Tips på mat som passar med veganska viner

Mat & Vin | Tws Collective

Om du nyligen anammat livsstilen som vegan eller kanske varit det större delen av ditt liv är du antagligen väl medveten om de produkter och matvaror du ska undvika. Men har du hittat ett bra alternativ till flaskan med vin? För vin behöver nödvändigtvis inte vara fria från animaliska produkter, så här behöver veganer titta en gång extra på etiketten. Traditionellt sett används nämligen animaliska produkter såsom mjölkproteinämnen, isinglass, äggprotein eller kitin under jäsningsprocessen för att göra vinet mindre grumligt och mer stabiliserat. De animaliska produkterna hjälper till att klumpa ihop jäsningsproteinet så att det hamnar på botten och därmed blir lättare att filtrera bort. Vid tillverkningen av veganska viner görs denna filtrering alltså utan några ämnen alls.

Tack vare att allt fler väljer att gå över till att bli veganer har återförsäljare och vinproducenter börjat erbjuda ett allt större sortiment veganviner på marknaden. Nedan följer information om vilka typer av viner som finns tillgängliga på den veganska marknaden och vilken typ av mat de passar tillsammans med.

Olika typer av veganska viner

Titta på vinets etikett för att säkerställa att det är certifierat med en veganmärkning. Det finns några olika, men de vanligaste är från The European Vegetarian Union och The Vegan Society. Skulle producenten inte märka sitt vin för att tala om att det är ”vegan friendly” så är det bästa tipset att söka på nätet för att få en bra överblick av de bästa veganska vinerna som finns tillgängliga. Du behöver dock inte vara orolig att gå miste om dina favoritviner. Du kommer hitta druvor såsom merlot, shiraz, cabernet sauvignon, grenache, glera, riesling, pinot blanc, chardonnay, scheurebe och pinot gris.

Fördelar med veganska viner

Ett veganskt vin är också ofta ekologiskt, vilket innebär att det innehåller färre kemikalier och skadliga ämnen. Ekologiska vingårdar använder sig nämligen inte av konstgjorda och syntetiska gödsel, herbicider eller bekämpningsmedel när de odlar sina druvor. Tack vare detta, och att de inte använder sig av animaliska produkter i tillverkningen, så har veganska viner även en mindre negativ inverkan på miljön. Kanske har du även hört talas om de studier som visar att ett glas rött vin kan vara bra för dig. Anledningen till detta är den antioxidant som kallas för resveratrol har visat sig fungera som en anti-aging-kemikalie för kroppen. Den har också visat sig kunna skydda mot cancer och öka din livslängd. En bra sak i och med detta är att ekologiska viner, som veganska viner oftast är, tenderar att ha högre nivåer av just resveratrol.

Tips på olika typer av mat som passar bra med vita veganska viner

Har du hittat några goda vita veganska viner och letar nu tips på vilken typ av mat de passar med finns det en mängd läckra veganrätter som förhoppningsvis kan falla dig i smaken. En fräsch melonsallad passar till exempel utmärkt bra ihop med den gröna Sémillon medan tunt skivad zucchini toppad med citronsaft och olivolja blir ett perfekt par tillsammans med ett glas sauvignon blanc. Är du sugen på något varmt kan en även en risotto vara ett bra val till sauvignon blanc.

Mat som passar bra med röda veganska viner

Är du ute efter maträtter som passar ihop med röda veganska viner är ett tips att para ihop en kryddig Merlot med en enkel sallad på tomat, färsk basilika, vitlök, balsamvinäger och olivolja. Eller varför inte slänga ihop en krämig svamprisotto och servera det med en Bordeauxblandning? Till sommaren kommer smakerna av en fräsch kikärtssallad med kikärter, lök, basilika, tomat och chili framhävas ytterligare av en kryddig cabernet sauvignon eller malbec. Avsluta middagen med ekologisk 70 % choklad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *