Utvald odlarchampagne på klassisk druvblandning

Utvald odlarchampagne på klassisk druvblandning | The Wine & Spirits Collective

Hervieux-Dumez gör champagne under eget varumärke och enbart på druvor från egna vingårdar. Därmed är Hervieux-Dumez en av Champagnes vinmakare som får sätta initialerna RM på sina flaskor. RM står för Récoltant-Manipulant vilket betyder odlare som producerar vin från egna druvor.

När man väljer en odlarchampagne får man ett vin som reflekterar en specifik terroir och en särskild vinmakare eller familj och dennes stil. Familjen Hervieux-Dumez är vinbönder sedan fyra generationer tillbaka. Idag är det Bruno, Laurent och Clément Hervieux som leder arbetet på vingården som grundades av deras farfar strax efter det att han återvände efter att ha stridit i första världskriget.

Sedan 1971 är Hervieux-Dumez medlem i Club Trésors de Champagne. Gruppen består av 28 odlare utvalda från de finaste områdena i champagne och alla kända för sitt högkvalitativa arbete. Medlemmarna måste uppfylla hårt ställda kvalitets-kriterier. Bland annat måste de producera champagne i egna anläggningar och egna källare och enbart på druvor odlade på egna ägor.

En special club-champagne, som den nu aktuella Hervieux-Dumez Special Club 2013 PC, får enligt de hårda reglerna inom Club Trésors de Champagne, endast produceras på druvor från exceptionellt bra årgångar. Innan en champagne får benämnas “special club” måste den genomgå två blindtester, första gången innan kolsyrejäsning, medan det än så länge är ett “stilla vin” och en andra gång efter tre års jäsning på flaska.

Idag är ägorna spridda över 9,5 hektar och fördelade på fyra förnämliga Cru-lägen på Montagne De Reims: Sacy, Chamery, Ecueil och Villedommage, alla klassificerade som “Premier Cru”. På sluttningar med idealiska förhållanden odlas Pinot noir, Pinot meunier och Chardonnay som suger åt sig av allt det goda som jorden, med sin blandning av lera och kalksten, har att erbjuda.

Hervieux-Dumez använder inga insektsdödande medel. Främjar biologisk mångfald genom att plantera häckar och låter gräs täcka marken kring vinrankorna i stället för att använda ogräsmedel.

Mineralisk karaktär där läckra toner av torkad frukt, valnötter, rostade hasselnötter och till och med en lätt nyans av pepparkaka framträder efter en stunds luftning.

Hervieux-Dumez Special Club 2013 PC

Producent: Hervieux-Dumez

Årgång: 2013

Druvor: Pinot Noir 30%, Pinot Meunier 20%, Chardonnay 50%

Pris: 496 kr

Artikelnummer: 9111401

Lansering: 17 Maj

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *