
Le Vigne di Eli
VULKANISKT VITT
Restaurang
Om Producenten
Vingården, som ligger på norra sluttningen av Etna på Sicilien, producerar toppviner
med stort hjärta. Denna lilla egendom grundades av Marco de Grazia, ägaren till den
närliggande Tenuta delle Terre Nere. Egendomen är uppkallad efter Marcos dotter Elena
(Eli) och det är även Elenas konst som pryder alla fl asketiketter. Allt startade 2006 när
Marco erbjöds att köpa två väldigt små vingårdar, bägge i välrenommerade crus, Feudo
di Mezzo och Moganazzi-Voltasciara. Han bestämde sig för att köpa och p.g.a att odlingarna
var så små påminde dom honom om hans dotter Elena vilket fi ck honom att döpa
egendomen efter henne. Marco äger idag ca 5 ha där han odlar de röda druvsorterna
Nerello Cappuccio, Nerello Mascalese samt den gröna druvan Carricante.
Vinifiering
Druvorna odlas på Etna´s vulkaniska jordar på sluttningar som vätter mot öster, ca 900 m över havet. Vinet består till 80 % av druvan Carricante (planterat år 1970) och 20% Cataratto (planterat år 2007). Vinstockarna är s.k. bushvines och beskärs enligt gobelet.
Skördeuttaget ligger på ca 5-6 ton per hektar och produktionen uppnår ca 4000 flaskor per år. Vinifiering sker i ståltank och vinet genomgår till viss del malolaktisk jäsning. Vingårdarna praktiseras ekologiskt men Le Vigne di Eli är ej certifierad.
Orangea och lindenblommor i doften med toner av vanilj. Ren och fräsch med tydlig mineralisk och vulkanisk karaktär.

