Välkommen


20 år eller äldre?


Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. För inköp och besök på denna webbplats måste du vara 20 år eller äldre. Genom att välja någon av nedanstående alternativ, bekräftar du att du är 20 år eller äldre. Du godkänner också att thewinecollective.se använder cookies. Vad är cookies?

Mat som passar till vita viner

Att dricka vin till maten kan höja matupplevelsen. De två parterna påverkar nämligen varandra och för att få bästa smak, både för maten och för vinet, gäller det att bägge samverkar i harmoni. Att kombinera rätt vin till maten är en konst. Det finns dock vissa grundprinciper som är bra att känna till. I det här fallet kommer vi att applicera principerna till vita viner men de fungerar för alla vintyper.
Surt, salt, beskt, sött och umami. Detta är de fem grundsmakerna. När två smaker möts tar de ut varandra. Det innebär att mat som är syrlig gör att ett vin upplevs som mindre syrligt. Dricker du ett sött fruktigt vitt vin till söt mat kommer vinet att upplevas som friskare. Om du däremot dricker vita viner som har låg sötma och kombinerar detta med mat som är söt kan vinet kännas ”surt”. En grundregel är att tänka: lika barn leker bäst. Ett väldigt sött fruktigt vitt vin, exempelvis ett dessertvin, passar bäst till en efterrätt som är söt och fruktig.
Kom ihåg att du även kan krydda maten lite extra vid matbordet, exempelvis med citron eller salt. Ett bra vita viner tips är att alltid läsa vad vinproducenten har skrivit på flaskan. Här finns oftast rekommendationer kring vilken typ av mat som passar bäst till det specifika vinet.

Vita viner tips och maträtter

Anledningen till att man oftast matchar vinkaraktär och matsmak är för att de kompletterar varandra utan att ta över. Annars är det lätt att antingen vinsmaken eller matsmaken dominerar. Ett vanligt uttryck när det kommer till vin är att vitt vin till fisk och rött vin till kött. Det är en förenkling av grundprinciperna, både fisk och kötträtter kan tillagas på sådana sätt att de smakar sött, salt, surt, beskt eller umami. Kraftiga och kryddiga fiskrätter där fisken är stekt eller friterad kan passa utmärkt tillsammans med ett rött vin. En kryddig fisksoppa gör sig väl tillsammans med ett kraftigt vitt vin.

Vita viner tips för den som vill lära sig mer

Kom ihåg att det är svårt att förutse exakt hur ett vin och en maträtt kommer att smaka tillsammans. Det går att göra kvalificerade gissningar. Många vita viner passar bra till fisk och fågel men du kan alltid testa andra viner också. Ett gott mousserande vin kan till exempel också passa utmärkt till vissa fiskrätter. Spansk cava, exempelvis populära Privat, är väl värd att prova tillsammans med olika maträtter.

Upptäck bästa vita viner genom att våga prova dig fram

Din smak är individuell. Ju mer du testar dig fram genom att kombinera olika typer av vin med olika typer av mat, desto lättare blir det att förstå vilka kombinationer du tycker om och hur vin och mat samspelar. Detta är ett bra rött vin tips också. Det finns vinprovningar som går ut på att testa vinerna i samband med grundsmakerna. Perfekt för de som vill börja lära sig mer om hur mat och vin kan påverka varandra.