Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Sött rött vin blir populärare i Sverige

Allt fler personer börjar få upp ögonen för söta viner. Det handlar inte bara om dessertviner, även om dessa är ett utmärkt sött rött vin tips. Även andra typer av vin blir allt mer populära. Det finns gott om söta viner att hitta på marknaden. Ett sött rött vin kan du oftast dricka som en sällskapsdryck i goda vänners lag. Sött rött vin får en alltmer självklar plats på vinhyllan hos de svenska hushållen. Även vita viner som är söta säljs det en hel del av eftersom de oftast är lättdruckna. Sött rött vin innehåller vanligtvis mellan två upp till 15 gram socker per liter. Det är förbjudet att tillsätta socker till vinet, åtminstone om det ska säljas inom EU. Däremot kan en vinproducent tillsätta koncentrerad druvmust för att producera ett sött vin med högre sockerhalt än vad vinet hade fått naturligt. Sötman från sockret kan släta ut ett vin, på samma sätt som mycket socker i kaffe kan ta bort kaffesmaken.

Sött rött vin tips för den som vill undvika för mycket socker

Den som försöker minska på sockret kan tänka på sockerhalten i rött vin men det finns betydligt sötare drickor att akta sig för. Söta viner kan ha uppemot 15 gram socker per liter medan andra viner kan ha betydligt lägre sockerhalt. Rosevin har till exempel mellan ett till sex gram per liter. Ett sött vin kan innehålla mindre socker än mellanmjölk, vars sockerhalt ligger på 50 g per liter. Läsk kan ha mellan 80 och 125 gram per liter. Dessertvin har däremot oftast lika hög sockerhalt som läsk, i vissa fall till och med högre. Om du vill undvika alltför höga sockerhalter så är det med andra ord dessertviner du bör undvika. Notera att det även finns riktigt söta röda och vita viner, ibland med sockerhalter som hamnar på 100 till 150 gram per liter.

Sött rött vin tips när du ska välja vin

Socker finns naturligt i vindruvorna. Det är sockret som omvandlas till alkohol via jäsningsprocessen. Sockerhalten beror sedan på hur mycket av sockret som inte jäser. Vissa vindruvor innehåller mer socker jämfört med andra. En populär druva som oftast används för söta röda viner är Zinfandel och Primitivo. I mitten av 1990-talet upptäcktes det att Zinfandel, en kalifornisk druva, och Primitivo, en italiensk druva, härstammar från samma druvsort. Zinfandel odlas även i andra länder, även om den vanligast i den amerikanska västkusten, medan Primitivo i princip endast odlas i det italienska distriktet Apulien. Zinfandel, Muscat och andra vindruvor används även för söta vita viner samt rosevin, portvin och mousserande vin.

Sött rött vin tips – sällskapsdryck

En sällskapsdryck bör smaka gott även när det inte dricks till en måltid. Just söta röda viner är perfekta att använda som sällskapsdryck eller som en fördrink, kanske tillsammans med en ostbricka eller lite lätt tilltugg. Det är ett bra alternativ till ett gott mousserande vin eller istället för ett dessertvin. Om du ska kombinera ett sött vin med mat så kan du tänka på att sött vin passar till söt mat.