Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Chile


Chile är mer än dubbelt så långt som Sverige och har ett spektakulärt landskap. Från norr är landet torrt och ökenlikt, här ligger Atacamaöknen. Längst ner i söder är klimatet helt annorlunda med mycket nederbörd och kyla. Den stora variationen av klimat gör Chile till ett mycket spännande vinland. Här tillverkas främst röda viner, men på senare tid har även landets vita viner gjort stor succé. Vin från Chile har du säkert testat på, några av de kända vinerna är bland annat Casillero del Diablo och Viña Maipo, båda från en av Chiles största vinproducenter, Concha y Toro. Det största vinlandet i Sydamerika är dock inte Chile, utan Argentina. De tillverkar hela fem gånger så mycket vin som Chile. Dock har Chile gjort sig kända för en högre kvalitet och bättre viner.
Här i Sverige älskar vi vin från Chile. Det smallånga landet ligger faktiskt på sjätte plats hos Systembolaget när det kommer till antal liter sålda. De ligger inte långt efter vare sig Australien eller Spanien. Att det tillverkas så bra vin från Chile är inte så konstigt. Landets unika klimat gör att druvorna trivs och frodas.
Chile är världens tionde största vinland och landet kallas även för ”Vinets paradis”. Det beror på att landet har nästintill perfekta förutsättningar för vinodling. Klimatet bjuder på ett överflöd av sol och värme samtidigt som det finns gott om vatten. Dessutom är nätterna svala, något som bromsar mognaden och ger en längre växtperiod. Det kan skilja runt 20 grader mellan dag och natt. Detta gör att tiden mellan blomning och skörd oftast är dubbelt så lång jämfört med resten av vinvärlden.
Chile är fortfarande ett av de länder som är phylloxerafritt, det vill säga fritt från den fruktade vinlusen som än idag tar kål på otaliga vinrankor i andra delar av världen. Det är en skyddad enklav bortom Anderna, med öknar i norr, Antarktis i söder och den stora oceanen utanför kusten.

Vin från Chile – goda vita viner

Trots att Chile kanske främst är kända för sina röda viner hittar du även en hel del förstklassiga vita viner här. Många menar till och med att Chile är den bästa tillverkaren av bland annat Sauvignon Blanc. Om du själv vill testa detta påstående kan du prova vin från Chile som innehåller Sauvignon Blanc. Ett tips är att hålla utkik efter vin från vinregionen Casablanca. Detta område är nämligen perfekt för gröna aromatiska druvsorter som just Sauvignon Blanc, samt andra gröna druvsorter som Gewürztraminer, Viognier och Chardonnay. Även Pinot Noir trivs utmärkt i detta området.
Detta område har dock inte alltid varit perfekt. Under sommaren kan Casablancafloden torka ut eftersom den inte fylls på naturligt med smältvatten från Anderna. Detta gjorde det mycket svårt att odla här. Det var först när vinodlarna kunde pumpa upp det underjordiska vattnet med hjälp av modern teknik som vinodlingen kom igång på riktigt. Idag produceras det mycket gott vitt vin från Chile i detta område.
Ett annat speciellt vinområde är Limarí Valley, ett av landets mest nordliga vinområden. Här förekommer det ytterst lite nederbörd och jordmånen är även kalkrik, något som ofta jämförs med kimmeridge-jordarna i Chablis. I detta område produceras fantastiska viner gjorda på just Sauvignon Blanc, samt andra druvsorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Syrah. Ett exempel på vitt vin från Limarí Valley är Cordillera Chardonnay.

Rött vin från Chile

Chile är kanske mest kända för sina röda viner, även om de även tillverkar riktigt bra vita. Vad som är intressant är att vad man länge trodde var merlotdruvor visade sig vara Carmenére. Denna druvsort förstördes och dog ut på grund av vinlusen i Europa redan under 1800-talet. När upptäckten gjordes att druvsorten fanns i Chile blev det glada hurrarop över världen. Idag är Carmenéredruvan lite av Chiles signum när det kommer till röda viner.
För dig som vill prova ett nytt vin från Chile och redan testat alla de goda från Concha y Toro, kan du vända dig till vinproducenten Miguel Torres. Vintillverkaren grundades 1979 och finns idag i över 100 länder.
Producenten erbjuder både vita och röda viner, en storfavorit är Manso de Velasco. Vinet har prisbelönats flera gånger och kommer från vingården med samma namn. Vingårdens stockar är mer än ett sekel gamla. Detta är ett kraftigt vin med hög intensitet. Den har en stor vinbärsfruktig doft och en fyllig smak med tydlig ton av svarta vinbär. Det är ett vin som passar utmärkt i kombination med smakrika kött- och vilträtter, helt med mörka vinsåser. Det är ett lite dyrare vin men smaken är väl värd priset.
Om du hellre vill prova ett chilenskt sött fruktigt rött vin finns det många bra att välja på. Även mjuka och bäriga viner är vanligt från Chile. Den spanska vinfirman Torres erbjuder många goda viner från sina vinodlingar i Chile. Ett exempel på ett gott mjukt rött vin är Las Mulas Carmenére. Detta ekologiska vin är helt och hållet gjort på den välkända chilenska druvan Carmenére. Det är ett fruktigt vin med inslag av svarta vinbär, lakrits och örter.
Om du vill beställa rött vin från Chile från mindre vingårdar eller från en producent som inte finns hos Systembolaget kan du använda en tjänst som heter privatimport. Detta är tjänst som Systembolaget erbjuder, i kort kan du alltså importera vin från Chile och över hela världen och Systembolaget hjälper dig med leverans och kontakt. Prova att beställa ett riktigt bra vin från Chile du med och hitta nya favoriter!