
Cordillera Sauvignon Blanc
NYHET i sortimentet.
Restaurang
Om Producenten
Chile är en vinmakares paradis med perfekta förutsättningar för att odla- och framställa vin. Stor temperaturskillnad mellan dag och natt, bergskedjan Anderna som bidrar med hög höjd, smältvatten och svalare temperaturer, närheten till Stilla Havet och de många soltimmarna är några av de saker som gör att vingårdarna frodas. De olika växtzoner i det 430 mil långa landet ger många olika mikroklimat vilket i sin tur ger en stor stilvariation. Då Chile inte drabbades av Phylloxera, vinlusen som ödelade en stor del av Europas vingårdar under senare delen av 1800-talet, har man idag vinstockar som är över 100 år gamla.
Miguel Torres är en pionjär inom den moderna vinodlingen i Chile. Miguel Torres var den som först införde rostfria ståltankar med kylaggregat och temperaturkontroll, pneumatiska pressar och små fat av fransk- och amerikansk ek för jäsning och lagring i landet. Det arbete som Miguel Torres och hans team påbörjade under 1980-talet blev en nystart för Chiles vinindustri.
Vinifiering
För vinerna i Cordillera-serien, "the mountain range" söker Torres efter de bästa lägena för respektive druvsort. Druvorna till Cordillera Sauvignon Blanc kommer från vingården Rio Bueno i Osorno i södra Chile, precis i utkanten av Patagonien. Vingården ligger 35 km från havet och vid foten av bergen endast 40 m.ö.h. Bergskedjan stäcker sig 1100 m.ö.h vilket fungerar som en barriär mot kraftigt regn. Jordmånen här är alluvial med vulkanisk och sandig jord.
Vinet jäser på ståltank i 18 dagar. 80 % av vinet lagras sedan på sin jästfällning i ståltank och 20 % på ekfat varav 10 % är nya och 10 % 1 år gamla.
Lagringspotential 4 år.
Karaktär
Aromatiskt och uttrycksfullt med doft av krusbär, tropisk frukt, citrus och örter. Smaken är frisk och fruktdominerad med bra syra och lång eftersmak.

