Tips för att välja ut passande vita viner

Tips för att välja ut passande vita viner | The Wine & Spirits Collective

Att hitta rätt vin när du ska bjuda in till middag eller en trevlig tillställning kan göra stor skillnad för smakerna och helhetsupplevelsen. När mat och dryck kompletterar varandra kan helt nya smaker och aromer uppenbara sig och det är därför viktigt att veta vad du ska titta efter när du ska köpa vin.

När man pratar om olika doft, smak och fyllighet på vin är det nog många som tänker på rött vin, men faktum är att vita viner också erbjuder en mängd spännande egenskaper. Det behöver inte vara särskilt svårt att hitta de bästa sorterna av vita viner för varje tillfälle, utan det du egentligen behöver ha i åtanke är dess karaktär, vad du planerar att servera och vilka egenskaper du faktiskt föredrar hos ett vin. Fortsätt läsa för att ta reda på mer!

Lär dig grunderna i vinkunskap

För att faktiskt veta vad etiketterna på flaskorna betyder, vad beskrivningen ”fyllighet” innebär eller vilken påverkan mängden tanniner kan ha på vinets karaktär gäller det att först göra din hemläxa i vinkunskap. För att lära dig mer om vita viner är ett tips att gå på en vinprovning eller beställa hem några flaskor från olika länder eller producenter för att få chans att smaka olika sorter. På så sätt är det lättare att känna igen olika egenskaper som syra, fyllighet och sötma och komma fram till vad dina smaklökar föredrar.

Titta på priset

En annan viktig faktor när du ska välja vin är såklart att titta på priset. Olika viner kan skilja sig otroligt i pris och för lite finare tillfällen kan det vara roligt att välja något exklusivare, medan det för en middag tillsammans med vännerna kan räcka med något enklare. Stirra dig dock inte blind på prislappen – priset på vinet behöver inte vara helt avgörande för hur det smakar.

Välj vin efter den mat du ska äta

Som tidigare nämnts är det alltså viktigt att välja ett vitt vin som går bra ihop med den mat du planerar att servera. Ibland finns det tips och råd om detta i beskrivningen av vinet, men annars kan det vara bra att ha några grundregler att gå efter. Lätta, torra och krispiga vita viner som Riesling, Muscadet eller Chablis går till exempel bra ihop med fisk, fläsk, kalv eller thailändska rätter, medan ett fylligare vitt vin med ekfatskaraktär såsom Chardonnay, Pouilly Fuissé och Sauvignon Blanc passar bättre med mat som innehåller fågel, fisk eller krämiga såser. Letar du efter ett sött och fruktigt vin är Gewürztraminers och Vouvray bra kombinationer tillsammans med kyckling, curry och rökt fisk.

Ta tips och råd från experter

Ett annat bra sätt att hitta rätt typ av vita viner är att ta tips och råd från de som verkligen är experter inom ämnet. Kanske har du en kompis som älskar vin? Be hen då hjälpa dig att välja ut rätt sorter för middagen eller eventet du planerar. I annat fall kan du även kontakta en välrenommerad importör med ett brett sortiment av viner och be dem hjälpa dig att hitta rätt.

Hitta de bästa vita vinerna i Sverige

För att hitta de bästa sorterna av vita viner gäller det alltså att ha flera saker i åtanke. Genom att titta på vinets karaktär och pris samt till vilken typ av mat de passar till kommer hjälpa dig en bra bit på vägen. Kika runt på vår hemsida för att hitta våra rekommendationer och beställ sedan direkt från Systembolaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *