Saker att ha i åtanke när du ska välja ett mousserande vin

 

Precis som med vita och röda viner är det viktigt att kunna särskilja karaktär och smak hos mousserande viner för att kunna hitta den sort du är ute efter. Ett gott mousserande vin är det perfekta valet av dryck för de tillfällen när du vill fira något. Mousserande vin passar även i drinkar och fungerar som bas i populära drinkar som Hugo, Mimosa och Bellini. Fortsätt läs för att lära dig mer om detta bubbliga vin och för att få svaret på vad som egentligen skiljer champagne från cava och prosecco.

Viktiga tips när det kommer till mousserande vin

Nedan följer 4 tips på saker att ha i åtanke när det kommer till mousserande vin och som förhoppningsvis kan vara till hjälp när du ska välja rätt sort för rätt tillfälle.

Håll koll på nykomlingar

För att verkligen hitta de sorter som faller dig i smaken gäller det såklart att du testar dig fram bland olika duvor och olika producenters sortiment. Då är det också viktigt att hålla ögonen öppna efter om det dyker upp några nya viner på marknaden för att inte gå miste om en ny favorit.

Lär dig skillnaden mellan champagne och andra mousserande viner

Mousserande vin kan komma från olika länder och också vara tillverkade på olika typer av druvor. Det som dock gör att ett mousserande vin får kallas för champagne är att det har tillverkats i just området Champagne i Frankrike med speciella druvor och enligt särskilda framställningsmetoder. Mousserande vin är samlingsnamnet för mousserande viner i de olika länderna. Inom respektive land finns utöver det olika kvalitetsbeteckninngar för mousserande vin; såsom Champagne i Frankrike, Cava i Spanien och Prosecco i Italien.

Vikten av storleken på bubblorna

När du ska välja mousserande vin är ett tips att titta på bubblorna. Även en så liten detalj som hur stora eller små bubblorna är kan innebära tydlig skillnad på både karaktär och smak. Hur bubblorna kommer till beror på under vilken metod vinet tillverkas. Det enklaste sättet är att tillföra bubblor genom att spruta in kolsyra, medan den mer exklusiva champagnemetoden innebär  en betydligt mer avancerad process mer flera jäsningar.

Lär dig att tyda etiketten

För att vara säker på att du får ett bra mousserande vin till ett bra pris är det viktigt att lära dig att tyda flaskans etikett. Där förklaras nämligen karaktär och egenskaper såsom syra och sötma och kommer därmed ge dig ett hum om det kan passa dina smaklökar. Hur söt vinet eller champagnen beror på mängden tillsatt socker. Detta kallas vanligtvis för dosage. För champagne gäller följande:

0 g/l Brut Zero Utan dosage

0-6 g/l Extra Brut Extra torr

0-12 g/l Brut Torr

12-17 g/l Extra Sec Torr/Halvtorr

17-35 g/l Sec Halvtorr

33-50 g/l Demi-Sec Halvsöt/Söt

+50 g/l Doux Söt

Vanligaste typerna av mousserande vin

Mousserande vin tillverkas på flera platser i världen, men nedan listas de fyra absolut mest förekommande sorterna:  

  1. Champagne

  2. Amerikanskt mousserande vin

  3. Cava

  4. Prosecco  

Hitta återförsäljare av mousserande vin i Sverige

Förhoppningsvis har denna information gett dig lite mer information när det kommer till gott mousserande vin så att du enkelt kan välja ut en passande sort nästa gång du är sugen på ett glas bubbel.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *