Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Portugal visar stor bredd


Till skillnad från stora vinländer som Frankrike och Italien som främst gör sig kända på grund av sina röda kvalitetsviner kan det betydligt mindre landet Portugal skina med stor bredd. Portugal må vara ett mycket litet vinland mot sin betydligt större granne Spanien, men här kan man stoltsera med såväl blek rosé till spännande madeira. Vin från Portugal håller mycket hög kvalitet och kanske är landet just kända för sina madeiraviner. Här finns inte bara en sort, tvärtom erbjuder landet en stor bredd och variation av det mångskiftande vinet. Kanske har du även testat landets portvin? Det finns riktigt bra alternativ att välja bland. Om du gillar rosévin har du garanterat redan avnjutit ett glas Mateus Rosé! Detta kan vara Portugals absolut mest kända vin och möjligtvis även den största framgångssagan när det kommer till märkesviner av typen rosé.
Vin från Portugal fortsätter att spridas över världen och tack vare att fokus på kvalitet ökat även här kan landet idag stoltsera med riktigt bra viner. En intressant kuriositet är att Portugal är hem till cirka 500 inhemska druvsorter, bland annat Alvarinho, Arinto, Tinta Roriz och Bastardo.
Om du vill prova på ett klassiskt vin från Portugal är det madeira som gäller. Trots att madeiravinerna hade sin storhetstid på 70-talet och produktionen kraftfullt gått ner, är det idag många som börjat uppskatta drycken igen. Storhetstiden för drycken tros dock vara över, men det öppnar upp till bättre kvaliteter. Då efterfrågan av kvantitet minskat rejält höjs istället produktionen av riktigt kvalitativa madeiraviner. Det har blivit mer av en nischprodukt. I USA, Japan och Kina älskas drycken och till skillnad från många andra länder där madeira främst avnjuts innan eller efter maten, dricker man madeira till maten här. Madeiravin är ett starkvin som produceras på just ön Madeira. Du kan själv välja bland flera söthetsgrader, från helt torrt till väldigt sött. Till ost passar torra madeiraviner ypperligt.

Vin från Portugal – goda vita

Om du vill prova ett vin med gröna druvor finns det mycket att välja på. Trots att vita viner endast står för en tredjedel av landets totala vinproduktion håller de mycket hög kvalitet. Vanligtvis använder man inhemska druvor som Arinto, Fernão Pires och Boal, men även många andra gröna druvor används flitigt. Det görs många Vinho Verde viner i Portugal, detta är ungviner som kan vara både röda och vita. Vad som utmärker Vinho Verde är att vinerna är unga. Kännetecknande drag är hög syra. Några av landets bästa vita viner är Aveleda Grande Follies Quinta de Aguieira och Onda Nova Verdelho. Det är uppfriskande att prova vitt vin från Portugal eftersom landet producerar viner med inhemska druvor. Att endast dricka Cabernet Sauvignon och Chardonnay kan bli tråkigt i längden. Testa gärna ett nytt vin från Portugal, kanske ett kraftigt portvin eller en frisk rosé?

Rött vin från Portugal

Portugal erbjuder, som vi nämnde i början, en enorm bredd av viner. Det är detta som gör landet till en så intressant vinproducent. Vin från Portugal kan vara allt från starkviner och unga lättviner till tyngre portviner och rödviner. Rött vin från Portugal är väldigt gott och många sorter håller hög kvalitet. Främst använder man inhemska druvsorter som Tinta Roriz och Touriga Nacional. Den sistnämnda druvan älskar det soliga klimatet i Portugal och ger mycket goda rödviner med stor struktur, fyllighet och aromer som blåbär, choklad och plommon. Ett populärt vin från Portugal med Touriga Nacional är Quinta de Cidro. Det blåröda vinet har en aromatisk karaktär med inslag av mörka bär och med ton av pepprig krydda. Vinet gör sig bra till såväl kött och fågel som till vegetariskt. Du kan beställa riktigt bra rött vin från Systembolaget, både sådant som finns i lager men även ur beställningssortimentet.
Oavsett vad du ska äta till middag finns det garanterat ett vin från Portugal som passar. Tack vare de hundratals olika inhemska druvsorterna, det skiftande klimatet i landet och de många vinstilarna, har du alltid ett bra och spännande vin att testa.