Rött vin – Tips på hur du parar ihop vin och mat

Rött vin - Tips på hur du parar ihop vin och mat | The Wine & Spirits Collective

För en riktigt lyckad måltid gäller det att alla smaker både kompletterar och lyfter varandra, inte bara när det kommer till maten, utan också vad gäller dryck och tillbehör.

En favorit hos många är rött vin och ett tips är att göra lite research för vilka sorter som går bäst ihop med den mat du planerar att laga. Ett gott rött vin kanske passar utmärkt till kyckling, men inte alls tillsammans med nötkött eller lamm och tvärtom. Ett sött fruktigt rött vin i sin tur kan skapa den perfekta kombinationen med ost och kex, medan det kan bli en total krock med fisk eller en sallad. Vilket vin du väljer spelar alltså stor roll för helhetsupplevelsen och kan göra att du får upp ögonen för helt nya vinsorter.

Jämför fylligheten i vinet med fylligheten i maten

För att välja rätt rött vin är ett tips att försöka matcha maten och drycken när det kommer till fyllighet. Ett vin med hög fyllighet ”väger” mer i munnen och har en konsistens som kan jämföras med koncentrerad saft. Exempel på dessa är bland annat vissa cabernetviner och Amarone, vilka passar utmärkt tillsammans med mustiga köttgrytor. Ett gott och lite lättare rött vin passar istället med kyckling och lättare rätter då fylligheten här inte är lika hög i vare sig vin eller maträtt. Försök alltså se till att se på kombinationen som en våg där båda sidor ska vara lika fylliga eller lätta.

Ett strävt och fylligt eller ett sött och fruktigt rött vin? Tänk på hur maten är tillagad!

Vin ska inte bara ses som en dryck, utan också som ingrediens i själva matlagningen. För om det är något som kan lyfta en sås eller en härlig köttgryta så är det just rött vin. Ytterligare ett tips för att kombinera rätt vin med rätt mat är därför att helt enkelt servera en sort som matchar karaktären av det du använder i maten. Ett sött och fruktigt rött vin passar därför med mat som har samma fruktiga karaktär eller där du använt ett liknande vin i rätten, precis som att när du valt att använda ett gott och lite lättare rött vin till en gryta med kyckling ska du passa på att servera samma typ av vin till just den rätten.

Satsa på ett gott rött vin till kyckling

Något som många missförstått är att kyckling endast passar med vitt vin och att nötkött i stället passar bättre med rött vin. Ett tips är i stället att våga testa dig fram för att hitta vad just du gillar! Ett gott rött vin kan passa utmärkt till kyckling och komplettera den på ett alldeles perfekt sätt. Det du kan tänka på är att välja ett fylligare vin till en mustig kycklinggryta och ett sött och fruktigt rött vin, eller kanske till och med ett glas rosé, till en lite lättare kycklingrätt för att skapa en välbalanserad tyngd.

Välj ett sött fruktigt rött vin till söta tillbehör och vin med hög syra till syrlig mat

Precis som att du ska försöka balansera fylligheten i vinet och maten är det också viktigt att balansera sötma och syrlighet. Ett rött vin med hög syra passar till exempel bra med en syrlig maträtt och ett sött fruktigt rött vin passar bättre med söta smaker för att skapa balans.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *