Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Sött vitt vin passar utmärkt till söt mat och desserter

Vin till maten är ett vanligt inslag hos många hem runt om i världen. Att matcha rätt vin till maten är inte det enklaste. Om du kommer att äta något sött, kanske i form av en söt huvudrätt eller en god dessert, så passar ett sött vitt vin perfekt. Anledningen till att man ska matcha sött med sött är att smakerna tar ut varandra. Sötman upplevs inte lika starkt, vilket gör att andra smaker kan ta mer plats. Ett sött vitt vin passar även bra till ostbrickan.

Drick sött fruktigt vitt vin i måttliga mängder

Notera att man oftast inte kan hitta stora flaskor när det kommer till sött vitt vin, åtminstone om du ska välja ett dessertvin. Det beror på att vinet ska drickas i små glas och i mycket måttliga mängder. Oavsett om du väljer ett sött fruktigt vitt vin eller något annat dessertvin ska det oftast serveras kallt. På flaskan står det oftast vilka temperaturer som är optimala. Ett tips om du ska servera ett sött fruktigt vitt vin är att låta den vara något kallare än den rekommenderade temperaturen. När du väl serverar vinet kommer den snabbt att bli varm och på så sätt få den perfekta temperaturen.
En annan anledning till att flaskorna oftast är små är på grund av sättet som vissa söta viner tillverkas. Det är vanligt att druvorna som ska användas till vinet får sitta extra länge på vinrankorna, till den grad att vindruvorna börjar torka. Torkningen gör att druvorna har mindre vatten samtidigt som de får behålla sitt naturliga socker. Det innebär även att man får ut mindre vin jämfört med den vanliga tillverkningen, något som i sin tur höjer tillverkningspriset per liter.

Sött vitt vin som inte är dessertvin

Det är inte bara dessertvinerna som kan vara söta. Även ett vanligt vitt vin kan upplevas som söt, dock inte riktigt på samma nivå som dessertvinerna. Ett sött vitt vin kan ha en sockerhalt upp till 15 gram per liter medan ett dessertvin kan ha mellan 80 och 150 gram per liter. Det finns viner med låg sockerhalt som ändå upplevs som mycket söta så sockerhalten är inte det enda man bör utgå från.
Söta vita viner förknippas ofta med Tyskland och Grekland. De tyska vinerna är oftast gjorda med druvsorten Riesling. De grekiska vinerna använder däremot andra vindruvor och, som i fallet Retsina, kåda från aleppotallen. Det går naturligtvis att hitta gott vitt vin med söt smak från andra länder. Vilket land som har bästa vita viner är omöjligt att svara på. Välkända vinländer som Frankrike, Chile, Italien och Spanien erbjuder trots allt också söta vita viner som håller högsta kvalitet.
Ett gott vitt vin med söt karaktär passar oftast utmärkt som sällskapsdryck. Om du aldrig har druckit ett dessertvin tidigare, eller om du vill unna dig ett gott vitt vin till maten, kan du alltid välja vin baserat på vinproducenter. Italienska Pio Cesare och spanska Torres tillverkar viner av hög kvalitet, från söta vita viner till kraftfulla röda viner och mycket mer.