Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Rött vin passar till det mesta

Om du tänker på vin så är sannolikheten stor att du tänker på ett rödvin. Människan har druckit vin i olika former sedan långt innan Kristus födelse. De äldsta spåren som har hittats när det kommer till vintillverkning är daterade till cirka 6 000 år före Kristus. De som har betytt mest för vin är de gamla romarna. Värt att notera att rött vin från den tiden har mer gemensamt med dagens roseviner. Idag har vi utvecklat metoder för att tillverka fantastiska viner. Du kan enkelt hitta ett lättdrucket rött vin som passar utmärkt när vänner kommer på besök eller ett välbalanserat och mjukt vin som passar perfekt till en god måltid.
Vanligtvis sägs det att rött vin är perfekt till kötträtter. Det stämmer förvisso men det röda vinet kan även serveras till andra typer av mat, exempelvis fågel och grillad mat. Om du vill ha ett lättare rödvin kan rosevin passa perfekt. Många rosevin tillverkas på samma sätt som rödvin, genom maceration. Det innebär att man låter druvskalen jäsa tillsammans med vinet och urlakas. För rosevinerna avlägsnar man skalen tidigt. Det är väldigt gott med grillad mat till rosevin, något som förstärkt rosevinets position som sommarvin.

Laga mat med rött vin

Du kan även använda rött vin till matlagningen. Det passar exempelvis utmärkt till just kötträtter, exempelvis grytor eller köttfärssås. Generellt finns det tre sätt att använda det röda vinet till matlagningen:

  • För att marinera
  • Som smaksättning till en färdig rätt
  • Som matlagningsvätska

Att laga mat med vin är en konst. Rätt använt kommer vinet att förstärka matens smaker. För lite vin ger ingen effekt alls och för mycket vin kan lätt ta dominera smaken helt. Notera att du inte behöver laga mat med ett dyrt vin. Ett billigt och välsmakande vin passar lika bra som ett dyrare vin av högre kvalitet, åtminstone när det kommer till själva matlagningen.

Rött vin från Italien, Frankrike och andra länder

Goda röda viner går inte att tillverka vart som helst. Det finns många faktorer som påverkar druvorna och så småningom vinets smak. En viktig faktor för både röda och vita viner är antal soltimmar. Ju mer sol en vinranka får, desto kraftigare kan vinet sedan bli. Mindre sol leder till att vinet blir mer stramt och nyanserat. Klassiska vinländer är Italien och Frankrike. Bland dessa två är det förmodligen Frankrike som räknas som det land med bäst vin. Härifrån kommer bland annat klassiska mousserande vin, exempelvis Champagne. Det finns mängder av regioner i landet som tillverkar vin i världsklass, bland annat Rhône, Bordeaux och Bourgogne för att nämna några.
Italien, Frankrike samt medelhavsländerna räknas till den ”gamla världen”. Vin från Sydamerika och Nordamerika, Oceanien samt Afrika räknas vanligtvis som vin från ”nya världen”. Även dessa länder tillverkar väldigt gott vin, många gånger i samma klass som de bästa vinerna från både Italien och Frankrike. Ett tips för vinintresserade personer är att besöka kända regioner och köra till de olika vingårdarna. Det är alltid kul att se hur vinet tillverkas på plats.