Rött vin tips – matcha vin och mat

Rött vin tips - matcha vin och mat | The Wine & Spirits Collective

Att hitta rätt vin till rätt mat är en utmaning och en kunskap som man lär sig behärska efterhand som man blir bättre på att förstå smakerna i vinet. Till en viss maträtt passar ett lättare vin med låg syra och till vissa rätter passar ett vin med mer smak, hög syra och kryddighet. Hur man matchar viner kan du läsa mer om nedan.

Vilket vin ska man välja?

Generellt kan man säga att man vill att vinet och maten ska harmonisera. Det vill säga att inte vinet tar över allt för mycket utan att det finns en balans mellan de båda. Gör man en lättare rätt med till exempel vit fisk, räkor eller en sallad är ett lättare vin att föredra, gärna vitt. Serveras en tyngre maträtt med en köttbit är ett rött vin med mer fyllighet och större kropp för att balansera tyngden i maträtten.

Det som många upplever som konstigt är att mat med hög syra gör sig allra bäst med ett vin med högre syra. Vinet och maten tar ut varandra och balanseras. För att återkomma till köttbiten passar ett fylligare vin med rundare smak. Detta kallas för att spegla smaker.

Att spegla smaker är ett av de bästa och vanligaste sätten att lyfta både mat och vin och det innebär att man identifierar en tydlig smak i rätten som serveras och en tydlig smak i vinet som serveras därtill. Vinet ska med andra ord reflektera smakerna i maten.

De klassificeringar som Systembolaget tidigare använde sig av med en rekommendation av mat till varje vin är i sig ingen dum idé. Men, att tro att en sorts vin enbart passar till en viss sorts mat är en förenkling av dynamiken och komplexiteten av smakerna. Ett lättdrucket rött vin kan till exempel passa lika bra till både lax och fläsk.

Vad vinet gör för maten – fet eller kryddstark mat

Svårigheten med att välja vin till stark mat ligger i att hettan som vi upplever från exempelvis chili inte är en smak i sig. Chili upplevs som stark för att ämnena i chilin faktiskt bränner ytan på tungan.

Serveras en kryddstark rätt kan hettan från maten göra att vinets strävhet upplevs mer intensiv, att vinet känns mer alkoholrikt samt att maten upplevs som ännu mer kryddstark när man tar en mun vin. Välj då ett vin med lite högre sötma som vilket lyfter fram smakerna i den starka smaken. Ett rött vin med mycket tanniner och strävhet kommer till exempel inte smaka bra till en kryddstark rätt.

Utmaningen med att hitta ett vin som lyfter fet mat är att fettet kan dämpa smakerna i vinet. Då behövs ett vin som “skär” igenom fettet. Ett bra sätt att göra detta är ett vin med mycket tanniner, alternativt ett vin med mycket syra. Har du ett vin med mycket tanniner och strävhet kan en köttbit göra att vinet upplevs mjukare. Ett vin med mycket syra minskar och neutraliserar fettet i munnen.

Arrangera en vinprovning och lär dig mer om vin

Att anordna en vinprovning hemma är en mycket trevlig aktivitet som passar året runt. Det är perfekt att bjuda in vännerna för en kväll där man lär sig mer om de utvalda vinerna och dess ursprung. Det går alldeles utmärkt att anordna en vinprovning hemma om man har vissa baskunskaper om vin. För att lyckas med vinprovningen är det ett bra tips att rikta in sig på ett visst land eller region, det gör det dessutom lättare för den som håller i provningen att läsa på och ge roliga fakta om landet eller regionen.

Checklista inför provningen

•  Se till att alla deltagare som är med och provar har samma typ av glas. Allra helst i lite större modell med bred kupa och avsmalnande topp.
• För den som inte har tiden att gå på Systembolaget för att köpa vin går det utmärkt att beställa vin på nätet. Kika runt på internet för att hitta rött vin tips som passar för provning.
• Ordna så att varje deltagare har ett vitt papper eller liknande för att hålla upp vinet emot och se vinets färg. Det är i det närmaste omöjligt att se ett vins färg mot en färgad bakgrund.
• Penna och papper till alla deltagare så att de kan anteckna och komma ihåg vilka smaker, vilken färg och utmärkande egenskaper vinet har.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *