Så här hittar du rätt i djungeln av rosévin

Så här hittar du rätt i djungeln av rosévin | The Wine & Spirits CollectiveDe senaste åren har rosévin kommit att bli ett av de självklara valen för vinälskare. Denna rosafärgade dryck smakar absolut bäst när den serveras kyld vilket gör att den är särskilt populär att dricka under sommarmånaderna, men kan såklart avnjutas året runt. De främsta rosésorterna kommer från Provenceregionen, men i och med dryckens ökade popularitet är det allt fler och fler vingårdar runt om i världen som satsar på att ta fram goda roséviner. Läs följande guide för att ta reda på hur du hittar rätt sort för just dig och hur du på bästa sätt väljer ett gott rosévin, på box eller flaska, efter tillbehör och tillfälle.

Välj rosévin efter tillfälle

Det har nog knappast undgått någon att det finns otroligt många typer av rosévin att välja bland. Alltifrån ljusa och lite torrare sorter till mörka och fruktiga. Dessutom finns det rosévin med bubblor, vilket blir ett extra passande alternativ för de lite festligare tillfällena när du vill skåla med något annat än mousserande vitt vin eller champagne. Ett gott torrt rosévin på box blir i stället det perfekta komplementet till en härlig sommarlunch på altanen tillsammans med vännerna. Ett bra sätt att hämta tips på bra viner är att titta på listor som ”Bästa rosévin” för år 2017, 2018 och så vidare. Ett mousserande rosévin som vi tycker är ett av allra bästa roséviner år 2017 exempelvis Estelado Rose som blir en perfekt start på middagen.

Kombinera ditt rosévin med rätt typ av mat

Precis som att du kan välja rosévin efter tillfälle kan du se till att välja rätt sort med rätt typ av maträtt. På så sätt får du ut mer av smakerna både när det kommer till vinet och maten. Ett lätt och lite torrare rosévin, såsom provensalska roséviner och Pinot Noir-baserade roséviner, passar till exempel utmärkt med fräscha sallader, lätta pasta- och risrätter eller skaldjur och grillad fisk. En sötare och lite fruktigare sort, såsom Syrah- och Cabernetbaserade roséviner, passar bra ihop med grillrätter och lite kryddigare mat. Producenten Mulderbosch tog till exempel fram ett rosévin på Cabenet Sauvignon som onämndes som bästa rosévin år 2017 i olika tidskrifter.

Anordna en vinprovning med bara rosévin

Ett smart sätt att lära känna dina smaklökar är att sätta ihop en egen liten roséprovning. Bjud in vänner och familj där alla kan få ta med sig en egen flaska så att ni tillsammans kan smaka och komma underfund med vilka aromer och egenskaper som tilltalar just er. Behöver ni inspiration? Köp omnämnda sorter från ”Bästa rosévin 2017” och liknande listor för att få hjälp från de som faktiskt är experter.

Välj ett rosévin som passar dina smaklökar

Ett tips när det kommer till att välja rosévin är att välja en sort som är baserad på samma druvor som ett rött vin du tycker extra mycket om. Det är nämligen de som kommer vara de mest framträdande i smakerna i vinet. Hitta därför ett gott rosévin på box eller flaska med samma bas som ditt favoritrödvin så kommer det förhoppningsvis falla dig i smaken.

Välj rosévin efter hur och var det framställts

De flesta rosévinerna började produceras i Provence där man använder sig av framställningstekniken att försiktigt pressa röda druvor, vanligtvis Grenache eller Cinsault, så att endast en liten del av färgen och smaken från skinnet tas upp av vinet. Många producenter använder sig av denna teknik, men det finns också andra sätt. I andra delar av världen såsom Spanien och Italien framställer man ofta mörkare roséviner då de låter de blå druvorna ligga kvar längre i drycken, vilket också skapar fler tanniner. I Australien tillverkas rosévin till och med ibland genom att helt enkelt blanda rött och vitt vin. För att lyckas hitta ett gott rosévin på box eller flaska kan det därför ibland också hjälpa att välja sort efter framställningsmetod.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *