Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

VIN FRÅN SPANIEN – LÄR DIG MER OM KÄNDA VINHUS OCH VINSORTER


När det kommer till viner är Spanien än av de främsta producenterna i världen, tätt efter Frankrike och Italien. Men vad är det då som gör vin från Spanien så populärt? Med tanke på den enorma vinodlingsarean som landet har kan spanska producenter erbjuda en stor bredd i sina viner. Här finns nämligen ett varierat klimat som sträcker sig från norr till söder. Detta resulterar i mycket variation mellan såväl vinstil som distrikt. Det finns alltså många spanska vintyper, varav några av de mest kända vindistrikten är Rioja, Toro och Priorat. Just rioja är ett omtyckt vindistrikt som utmärkt sig tack vare sina kraftiga ekfatstoner. Här använder man amerikanska ekfat som ger en tydlig ton av vanilj. Ibland använder man även de franska ekfaten, dessa ger en helt annan karaktär till Riojaviner, de får istället en strävare känsla på grund av mer tanniner.
Rioja är ett vin från Spanien som produceras i den norra delen av landet, i närheten ligger även vindistriktet Ribera del Duero. Området är en stor konkurrent till Rioja då vinerna likväl härifrån är mycket kraftfulla. I regel görs detta vin på Tempranillo. Men även om vin från Spanien ofta är kraftfullt är landet även känt för sina sammetslena och söta viner. Sött vin från Spanien kommer från stora delar av landet, faktum är att man tillverkar sött vin från Spanien i nästan alla vindistrikt. Den kanske mest kända sorten i Sverige är sherry, då gärna PX (Pedro Ximenez). Drycken karakteriseras av sin simmiga konsistens och chokladbruna färg. Drycken är söt och passar väldigt väl till exempelvis en nötig eller chokladsmakande dessert.

Vin från Spanien har tillverkats i tusentals år

Redan 3000 f.Kr. tillverkade man vin från Spanien, under den här tiden skedde vinproduktionen på den Iberiska halvön. Några tusen år senare, 1000 f.Kr. började man plantera druvor i Jerez, en vacker stad i Andalusien, södra Spanien. Till en början var det fenicierna som höll i odlingarna, men den övertogs så småningom av romarna. För så här längesedan höll man faktiskt på med tillverkning av sherry, men bortsett från det fanns ingen riktig kvalitet i vin från Spanien. Det skulle dröja ända till 1800-talet innan kvalitetsvinerna lyfte landet och de bästa spanska vinerna började produceras, då med Rioja i spetsen.
Idag kan du köpa vin från Spanien med populära druvor som Tempranillo (den mest odlade druvan i landet), Bobal, Garnacha och Cabernet Sauvignon. Den mest odlade gröna druvan i landet är Airén. Att köpa vin från Spanien är omåttligt populärt, särskilt när det kommer till landets röda viner. Men även de vita vinerna är omtyckta. Cava är landets stolthet när det kommer till mousserande viner. Cava tillverkas i Katalonien, i närheten av Barcelona. Det finns även produktion utanför Katalonien, ibland annat Aragonien, Navarra och naturligtvis även i Rioja.
Andra stora vinproducenter är Priorat som endast ligger ett par mil söder om Pedenés (där man tillverkar cava).

Sött vin från Spanien finns hos Systembolaget

För dig som vill beställa vin kan du enkelt använda dig av Systembolagets hemsida. Härifrån kan du beställa viner som inte finns i sortimentet men såklart även befintliga viner. Om du vill prova på några av de bästa spanska vinerna kan du beställa Dolc Mataro. Detta vin kommer från ett vindistrikt nära Barcelona. Det är ett vin från Spanien som bjuder på söta toner av apelsinskal, söta små tomater och torkade fikon. Dofttonerna ligger i mörka plommon. Detta vin från Spanien kan du enkelt beställa hos Systembolaget.
Sött vin från Spanien kan passa minst lika bra innan maten som efter. Matcha gärna vinets smaktoner med toner i desserten. Har du exempelvis toner av torkade fikon och choklad kan en dessert som innehåller dessa ingredienser vara väldigt passande.
Det finns många spanska viner hos Systembolaget. Du kan enkelt hitta det du söker genom att välja druva eller vintyp. Spanska viner delar ofta upp vinälskare i två läger eftersom vinerna skiljer sig mycket från en av världens största producent, Frankrike. Här hittar du oftast kraftfulla och strävare viner, medan spanska viner gärna går mot sötare toner. Samma höga klass och kvalitet hittar du dock i såväl Spanien som i Frankrike eller Italien.
För att verkligen få ut det mesta av vin från Spanien är det roligt att matcha vinet till maten. Spanien är kända för många goda maträtter, bland annat tapas. Tapas äts över stora delar av landet och maträtten består egentligen av flera små rätter. Några kända tapasrätter är friterade calamares, patatas bravas, tortilla och kryddiga små korvar. Till detta kan du med fördel avnjuta en god Rioja, men även ett glas bubblande cava kan passa beroende på tapasrätt.