Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Rosevin passar perfekt till sommaren

När vädret är varmt och skönt är det många som unnar sig ett glas rose. Vinet har ett speciellt utseende, ljusare än rödvin och rödare än vitvin. Utseende kan variera. Det kan vara ljusrosa, nästan orange och det kan även mörkt rosa, på gränsen till röd, samt många andra toner. Även smakerna kan variera stort, något som gör det svårt att utse vilket som är bästa rosevin. Det beror på vad man gillar. Vanligtvis delas rosevin in i två större smaktyper:

  • Friskt och bärigt
  • Fruktigt och smakrikt

Det finns även mjuka viner med ljusrosa färg, mörka, sträva och kraftiga viner som oftast även har ett mörkare utseende och så finns det spritsiga och söta roseviner för att nämna några.

Passande mat till rosevin

Eftersom det är gott med grillad mat till rosevin har denna vintyp blivit extra populär under sommaren. Ett bra sätt att hitta goda roseviner är att helt enkelt prova sig fram. Ett tips är att samla dina vänner för en rosevinsprovning, kanske i samband med att du gör grillpremiär. Du kan alltid jämföra olika rosevin med varandra för att hitta ett som du tycker om extra mycket.
Ett vin som är friskt och bärigt passar till lättare mat, exempelvis tapas, snittar eller någon typ av tilltugg innan själva middagen. Ett bra tips är Manon, ett franskt rosevin från vinproducenten Ravoir-Fils. Detta är ett vin från den franska rivieran som passar utmärkt att servera vid en varm sommarkväll med gott sällskap. Smaken är torr och medelfyllig med inslag av gröna äpplen, persika och vita vinbär. Manon är ett utmärkt sällskapsvin. Just det här vinet kan även serveras när du ska bjuda på skaldjur och fisk, vilket kan passa den klassiska kräftskivan.
Ett fruktigt och smakrikt vin passar däremot bättre till middagen. Dessa viner lämpar sig väl till grillat och smakar även gott till lite kryddigare mat. Det passar även bra till rätter med grillad kyckling, paté eller skaldjur. Det finns många smakrika och fruktiga roseviner att hitta idag.

Rosevin historia

Om du tittar på det sätt som de gamla grekerna och romarna tillverkade vin så har deras röda viner mer gemensamt med dagens roseviner än det moderna rödvinet. Ett sött fruktigt rött vin från den tiden smakade förmodligen mer som ett av dagens fruktiga roseviner än de det moderna rödvinet.
Efter andra världskriget började rosevinet säljas ordentligt, till stor del på grund av att det lanserades gott mousserande vin med rosa utseende vid denna tidpunkt. Idag har rosevinet en självklar plats i de svenska hemmen, speciellt under de varma sommarmånaderna.

Rosevin tillverkning

Vinproducenter har flera sätt att tillverka rose. Man använder samma druvor som vid rödvinstillverkningen, exempelvis Cabernet Sauvignon, Syrah eller Grenache. Färgen kommer från druvornas skal. För att skapa den karaktäristiska rosefärgen kan vinproducenten krossa blå druvor lite lätt och placera dessa i jästanken. Skalen får vinet i jästanken att färgas. Skulle man låta skalen vara kvar får vinet samma röda färg som vanligt rödvin. Som längst kan druvskalen ligga i jästanken i ett par dagar, ibland bara i några timmar. Metoden kallas för maceration. Det finns även andra sätt att tillverka rosevinet, exempelvis genom direktpressning och genom saignée, vilket är franska för blödning.
Rose som tillverkats genom saignée görs i princip på samma sätt som vid macerering men med vissa viktiga skillnader. De blå druvorna skördas i första hand för att bli ett gott rött vin. När man börjat jäsningsprocessen tas inte skalen bort efter en viss tid, istället avlägsnas en del av vinmusten. Blödningen resulterar i ett speciellt rosevinet och det vin som blir kvar i jästanken får en mer intensiv och kraftig smak. Rosevinet är med andra ord inte huvudprodukten i det här fallet. Druvorna skördas för att passa det röda vinet, vilket innebär att detta rosevinet får en kraftigare smak jämfört med de vanliga rosevinet.