Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Sydafrika håller hög klass


Trots att Sydafrika idag ingår i vad man kallar för Nya världen när det kommer till vinmakeri, har man faktiskt tillverkat viner här i över 350 år. Många av de äldre vinmakarna ställer sig emot att bli kallade för Nya världen, men många ser det som ett positivt tecken. Den Nya världen är ett begrepp som ofta betecknar länder med ett nytänkande och med hög kvalitet på sina viner. Vin från Sydafrika är exempelvis otroligt nyskapande, ofta med mycket fruktighet och en frisk ton. I Sydafrika har man möjlighet att producera såväl vitt som rött vin. Ofta använder man Cabernet Sauvignon, Chardonnay och Pinot Noir. Vin från Sydafrika kan smaka väldigt gott och intensivt. Ett bra exempel på ett rött vin som är värt att prova är Bombinate från Rascallion Wines. Det är ett vin med en fruktig doft. Du hittar bland annat inslag av björnbär, plommon och choklad. Vinet har en elegant smak och en lång eftersmak. Den passar perfekt i kombination med kötträtter.
För dig som vill testa vin från Sydafrika finns både goda röda och vita viner. Totalt har landet hela fem vinregioner med 25 olika distrikt. Kuriosa är att Sydafrika, trots att de ofta använder franska druvor, faktiskt har lyckats odla fram en helt ny druvsort, Pinotage. Druvan är blandad av Pinot Noir och Cinsault.
Landets olika vinregioner sträcker sig från norr till söder, några av dessa är Cape Agulhas, den sydligaste regionen, Cape Point är en annan region som sträcker sig så långt som till Godahoppsuddens naturreservat. Elgin är ytterligare en vinregion som ligger ganska högt, 600 meter över havet. Detta ger vinregionen ett svalare klimat som passar för såväl Chardonnay som Riesling. Idag odlar man till och med Pinot Noir och Shirazdruvor här uppe. Prova själv ett gott vin från Sydafrika, exempelvis Oak Valley Chardonnay från Elgin.

Vitt vin från Sydafrika

Produktionen av vita viner är stor i Sydafrika. En av de stora vintillverkarna Robertson Winery har länge varit kända för just sina vita viner. Om du letar efter riktigt bra Chardonnayviner kan du istället prova vitt vin från Sydafrika från De Wetshof Wine Estate. Detta enastående och skickliga vinmakeri har länge producerat fantastiska vita viner, både med Sauvignon Blanc och Chardonnay. Ett populärt vin är Limestone Hill med 100 % Chardonnay. Vinet bjuder på flera nyanser, bland annat från grapefrukt och nötter. Vinet är nyanserat, friskt och torrt. Avnjut gärna detta vin till ostron eller en krämig pastarätt.
Föredrar du ett gott sött vitt vin? Då har du flera alternativ. Du kan till exempel prova det söta spanska vinet Torres Floralis Moscatel Oro. Ett annat bra vin att prova är det världsberömda Vin de Constance. Detta vin är inte bara sött och gott, det har även en gedigen historia. Visste du till exempel att Vin de Constance var självaste Napoleons favoritvin? Vinet började produceras i Sydafrikas första och äldsta vingård, Constancia. Vingården planteras så tidigt som under 1600-talet och än idag har man odlingar här. När man tillverkar gott sött vin som Vin de Constance, låter man druvorna torka när de fortfarande hänger på vinrankorna. Detta ger vinet en sötare och mer koncentrerad smak. Smakerna är mycket tydliga i detta vin från Sydafrika. Bland annat framträder noter som fruktighet, torkade aprikoser, ingefära och honung. Du kan beställa vin och sprit på nätet som Vin de Constancia, avnjut gärna vinet till en Créme Brulée.

Importera vin från Sydafrika

Sydafrika har många kända och omtyckta vinproducenter, bland annat Stellenbosch, Somerset West och Constantia. Om du skulle vilja importera vin från Sydafrika från dessa producenter kan du vända dig till Systembolaget. Även om de inte har vinet i lager kan du ofta beställa hem de viner du vill ha. Du kan antingen hämta upp din beställning i vald butik eller få leveransen hemskickad. Kom ihåg att den som tar emot varorna ska vara minst 20 år och kunna legitimera sig.
Visste du att du även kan importera vin från Sydafrika från vilken vingård som helst? Systembolaget har en tjänst som kallas för privatimport. I kort behöver du ge kontaktuppgifter till vinproducenten i Sydafrika till Systembolaget. Du ska även ange vilka viner och hur många av varje sort du vill ha. Därefter kontaktar Systembolaget vingården och sköter leveransen. Priserna varierar beroende på beställning, men det kan vara ett bra alternativ om du hittat ett riktigt bra vin från Sydafrika.