Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Nya Zeeland – liknar franska viner


Visste du att Nya Zeeland både har världens mest östligaste vindistrikt men även världens sydligaste? Några av de främsta vindistrikten är Marlborough, Auckland och Hawke Bay. Vin från Nya Zeeland har verkligen fått ett uppsving på senare år, och historian om vinutvecklingen i landet har minst sagt varit intensiv. Man kan egentligen säga att Nya Zeelands vinhistoria inte finns, men det gör den såklart. Dock sträcker den sig inte så långt bak i tiden. Under 1960-talet hade man endast plantage över 400 hektar, idag är siffran 34 000 hektar. Detta är ganska mycket med tanke på att Nya Zeeland är ett väldigt litet vinland. Hela odlingsarean i landet är bara så stort som det franska vindistriktet Champagne. För dig som vill prova vin från Nya Zeeland finns det mycket att upptäcka. Trots att landet ligger så långt bort från de europeiska vingårdarna liknar ändå vinernas karaktär de franska med sin strävhet och kraftfulla ton. Vin från Nya Zeeland är både vitt och rött, bland de röda vinerna är druvsorten Pinot Noir den som dominerar. Det är ganska otippat eftersom Pinot Noir är känd för att vara svårodlad. Det är förmodligen också anledningen till att vin från Nya Zeeland ofta påminner om de franska, på grunda av Pinot Noir (som ofta används i franska viner).
Vänder vi istället blicken mot de vita vinerna är det Sauvignon Blanc som används flitigast. Vinområdet Marlborough hör till de största och här har man verkligen utvecklat produktionen av Sauvignon Blanc. På Nya Zeeland har man nämligen lyckats ta fram alldeles krispiga och aromatiska viner på den gröna druvan. Den nya vinstilen har spridit sig över världen och vindistriktet har prisats för sin nyhet.

Vin från Nya Zeeland är kraftfulla i sin karaktär

Det finns många vinregioner på Nya Zeeland, några av de vi nämnde ovan när alltså Marlborough och Auckland, här tillverkar Babich Estate sina viner. Babich Estate är en av de stora vinproducenterna på Nya Zeeland. Vinhuset kan nog även räknas in till en av de äldre i landet, de grundades redan 1916 och har genom tre generationer förfinat vintillverkningen. Även Babich använder sig gärna av just Pinot Noir och Sauvignon Blanc. Du kan själv testa några storfavoriter, Organic Pinot Noir eller Organic Sauvignon Blanc. Vinerna tillverkas i distriktet Marlborough och för dig som vill dricka ekologiska viner är detta bra alternativ. Till de röda vinerna med Pinot Noir odlas druvorna på den ekologiska vingården Headwaters, belägen i Wairua Valley. Deras röda Babich Estate Headwaters Pinot Noir passar ypperligt bra till bland annat rejäla fiskrätter men även lättare kötträtter. Du hittar toner av plommon, örter och rökig ek.

Vitt vin från Nya Zeeland

Förutom röda och kraftiga viner kan du även prova vitt vin från Nya Zeeland. Babich Estate Headwaters med sauvignon blanc är ett bra exempel. Vinet är syrligt och har tydliga toner av passionsfrukt, svarta vinbärsblad samt citrus. Då det vita vinet har hög syrlighet passar det mycket bra till skaldjur. Om du vill prova ett mousserat vin från Nya Zeeland finns det också bra alternativ. Precis som många av landets andra kända viner tillverkas även några av de finare mousserade vinerna i Marlborough. Ett av dessa är Gardo & Morris, ett vin som hamnat högt på listor över det bästa vinet på Nya Zeeland. Detta är ett torrt mousserat vin som faktiskt tillverkas i ett svenskägt vinhus. Här hittar du toner av krusbär och citrus. En annan känd vinproducent är Stoneleigh, från detta distrikt har du mousserande viner som Brut Cuvée. Vinet har friska drag från äpplen, men även toner av rostat bröd och lime återfinns i drycken. Testa gärna mousserande vin från Nya Zeeland ihop med franska för att jämföra.
Med detta sagt har du goda chanser att hitta ett riktigt bra vin från Nya Zeeland, oavsett om du letar efter en kraftfull Pinot Noir, ett lätt och bubbligt mousserande eller kanske en sammetslen Sauvignon Blanc.