Vin från Nya Zeeland – för julens fester

VIN FRÅN NYA ZEELAND | The Wine & Spirits CollectiveDecember är en månad av högtider och festligheter. En månad av härliga mat- och dryckesupplevelser. Men vad ska man egentligen tänka på när det blivit dags att beställa vin? Här följer ett antal användbara tips.

I takt med att temperaturerna kryper nedåt så gäller det att bygga upp ny energi och värme. Det görs bäst tillsammans med familj, vänner eller kollegor, under middagar, event och andra typer av festligheter.

Hela den mörka, murriga höst- och vintersäsongen kan på så vis räddas av värmande långkok, grytor och välsmakande, fylliga viner med smak av fat, björnbär, plommon, choklad och lakrits. Men, kanske extra viktigt blir valet av mat oh dryck nu när helger som jul och nyår snabbt kommer närmare.

Ja, nu är bara det bästa gott nog. Du som vill vara säker på att erbjuda de rätta upplevelserna kan läsa mer om säsongens tips och trender här nedanför:

Ekologiskt

Trenden med ekologiska viner fortsätter. Inte nog med att denna typen av vinner är en hållbar och klimatvänlig lösning, ekologiskt odlade druvor ger också goda, fylliga smaker som passar utmärkt för alla typer av menyer. Oavsett om de bygger på tradition eller nytänkande smaker och ingredienser.

Kombinera gärna de ekologiska vinerna med säsongsaktuella råvaror – för bästa miljövärde. Rotfrukter och gratänger kan med fördel kombineras med grönkålspaj, svamprisotto, kål- och rödbetssallad, lyxiga soppor och så vidare. Var inte rädd att ta steget bort från de konventionella rätterna, eller prova att laga nya varianter av dem.

Välj efter meny

Oavsett vilken meny du väljer att bjuda på så är det naturligtvis ett bra tips att matcha valet av vin med den aktuella menyn. Om du bjuder på sill, fisk, musslor eller skaldjur så rekommenderas till exempel vitt vin från Nya Zeeland eller andra länder. Detta är även ett bra alternativ vid servering av sallader eller grönsaksbaserade förrätter. Till kötträtter som kalv, lamm, eller fläskytterfile är istället  röda viner av kryddig, smakrik och fruktig karaktär ett passande dryckesval.

Rent traditionellt så har inte vin varit förstavalet till julens rätter, men faktum är att de friska och kryddiga smakerna både lättar upp och lyfter upplevelsen av julbordet. Välj ett vin från Nya Zeeland, Spanien, Chile och Sydafrika, eller kontakta oss på The Wine & Spirits Collective om du känner dig osäker. Vi har ett brett utbud för restauranger som eftersträvar nöjda matgäster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *