Topp fem användbara rosévinstips för nybörjare

Topp fem användbara rosévinstips för nybörjare | The Wine & Spirits CollectiveRosévin är en sommarfavorit. Anledningen är enkel, det är ett vin som passar utmärkt som sällskapsdryck och i kombination med grillat. Det är dock inte bara grillat som rosévinet är gott till, vilket är en av fördelarna med detta vin. Den passar även bra till andra maträtter, exempelvis skaldjur, kyckling och fisk, samt till feta såser som exempelvis bearnaisesås. Eftersom detta också är mat som man ofta tillagar under sommaren så är det inte konstigt att rosévinet har blivit så tätt förknippat med de soliga och härliga sommardagarna.

Även om vinet oftast smakar utmärkt till just dessa maträtter så finns det olika rosévinsflaskor med olika egenskaper, precis som att rött vin kan smaka på många olika sätt. Generellt brukar rosévinet indelas i två generella grupper, friska och bäriga samt fruktiga och smakrika viner. Dessa smakar olika till maten, vilket är något du bör tänka på när du ska välja ett passande vin inför den stundande grillkvällen.

Hur väljer jag rätt rosévin?

När du besöker Systembolaget kan du titta på de välkända klockorna för att få en uppfattning om vilka egenskaper ett vin har. Att använda dessa är ett bra tips. Det finns tre klockor, dessa visar vinets sötma, fyllighet och fruktsyra. Rosévinet som tillhör gruppen friskt och bärigt har en ”låg” sötmaklocka, oftast under två. Viner som tillhör denna grupp är till exempel Côtes de Provence Pierre Paul Rosé, M de Minuty Rosé och Mulderbosch Rosé.

Roséviner med fyllighet runt fem och ganska hög fruktsyra, runt 7 eller högre, hamnar i gruppen fruktigt och smakrikt. Viner som tillhör denna grupp är La Pluma, ett ekologiskt spanskt vin och Les Lauzeraises Tavel, ett lite mörkare vin från Frankrike med fruktig och ungdomlig smak. Ett tips är att prova viner från bägge grupper för att kunna jämföra smakerna. Passa på att även kombinera vinerna med olika mattyper.

Om du vill bli lite bättre på att förstå hur olika vin- och matkombinationer fungerar så kan du alltid prova att dricka vinet tillsammans med vissa maträtter. Det du behöver är mat som är relativt söt, syrlig, fet, kryddig och salt. Den söta delen kan du få genom att skära upp en mogen vattenmelon. Syrligheten kan du få genom att till exempel tillaga falafel med getost och smaksätta med lite citron.

Fet, kryddig och lite salt mat får du genom att steka kyckling med en fet sås, exempelvis just bearnaisesås. För att salta till det lite extra kan du använda flingsalt. Detta är ett utmärkt sätt att se hur de olika vinerna smakar tillsammans med de olika mattyperna. Du kan naturligtvis även prova dig fram med andra maträtter, exempelvis fisk eller skaldjur. Då kan du testa hur vinet smakar tillsammans med smaken umami.

Tillaga den bästa maten till ditt rosévin

Genom att lära dig hur vinerna smakar tillsammans med maten kan du snabbt upptäcka vad du själv tycker om. Detta gör det betydligt enklare för dig att förbereda en riktig kalaskväll med det bästa vinet. Eftersom vissa maträtter återkommer varje år, exempelvis grillat kött, räkor och kräftskivor, kan det vara smart att tidigt ha provsmakat vin som passar perfekt till just dessa maträtter. Naturligtvis måste du inte alltid välja just rosévinet när det är dags för grillat. Det finns även fantastiskt rött vin, vitt vin och mousserande vin att välja idag.  

Få hjälp med att hitta det bästa vinet

Glöm aldrig bort att den största fördelen med Systembolaget är dess kunniga personal. Om du behöver hjälp med att välja det bästa vinet, se till att du frågar en kunnig person i butiken. Ett tips är att du börjar med att bestämma vad som ska ätas. Detta gör det enklare för personalen att rekommendera olika typer av viner åt dig. Om du vill ha ett ovanligt rosévin kan du alltid beställa vin genom deras hemsida och sedan hämta ut det hos en butik eller ett ombud nära dig.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *