Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Vin från USA – 90 % från Kalifornien


Om du gillar vin har du garanterat testat ett vin från USA någon gång. Hade du dock koll på att nästan 90 % av allt vin som produceras i USA kommer från Kalifornien? Det finns dock någon form av vinodling i alla stater över hela landet, till och med i Alaska. Oväntat nog tillverkas det även vin i Kanada, trots det kalla klimatet. Här görs till exempel isviner och de odlar mer köldtåliga druvsorter. När det kommer till vin från USA och Kalifornien är det främst druvsorten Zinfandel de utvinner vin av. Druvsorten är inhemsk här och trivs mycket bra i det torra och soliga klimatet. Bara i Kalifornien finns ungefär 800 vingårdar och cirka 200 000 odlingar av vindruvor. Ett stort och välkänt område för vintillverkning är Central Valley, kanske har du själv druckit något från vinproducenten Gallo som är mycket betydande i regionen.
För dig som vill prova ut det bästa vinet från USA finns alla möjligheter. Du kan nämligen avnjuta fantastiska röda viner av druvsorter som Pinot Noir, men även vita viner av Riesling och Chardonnay. Det tillverkas till och med mousserande vin från USA, bland annat från Anderson Valley i Mendocino. Producenten har verkligen lyckats med att tillverka mousserande viner av högsta klass. Här använder man dessutom de kända Champagnedruvorna. Andra regioner i landet som tillverkar mousserande vin från USA är Napa Valley och Sonoma. I samma områden finns även vinproducenter som riktat in sig på cava och champagnetillverkning.

Mousserande vin från USA

Så du är intresserad av mousserande vin från USA? Det är lätt att förstå. De bubbliga vinerna härifrån håller mycket hög kvalitet. Testa gärna Domaine Ste Michelle Brut, ett mousserande vin från vindistriktet Washington State. Något som gör USA till en så bra tillverkare av mousserade viner är deras tillverkningssätt. Det skiljer sig inte alls mycket åt från det tillverkningssätt man använder i Champagne, i norra Frankrike. Tack vare detta håller mousserande viner från USA mycket hög kvalitet och har en fin och balanserad smak. Det finns många vinproducenter som tillverkar mousserade viner här, bland annat Chateau Ste. Michelle som har sin tillverkning högt upp i öst, i Washington.
Om du är intresserad av mousserade viner kan det vara roligt att ha en smakprovning. Varför inte testa en äkta Champagne och ett mousserat vin som framställs på samma sätt, fast från USA? Det kan faktiskt vara svårt att veta vilken som är äkta och vilken som är mousserat vin.

Olika sorters vin från USA

Oavsett om du är en rödvinsentusiast eller föredrar vita viner, är USA ett land att kolla upp. Vin från USA finns i alla varianter och tillverkas på mängder av olika druvor. Om du letar efter ett lättdrucket rött vin som passar till fågel- och elegantare kötträtter är Marimar Cristina från Marimar Torres ett bra val. Detta granatröda vin har en stor och ren doft med mycket bärighet, inslag av solmogna hallon och en lätt kryddig doft.
Ett annat populärt vin från USA för dig som uppskattar röda viner är Marimar Mas Cavalls, ett Pinot Noir-vin från samma producent. Vinet har en mycket komplex doft med inslag av söta jordgubbar, frukt och ekfat. I smaktonerna hittar vi medelfyllig och rödfruktig ton med en välbalanserad tanninstruktur.
Har du kommit över en vingård som inte säljs hos Systembolaget? Du vet väl att du kan importera vin från USA? Både Systembolaget och andra företag kan hjälpa dig med privatimport av alkoholhaltiga drycker. Genom att vända dig till Systembolaget och använda dig av deras tjänst för privatimport slipper du själv hantera transporten, det fixar Systembolaget åt dig. Om de erbjuder det billigaste priset är inte säkert, det varierar mycket beroende på hur mycket du ska beställa samt varifrån du beställer.
Om du redan hittat ett vin du vill beställa kan du kolla in vad som gäller för privatimport via Systemet. Beställ vin från USA på nätet!