Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Fransk cognac och spansk brandy

Brandy är ett druvbrännvin, ofta gjort på gröna druvor med hög syrahalt. Namnet Brandy kommer från det nederländska ordet för bränt vin, brandewijn. Ibland kallas det även för konjak men, precis som Champagne, får ett vin inte säljas under namnet Cognac om den inte producerats i den franska staden Cognac. Brandy är med andra ord ett bredare namn för denna sprittyp. Cognac är inte den enda brandytypen som har ett eget namn. Det finns även spansk brandy, italiensk grappa och fransk calvados. Just calvados är en brandytyp som är baserad på äpplen istället för vindruvor.

Spansk brandy tillverkas på ett speciellt sätt

Först och främst så finns det oftast både små och stora skillnader i tillverkningen mellan olika producenter. Brandyn är gjord på destillat från vindruvor, oftast olika vindruvssorter. Macabeo, parellada, xarel-lo och ugni blanc är vanliga druvsorter. Brandyn destilleras oftast i enkelpannor av koppar eller i kolonnpannor innan de blandas och lagras i ekfat.

Olika brandytyper har olika smaker, precis som olika viner har sina distinkta karaktärer och smaker. Den spanska brandyn är lik den franska konjaken men skiljer sig i smak tack vare skillnaderna i framställningen. I Spanien lagras bland annat brandydestillatet i så kallade soleras och criaderas, tunnor som används vid solerametoden. Denna metod går ut på att man fyller tunnorna med brandyn och håller koll på lagringstiden. Varje år töms de äldsta tunnorna, kallade soleras, för att tappas på flaska och säljas. Brandymängden som har tappats ersätts med brandyn från de näst äldsta tunnorna. Dessa ersätts i sin tur med en lite yngre tunna, tills man slutligen nått de nyaste tunnorna. Ju mörkare brandyn är, desto längre har den lagrats.

Njut av bra brandy

Om du ska ta del av brandyn på bästa sätt behöver du först och främst ett brandyglas. Detta glas är kortare, sitter perfekt i handen och har en bred fot. Det går även bra med ett tulpanformat vinglas som används för vinprovningar. Brandyn ska serveras i rumstemperatur och du kan även värma den genom att hålla hela glaskroppen med handen istället för att bara hålla glashalsen. Det går även att värma upp brandyn på andra sätt men detta kan få alkoholdofterna att bli för starka.

Om du serverar ett sött fruktigt vitt vin i ett vinglas så kommer du sannolikt att snurra på glaset och vinet innan du luktar. Brandyn ska du istället dofta på genom att hålla den en bit under näsan, cirka 10 till 15 cm. Sakta men säkert kan du närma dig glasöppningen. Du kan sedan sakta cirkulera brandyn för att syresätta den, då utvecklas fler dofter och aromer. Detta händer även när du värmer glaset med handen.

Att lukta, smaka och dricka brandy är en konst. Jämför gärna den spanska brandyn med andra brandysorter, eller varför inte prova samma brandyproducent fast med olika lagringstider. Det finns alla möjliga brandysmaker, från söta och likörliknande till torra, syrliga och allt däremellan.

Beställ gott vin, finsprit och mousserat på nätet

Oavsett om du är på jakt efter brandy, vill ha ett exklusivt rött vin eller om du vill köpa champagne på nätet så finns det goda möjligheter till det idag. Du kan bland annat använda Systembolagets hemsida för att både göra en beställning, betala och få din beställning skickad till det ombud som ligger närmst dig. För många är brandydrickandet en givande hobby som bara blir roligare med tiden. Det tar inte lång tid innan du kan känna igen smaker, aromer och olika brandytyper.