Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Argentina – odlingar från 2 600 meters höjd


Argentina är, tillsammans med Chile, den största vinproducenten i hela Sydamerika. Det som gör vin från Argentina så intressant är att de odlar druvor över hela landet, från norr till söder. Den högsta vinodlingen hittar du på 2 600 meters höjd, i distriktet Salta. Trots att chilenska viner fortfarande överskuggar de argentinska, är Argentina faktiskt kontinentens största vinproducent. Här tillverkas hela fem gånger mer vin än i grannlandet.
Argentina har länge stått i skuggan av Chile på vinmarknaden även om landets produktion är fem gånger större än Chiles. Detta är ett tecken på att kvantitet har gått före kvalitet i Argentina. Dock har en förändring skett på senare år och kvalitetstänket har förändrats enormt hos argentinarna.
Som du kanske märker är landet något av en paradox. Hur kan landet vara en av de fem största vinproducerande länderna i världen samtidigt som vinerna inte märks av internationellt? Det finns två anledningar. Först och främst har vi en törstig inhemsk befolkning som stor för en stor del av konsumtionen. Dessutom hade landet länge en ostabil inflation som gör all ekonomisk aktivitet problematisk.
Det var först när ekonomin började stabilisera sig som investerare började satsa på landets vinindustri, något som i sin tur har lett till stora förbättringar hos vingårdarna och även i vineriet med förbättrade tekniker.
Argentina räknas idag in som ett av de nya vinländerna då man inte haft någon stor vinproduktion alltför länge. Trots det har man faktiskt hittat bevis på att man tillverkat viner här sedan 1500-talet. Men det stora uppsvinget av bra vin från landet har alltså kommit på senare år. Trots det utmanar man idag några av världens främsta vinproducenter – Frankrike och Italien. Rött vin från Argentina är omåttligt populära idag, och bland de stora vinproducenterna hittar vi bland annat Bodega Norton från vinregionen Mendoza.
Andra stora vinregioner i landet är Patagonia, detta är landets mest sydliga region. Även Cafayate – Calchaqui Valley som är belägen i landets nordvästra del är känd. Här fokuserar man mycket på Cabernet Sauvignon men även på Malbec och Torrontés Riojano. Denna vinregion är belägen på cirka 1 700 meters höjd.
Just Mendoza är en stor vinprovins i landet, belägen intill Anderna mellan Chile och Argentina. Mendoza utgör hela 60 % av landets totala vinproduktion. Här finns flera stora vinproducenter, bland annat Trapiche. Några av de vanligast odlade druvorna här är Malbec, en druva som är starkt förknippad med Argentina.

Rött vin från Argentina

För dig som vill prova på ett gott vin från Argentina finns det en hel del att välja på. Om du vill provsmaka på ett argentinskt vin från just Mendoza är vingården Bodega Norton ett säkert kort, med viner som bland annat La Colonia Malbec och Privada. Dessa olika viner bjuder på mycket olika smaker.
Just Privada är ett prisvärt vin som tillverkats med vindruvorna Malbec, Merlot och Cabernet Sauvignon. Vinet doftar ljuvligt av mörka bär och blir mer aromatisk när doften träffas av luft. Smaken är intensiv och fyllig. Eftersmaken är generös och fruktig. Det är ett rött vin som passar utmärkt till grillat kött eller fågel, två rätter som är oerhört vanliga i just Argentina. Vinet passar även väldigt bra till lagrade ostar.
Malbec är en populär druva som starkt förknippas med Argentina, men trots det kommer den från franska Bordeaux. Röda Malbec-viner från Argentina har på senare år börjat utmana de franska motsvarigheterna rejält.
Om du vill prova på ett vin från Argentina som odlas på hög höjd kan du antingen beställa Privada eller La Colonia. Bägge viner kommer från producenten Bodegas Norton och innehåller Malbec. Just La Colonia är ett rött vin från Argentina som är gjort helt och hållet av Malbec.

Vitt vin från Argentina – en höjdare

Du kan naturligtvis även njuta av gott vitt vin från Argentina. Det finns flera områden som lämpar sig väl för odling av gröna vindruvor men det finns en druva som skiljer sig från mängden, nämligen Torrontés Riojano. Det är en speciell druva som endast finns i Sydamerika. Om du vill smaka ett gott vitt vin från Argentina kan du hålla utkik efter just denna druva. Många av landets bästa vita viner är tillverkade av just Torrontés Riojano.
Det är dock röda viner som oftast får stå på strålkastarljuset och det är inte så konstigt. När det kommer till vin från Argentina har de röda vinerna börjat klassas högt över hela världen. Ett tips på en vinproducent som är värd att hålla ögonen på är Riccitelli Wines, en relativt ung vingård som börjar få mer och mer uppmärksamhet. Provsmaka gärna Hey Malbec om du vill testa ett gott vin från Argentina. Det är ett rött vin som naturligtvis är perfekt till grillat, vilket innebär att den är värd att köpa in när sommaren soliga dagar är framme.
Jakten efter det bästa vinet fortsätter och Argentina fortsätter ständigt att förbättras och producera nya storfavoriter. Stämpeln de tidigare haft om att endast tillverka medelmåttiga röda viner är förlegad. Idag hittar du rödviner av internationell klass och även många bra vita viner som kommer att överraska dig. Många av vinsorterna passar väldigt bra till just grillat kött, en specialitet i Argentina. Du kan prova på många av de goda vinerna vi nämnt i texten, de går att beställa hos Systembolaget. Du kan både beställa i butik eller få hemleverans. Kom ihåg att den som tar emot dryckerna måste ha bevis på att han eller hon är över 20 år.