Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Frankrike


Champagne, Bourgogne, Bordeaux och Alsace – listan över vinregioner i Frankrike kan göras lång. Och inte undra på, Frankrike är en av världens absolut främsta vinproducenter. Det är det enda landet i världens som får tillverka Champagne, de är kända för sina kraftfulla Rhone-viner och syrliga Alsaceviner. Vin från Frankrike är en hel värld att upptäcka. Förutom att Frankrike har en mycket lång historia av vinmakeri är det också ett land med enastående klimat för vinodling. Landet har faktiskt tre klimatzoner, maritimt, kontinentalt och ett medelhavsklimat. De tre varierade zonerna gör det möjligt att tillverka många typer av vin från Frankrike. De varierade zonerna ger helt olika förutsättningar för druvorna. Förutom själva temperaturen har även torrhet eller fukt samt jordmån stor inverkan. Den stora bredden gör att man många druvsorter trivs optimalt här.
Just druvor finns det gott om i Frankrike. Du kan enkelt hitta vin från Frankrike med flera av de ädla sorterna, bland annat Chardonnay, Pinot Noir, Sauvignon Blanc och Syrah. Det är dock Grenache som är den mest odlade druvan i Rhone, en druva som ofta används i kombination med de andra druvsorterna.

Vin från Frankrike går att beställa

Frankrike erbjuder ett enormt utbud av bra kvalitetsviner, både röda, mousserande och vita. Landet har också gott om stora och små vinproducenter. Ett bra exempel på en fantastisk appellation i Frankrike är Saint-Émilion i Bordeaux. Här produceras inte bara unika viner med sin egna speciella karaktär, den lilla byn är ett av UNESCO:s världsarv och väl värd att besöka om tillfälle ges.
Du kanske redan har besökt en av vingårdarna i landet? Om du skulle vilja importera vin från Frankrike och inte själv har möjlighet att transportera varorna kan Systembolaget hjälpa dig. De erbjuder nämligen privatimport. För att importera vinet åt dig behöver de bland annat kontaktuppgifter till vingården, antal flaskor och sort. Mer information kan du hitta på deras hemsida. Detta är ett bra sätt att få hem viner som du testat och uppskattat. Eftersom Systembolaget inte kan ta in alla viner i sitt sortiment är privatimport ett smidigt sätt att ändå beställa vin på nätet.
Priserna för att importera vin från Frankrike skiljer sig en del beroende på vart i landet och kvantitet. Du kan höra av dig till Systembolaget för att få en offert.

Mousserande vin från Frankrike

Trots att röda viner ofta är det man tänker på när det kommer till vin från Frankrike erbjuder landet några av världens bästa vita viner. För att inte tala om mousserande vin från Frankrike. Eller champagne. Champagne är ett mousserande vin som endast tillverkas i vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Det är Reims och Épernay som dominerar produktionen av Champagne här. Det är alltså endast i Champagne man tillverkar äkta Champagne som får kallas så, men samma tillverkningssätt förekommer i närområdet, då kallas de endast för mousserande vin. Dock är många av dessa viner verkligen värda att testa. Ett mousserande vin från Frankrike som har slående likheter med Champagne, men endast till en bråkdel av priset, är Crémant. Crémant tillverkas i bland annat Loire, Bordeaux , Alsace och Bourgogne.
Ett tips är att beställa vin på nätet, både en flaska Crémant och en flaska äkta Champagne. Ha sedan en provning för att jämföra dryckerna. Låt vännerna smaka på de olika dryckerna utan att veta vilken som är äkta Champagne. Svaren kan förvåna.
Om du vill ha en riktigt bra äkta Champagne är Boizel Blanc de Blanc ett mycket bra val. Vinet är tillverkat av 100 % Chardonnay och har goda dofter av bland annat gula äpplen, citrus och vita vinbär. Smakpaletten är nyanserad med en touch av rostade hasselnötter och den genomgående smaken av gula äpplen. Detta är ett mycket bra vin från Frankrike som passar som fördrink till kraftiga ostar eller till mildare rätter med kyckling eller ljust kött.