès i Katalonien, strax utanför Barcelona. Torres har varit ledande i utvecklingen mot att producera spanska viner i internationell stil, delvis avsedda för exportmarknaden. Det stora internationella genombrottet kom 1979 då Torres prestigevin Mas la Plana vann vinolympiaden i Paris, som var utformad som en blindprovning i konkurrens med de främsta slotten i Bordeaux. Idag har familjen vinodlingar i många olika spanska vinområden, t.ex. Priorat, Rioja, Galicien, Ribera del Duero och Toro. Även i andra länder har familjen Torres gjort framgångsrika inbrytningar, t.ex. i USA och i Chile.

 

Läs mer

Läs mindre

Miguel Torres har också skrivit flera böcker med anknytning till vin. Den första var Viñas y Vinos (viner och vingårdar), som utkommit i flera spanska upplagor och översatts till flera andra språk.
Torres har alltid respekterat miljön och använt biologiska alternativ till produkter som är aggressiva mot de naturliga omgivningarna.
Den nya klimatsituationen – som framgår av noggranna vetenskapliga studier – har en direkt effekt på deras arbete, eftersom vinstockar är mycket känsliga för miljöförändringar. Eventuella förändringar i deras levande omgivning påverkar deras vegetativa cykel.
I Torres vingårdar har man alltid varit medvetna om att: ”Vin är jordens frukt”. Med detta ansvar har man under åren engagerat arbetat, generation efter generation, för bevarande av miljön.
Torres åtagande för 2020: Att minska koldioxidutsläppen per flaska med 30% jämfört med 2008.
Tre år i rad, 2015-2017, har Torres utnämnts till ”World’s Most Admired Wine Brand” av Drinks International.
Läs mer om Torres på torres.es samt torresearth.com.


Weingut Dreissigacker

Weingut Dreissigacker

Jochen Dressigacker är en ung dynamisk vinmakare som de senaste året seglat upp som en av de mest intressanta vinmakarna i regionen. Den välskötta egendom ligger i centrala Rheinhessen strax utanför byn Bechtheim och består av 21 hektar, varav 55 % är odlat med Riesling. Egendomen har mycket har mycket gamla anor och grundades av Jacob Sauer redan år 1728.

Från början var det meningen att Jochens äldre bror skulle ta över familjeegenomdomen men Jochen kände tidigt att det var vin som var hans kall. Han började arbeta med flera olika vinmakare för att lära sig så mycket som möjligt om vinproduktion, för att senare kunna ta över familjeföretaget. Han arbetade bland annat med ikonen Klaus Peter Keller tills han var redo att ta över vingården 2001.

Jochen har satt stort fokus på att förbättra arbetet i vingårdarna, succesivt har han konverterat alla sina odlingar till ekologiska. Han har även haft fokus på lägre skördeuttag, övergå till att skörda allt manuellt och enbart använda naturlig jäst.

Dreissigacker ligger i framkant av den så kallade ”Rheinhessen-revivel” som pågår just nu. Regionen är ett av Tysklands största vinområde, med en odlad areal på mer än 26 000 hektar. Regionen har tidigare varit kända för halvtorra lågkvalitativa viner som Liebfraumilch. Vinstilen producerades i stora mängder och bidrog till att Rheinhessen fick dåligt rykte. Men idag råder det en helt annan anda i regionen och fler högkvalitativa producenter har tillsammans lyft områdets skamfilade rykte. Idag produceras här förnärvarande några av Tysklands mest spännande viner, med otrolig renhet och aromatiska egenskaper.

Jochen Dressigacker har planer på att gå med VdP och har redan påbörjat arbetet, han arbetar efter samma pyramid som VdP antagit, Estate, Village och Singel Vineyard.

 


Weingut Groh

Weingut Groh

Familjen Groh har producerat vin i flera generationer och de första vingårdarna köptes redan 1899 av Heinrich Groh. Idag är det fjärde generationen som driver vingården och begåvade vinmakaren Axel Groh strävar efter att tydligt få vingårdarnas och jordmånarnas olika karaktärer att tydligt avspegla sig i vinerna. Han pressar försiktigt och blandar modern och traditionell teknik. Modern jäsning i rostfria ståltankar vid låg temperatur kombineras med jäsning i klassiska ekfat.

Vingården är vackert belägen i Bechtheim i södra delen av regionen Wonnegau i Rheinhessen. Jordmånen består mestadels av kalksten, idealisk för odling av olika Pinot-druvor i. Idag har Axel Groh 12 hektar planterade vinodlingar och producerar ca 100 000 flaskor per år. Vingården är planterad med de gröna druvorna Riesling, Müller-Thurgau, Silvaner, Chardonnay, Pinot gris, Pinot blanc, Kerner, Huxelrebe och Sauvignon blanc, de röda sorterna är Pinot noir, Regent, Dornfelder, Cabernet sauvignon och Merlot.

Som en av de första producenterna i Tyskland att producera fatlagrade chardonnayviner, blev han känd som ”Chardonnay-kungen”. Vid IWC Wien International tävlar årligen ca 11 000 olika viner från hela världen i olika kategorier, Weinguts Grohs Chardonnay Rosengarten placerade sig på en andra plats i Kategorin Chardonnay.


Weingut Müller Catoir

Weingut Müller Catoir

Müller Catoir gör klassisk torr Riesling av toppkvalité. 2005 utnämndes Müller Catoir till ett av Tysklands främsta vinhus av den inflytelserika kritikern Parker.

Vingården i byn Haardt i Pfalz, spänner över 21 hektar och har varit i samma familj sedan 1744. Idag är det nionde generationen som driver egendomen. Pfalz hittar vi i sydvästra Tyskland, strax söder om landets mer kända distrikt Mosel. Skillnaden mellan distrikten är att Pflaz tenderar att vara varmare och mer soligt än Mosel, vilket ofta genererar mognare druvor och något större kropp i vinerna. Idag driver Philipp David Catoir vingården tillsammans med den mycket talangfulle vinmakaren Martin Franzen som tidigare bland annat arbetat på Schlossgut Diel.

Framgången bygger på årstidernas rytm, låga skördeuttag, mycket selektiv skörd samt försiktig pressning. Sedan 2007 odlas vingården helt ekologiskt och Philipp Catoir fokuserar på att lyfta fram varje vins enskilda terroir. Vinerna är kända för sin skarpa och precisa Riesling-ton med stor potential till ett långt liv i källaren.

Läs mer

Läs mindre

Müller Catoir producerar klassiska viner av toppkvalité och förutom Riesling odlas Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Rieslaner, Scheurebe, Muscat och Sauvignon blanc. Müller Catoirs har vingårdar i olika topp-appellationer som Haardter Bürgergarten, Herzog, Gimmeldinger Mandelgarten och Mussbacher Eselshaut.


Weingut Tesch

Weingut Tesch

Dr. Martin Tesch är en av Tysklands mest kända vinproducenter. Han driver nu familjens vingård som är över 300 år gammal, i Langenlonsheim i Nahe.  TESCH-portföljen består mestadels av prisbelönta vingårdsbetecknade viner som produceras i klassisk torr stil och ett urval av internationellt erkända konceptviner. Bland de tunga träffarna: RIESLING UNPLUGGED®, ett prisbelönt vin som  ses på många marknader runt om i världen och DEEP BLUE®, en komplex vitt vin producerat av Pinot Noir. Hantverk och innovation är ledorden  för TESCH och utgör grunden för gårdens framgång.

Dr. Martin Tesch som representerar den tionde generationen har  sedan 1997 drivit egendomen. Med en doktorsexamen inom biokemi förde han nya idéer och en modern syn på den traditionella egendomen. Det första Martin gjorde när han tog över familjegendomen var att halvera antalet planterade areal. Han behöll enbart de bästa växtplatserna och nästan uteslutande vinstockar av Riesling.

Gårdens filosofi blandar nu en traditionell hantverkares inställning till vinodling med nya innovationer.  Vinhusets utveckling har inte bara fått uppmärksamhet hos konsumenter,  TESCH blev också den första vingården som fick den eftertraktade Red Dot Award för sin företags design.

Martin Tesch ställde tidigt om till mijövänlig vinodling, engagemang för hållbarhet innebär att de inte använder herbicider, insektsmedel eller mineralgödselmedel. Hållbar vinodling är kostsam och tidskrävande men resultaten kompenserar den extra ansträngningen. Tillvägagångssättet hjälper till att hålla ekosystemet i balans och vinstockarna från att bli överbelastade. Vinerna blir komplexa, fylliga med otroligt bra lagringsduglighet. TESCH-viner är bäst efter 5 – 8 år.

Druvorna skördas för hand, delvis avstjälkas och efter en kort maceration pressas druvorna försiktigt. Alkoholjäsningen sker på låg temperatur, 15-19 grader, och efter fyra till sex veckor efter jäsningen är vinerna klara att förflyttas.  De får vila ytterligare fyra till fem månader på jästen, innan vinet slutligen filtreras, klarnas och buteljeras.

 

 


Wente Vineyards

Wente Vineyards

Wente Vineyards grundades 1883 och är det äldsta familjeägda vineriet i USA. Idag drivs företaget av fjärde och femte generationens vinmakare Karl D. Wente. Filosofin som man burit med sig från generation till generation är fortfarande ”att odla de bästa druvorna, med den finaste frukten, med minsta möjliga påverkan på naturen”. Denna filosofi påverkar fortfarande alla delar av produktionen; alltifrån energibesparing och återvinning, till avfallsminskning och socialt ansvar.

Lokaliserade precis öster om San Fransisco, i det historiska området Livermore Valley, har Wente Vineyards blivit erkända som ett av de främsta resmålet för vinintresserade. Familjen har alltid stått för traditionella värderingar, och deras stora fokus på kvaliet blev under 2011 belönad av den erkända tidningen Wine Enthusiast då de utnämnde vineriet till American Winery of the Year.

Livermore Valley ligger nära San Francisco Bay och påverkas kraftigt av den kalla luften som strömmar in på natten från Stilla havet, detta gör att dalens varma luft kyls ner. Detta resulterar i ett klimat med varma dagar och kalla nätter, ideala förhållande för att odla vindruvor.