Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från Tyskland – annorlunda vinsorter


Tyskland tillhör toppskiktet när det kommer till att producera viner. Landet erbjuder fantastiska viner av högsta kvalitet. Dessutom skiljer sig vin från Tyskland rejält från många andra viner eftersom det främst är produktion av vita viner som gäller. I de flesta vinländer världen över är det vanligtvis rödvinsproduktionen som dominerar. Därtill har Tyskland spännande vinsorter att stoltsera med, bland annat det världsberömda Eiswein, isvinet. Detta tillverkas bland annat i Moseldalarna, en region som är känd för sina vita viner. För dig som vill veta mer om vin från Tyskland har du kommit rätt. Visste du till exempel att landet har cirka 102 000 vinodlingar? Tillsammans kan dessa producera upp till nio miljoner liter vin per år. Med det sagt är Tyskland världens nionde största vinproducenter.
Tyskland är ett stort land med skiftande natur, dock sker närmare 60 % av vinproduktionen i Rheinland-pfalz, ett förbundsland i västra delen av landet. När det kommer till druvsorter i vin från Tyskland är de mest använda sorterna Riesling, Müller-Thurgau och Pinot Noir. Sedan 80-talet ökade produktionen av söta vita viner i Tyskland medan de torra minskade. Kanske brukar du själv välja tyska viner när du ska ha ett halvtorrt vitt?
Om du vill prova ett rött vin från Tyskland finns såklart också alternativ. Du till exempel köpa vin från Tyskland från vinproducenten Müller-Catoir. Deras röda vin Haardt Spätburgunder är, som namnet antyder, helt tillverkat av druvsorten Spätburgunder. Detta rödvin passar ypperligt bra till många maträtter. Smaken kännetecknas av en viss fruktighet men har samtidigt en tydlig fatkaraktär. I doften hittas nyanser av skogsbär. Detta är ett riktigt gott rött vin till kyckling och grillad gös.

Vitt vin från Tyskland – ett måste

Då det är vita viner som dominerar den tyska vinproduktionen finns det gott om bra alternativ att välja bland. Om du gillar halvtorra viner kommer du kunna hitta mängder av fina Rieslingviner i olika prisklasser. Bland annat har du Bürgergarten Breumel in den Mauern Riesling, ett lyxigt vin från producenten Müller Catoir. Vinet ligger på strax under 500-hundringen och är väl värd sitt pris. Vinet har en vackert ljusgul färg och en medelfyllig karaktär. Till stor del domineras vinet av fruktighet men även en viss syrlighet finns att hitta. Avnjut gärna cirka 10 – 12 grader och till fina fågelrätter eller möjligtvis fisk. Ett annat vin från Tyskland du borde prova om du gillar sötare viner är Eiswein. Eiswein, eller isvin, är ett mycket unikt vin som både skördas och pressas när druvorna är frysta. Druvorna har då temperaturer runt 7 minusgrader. Vad som verkligen präglar smaken hos ett gott Eiswein är honungstoner. Isviner är i regel ganska dyra och det beror på att det dels är ett mycket krävande arbete som ligger bakom skörden, men samtidigt ovissheten. Det är inte alls säkert att det blir någon skörd varje år, därav höjs priserna.
När det kommer till vitt vin från Tyskland finns det långt mycket mer än Riesling att välja på, även om detta är en mycket populär tysk druva. Kanske har du hört talas om Bacchus? Denna vita druva är döpt efter den romerska vinguden och är framtagen som en korsning mellan Silvaner och Riesling. Druvsorten ger ofta kraftiga viner. När man framställer vita viner med Bacchus blandar man ofta ut druvsorten med Müller-Thurgau för att öka kraftfullheten i vinet. Men det finns även viner som framställs enbart med Bacchus, dessa påminner mycket om muscatviner om än ljusare i färgen.

Importera vin från Tyskland

Om du har fått nys om en vingård i Tyskland där du skulle vilja beställa viner finns det bra möjligheter. Först kan du kolla om Systembolaget har det vin från Tyskland som du är ute efter. Även om det inte finns i deras fysiska butik kan de ändå ha vinet som beställningsvara. Om inte är hoppet inte ute för det. Du kan köpa vin från Tyskland och använda en tjänst som kallas för privatimport. Systembolaget kan hjälpa dig beställa vin från Tyskland genom att kontakta den intressanta vingården och lösa transporten. Du ser all information om privatimport hos Systembolagets hemsida.
Det finns även andra leverantörer som kan hjälpa till att importera vin från Tyskland och andra länder som exempelvis Frankrike eller Italien. Kraven för att beställa brukar vara att du ska vara minst 20 år gammal samt att kvantiteten inte överstiger konsumtion av eget bruk. Tyskland har många intressanta och skickliga vinproducenter som kan vara väl värda att testa. Ofta tillverkar en producent flera vintyper, bland annat rött och vitt i olika former. Passa på att importera vin från Tyskland och beställa några flaskor av varje för att jämföra. Det kan även vara lönt att lagra vissa för att se hur smaken förändras efter åren.