Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Italien med bredd


Det är ingen hemlighet att Italien är en av världens största vinproducenter. Här odlar man viner över stora delar av landet, från norr till söder. Italien uppvisar en enorm bredd och variation i sina viner, oavsett om det handlar om ett rött eller vitt vin från Italien. Det är enkelt att hitta ett riktigt bra vin från Italien, både när det kommer till syrliga vita viner eller fylliga och kraftfulla röda. Man har haft lång tid på sig att förfina vinproduktionen i landet. De tidigaste bevisen för vintillverkning i landet dateras bak till 2000 f.Kr. För tusentals år sedan beboddes den västra delen av landet av Etrusker och de odlade vin. Man kan hitta ett tidigt bevis i form av ett vinkärl som dateras till cirka 600 f.Kr. Cirka 100 år efter invaderas riket av grekerna som döpte om riket till Oenotria, översatt blir det Vinlandet. Några hundra år senare, 300 f.Kr. tog romarna över makten. Tack vare romarna började vinrankor planteras över hela Italien. Romarna var också de som började att lagra viner på ekfat. På den här tiden förvarade man viner på vinden som låg ovanför köket. När matoset och röken från spisen spred sig uppåt gav det smak och karaktär åt vinet som låg lagrat ovanför.
Mycket har såklart hänt under de tusentals år man producerat vin i Italien, men man kan nog ändå kalla landet för Vinlandet än idag. Du har alla möjligheter att hitta ett fantastiskt vin från Italien. Här tillverkas alla vintyper men mest kända är landet för sina röda viner. Vinerna tillverkas från norr till söder, några av de stora regionerna är Piemonte, Veneto, Toscana och Sicilien.

Vin från Italien – bredd av röda viner

I Italien tillverkas några av världens mest kända viner, bland annat Amarone, Barolo och Brunello di Montalcino. Just Amarone är kanske landets främsta och mest omtyckta rödvin och det tillverkas i distriktet Valpolicella, norr om kulturstaden Verona i norra Italien. Amarone vin från Italien kännetecknas av sin fyllighet men samtidigt sammetslena och söta ton. Sötman kommer till stor del på grund av att man använder torkade druvor. I vissa fall tillverkar man Amarone där man låter druvorna angripas av ädelröta. Ädelrötan ger ett fylligare och mer alkoholstarkt rödvin. Detta goda vin från Italien passar till många rätter och även att dricka som det är. Duka gärna fram smakrika ostar och frukter till en flaska Amarone. Vinet mår bra av dekantering och bör gärna serveras när vinet har en temperatur på runt 18 grader.
En annan druva du bör prova när du beställer vin från Italien är Primitivo. Denna blåa druva odlas på Italiens klack där den trivs i det soldränkta klimatet. Primitivo är en högt älskad druva som ofta ger mörka, kraftfulla och smakrika rödviner. Ett gott vin från Italien med Primitivo är Colpasso Primitivo. Vinet har en djup blåröd färg med mycket fruktiga inslag. Det finns tydliga hintar från både lakrits, vanilj och russin. Du kan enkelt beställa vin på nätet via Systembolaget om du är över 20 år.

Bra alternativ av vitt vin från Italien

För dig som söker ett vitt vin från Italien kommer du inte bli besviken. Landet erbjuder såväl sött vitt vin som torra och syrliga viner. Om du vill beställa vin på nätet kan du använda Systembolagets tjänst för hemleverans. Testa gärna vitt vin från Italien, de vita vinerna kännetecknas ofta av en mjuk men krispig smak med rejäl syra. Vanliga druvsorter är Chardonnay och Garganega, druvorna ger fylligare vitviner. När det kommer till söta vita viner från Italien är det populära vinet Muscato di Asit att säkert kort till sorbet och fruktdesserter. Muscaten Nivole ett säkert kort. Detta söta muscatvin har blommiga toner och en pärlande söt smak av päron och fläder. Nu kan du beställa vin på nätet på ett enkelt sätt – via Systembolaget!