LCAB_750_UE-EXP-removebg-preview

La Causa Blend

Historiska druvor i ny tappning

Restaurang

Skriv ut
Pris 159kr Pris 129kr Alkoholhalt14Årgång2016
Land chile ArtikelnummerX251MT1601Druvor66% Cinsault , 22% País, 12% Carignan
Producent Miguel Torres Chile Sockerhalt1,4 g/lVid servering16

Om Producenten

Miguel Torres är en sann visionär och månar om Chiles långa tradition och historia. Projektet och vinerna som Miguel har skapat tog sin början 2014 och fick namnet La Causa och är en tillbakablick i Chiles historia, både vad gäller druvor och ursprung. Vinerna kommer från de södra delarna av Chile, Itata Valley som ligger i regionen Bio Bio.  

Historiska uppgifter visar att druvor blev planerade här redan under den tidiga spanska koloniseringen för ca 500 år sedan. Miguel Torres syfte är att ta vara på historiska vinframställningstraditionen och druvor.  La Causa är arvet till den chilenska historien som vinodlare.

La Causa involverar inte bara produktion av druvor från egna vingårdar som Torres själv äger i Itata Valley, utan det är ett samarbete med flera små vinodlare. Målet att rädda flera av de äldre vingårdarna med traditionella druvsorter som Moscatel (Muscat), Cinsault och País. Samarbetet har gjort det möjligt för Torres att lära sig historiska odlingsmetoder som lokalbefolkningen har använt i århundraden, men han har också hjälp till med att införa modern vinifieringsteknik, vilket generellt har ökat vinernas kvalitet och karaktär och även gjort dem attraktiva för världsmarknaden.

Vinifiering

Druvorna skördas och vinifieras separata ståltankar. Jäser med skalkontakt i ca 7 dagar i 22ºC- 26ºC. Därefter får vinet lagras ytterligare i 12 månader på franska ekfat (10% nya) 

Cristian Carrasco en av de fyra vinmakare hos Miguel Torres. 

Karaktär

Rubinröd klar färg, med toner av viol, röda och svarta bär och kryddiga inslag. Smaken är elegant med frisk syra fasta tanniner som både ger en nerv och struktur till vinet. 


Vill du ha rådgivning?

Linda Skalberg 070-366 89 61Linda.Skalberg@twscollective.se